Г-20 договори мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните

Pan.bg 16 юни 2019 | 16:26 views (380) commentaries(0)
img
news.bg


20-те най-големи икономики в света се договориха да създадат международна работна рамка, която ще призове държавите да предприемат доброволни мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните - една от най-големите заплахи за околната среда, информира Kyodo News.

Споразумението е постигнато след двудневна среща на енергийните и екологичните министри от страните членки на Г-20, които обсъдиха енергийната сигурност след атаките срещу два танкера в Близкия изток, които доведоха до скок на цената на петрола.

В публикуваното комюнике след срещата в японския курортен град Каруидзава се казва, че са необходими спешни действия за справяне с пластмасовите отпадъци в океаните, тъй като са заплаха за морските екосистеми, прехраната и индустрии като рибарство и туризъм, корабоплаването и потенциално за човешкото здраве.

Японският министър на околната среда Йошиаки Харада, който беше съпредседател на срещата, определи споразумението като "голямо постижение" преди срещата на върха на Г-20 по-късно този месец.

Ще продължим да търсим решения по такива глобални проблеми, каза той на пресконференция.

Но участниците не са единни по всички екологични въпроси. САЩ се обявиха против споменаването на Парижкото споразумение за климата в комюникето.

В документа се отбелязва, че членките, изключва се САЩ, потвърждават обещанието си да прилагат мерки за поддържане на средните световни температури под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, за да се ограничи влиянието от климатичните промени, такива като засушаване, наводнения и вдигане на морското равнище.

Държавите далеч по-лесно се договориха за проблема с пластмасовите отпадъци.

Според международната работна рамка всяка страна ще докладва за напредъка в предприетите доброволни мерки и ще споделя решения.

Около 300 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат всяка година, от които 8 милиона тона свършват в океаните, алармира ООН. Повечето от отпадъците идват от азиатските държави, включително Китай и Индонезия, които съм към Г-20.

В Г-20 участват Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Южна Корея, Турция, САЩ и ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker