Два американски самолетоносача се засякоха в Средиземно море заради ...

Pan.bg 25 апр 2019 | 15:44 views (616) commentaries(0)
img
pik.bg


Две ударни групи на американския флот, водени от самолетоносачите „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“, се озоваха едновременно в Средиземно море поради... съвпадението на графиците за пребазиране. Това заяви официалният представител на шести американски флот Амелия Умаям пред ТАСС, цитирани от „Фокус”.


"Разписанията за разполагане на авионосните ударни групи „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“, когато и двете са процес на пребазиране, ни дадоха допълнителна гъвкавост и възможност да използваме преминаването им през Средиземно море за провеждане на мащабни военни учения, които имат за цел да засилят възпирането и да осигурят гаранции за сигурност на нашите съюзници, като същевременно защитаваме националните си интереси ”, коментира тя.

Представителят на 6-ти американски флот обясни, че една от групите отива в пристанището на Източното крайбрежие на САЩ, а втората се движи към Западния бряг.

"Двата самолетоносача са в процес на пребазиране: „Джон Стенис“ отива в Норфолк, а „Ейбрахам Линкълн“ се насочва към Сан Диего ", разясни тя.

Амелия Умаям не е отговорила на въпроса за очакваната продължителност на престоя на корабите в Средиземно море.

"В съответствие с дългогодишна политика и за да се гарантира безопасността на операциите, няма да обсъждам бъдещи действия на групите на американския флот", заяви представителят на 6-ти флот.


По-рано американският посланик в Русия Джон Хънтсман, който наблюдава ученията на двете групи самолетоносачи в Средиземно море от борда на самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“, каза, че "всеки самолетоносач, опериращ в Средиземно море, е 100 хиляди тона международна дипломация". Според него, дипломатическите контакти и диалог, заедно със силната защита, която тези кораби осигуряват, "показват на Русия, че ако се стреми да подобри отношенията си със Съединените щати, тогава тя трябва да спре дестабилизиращите си дейности по света".

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви вчера, че изявленията на американския дипломат за руската заплахата предизвикват съжаление, припомня агенцията.

Според американския флот, общо над 130 самолета, 10 кораба и 9 000 моряци и морски пехотинци са участвали в ученията, докато в същото време две ударни групи на американски военноморски флот са били в Средиземно море за първи път от 2016 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker