Руският ледоразбивач "Лидер" ще получи свръхмощна силова установка

Pan.bg 18 юли 2019 | 21:26 views (776) commentaries(7)
img
pan.bg
Ядреният ледоразбивач "Лидер" (проект 10510), който ще замени ЛК-60Я "Арктика", може да получи принципно нова свръхмощна силова установка. Това съобщи на информационната агенция ТАСС Денис Вербицкий, ръководител на сектора за перспективни разработки на Централния научноизследователски институт СЕТ, в интервю дадено по време на Международното военноморско изложение. Според него до 2022 г. институтът ще създаде система за електрозадвижване, включваща двигатели, конверторно оборудване и система за управление. В същото време нейната ефективност ще бъде доста по-висока от тези, които в момента се използват в трите руски ледоразбивача ЛК-60Я (проект 22220). Вербицкий също отбелязал, че основната задача на инженерите на този етап е да разработят свръхмощен електродвигател с “адекватно” тегло и габарити. В противен случай ефектът от такава установка ще бъде малък, поради факта, че тя ще бъде прекалено голяма и тежка. Както бе споменато по-горе, перспективният ядрен ледоразбивач "Лидер" (ЛК-110Я, ЛК-120Я) ще бъде следващото поколение ледоразбивачи след ЛК-60Я (проект 22220). В момента е планирано изграждането на три такива кораба. Заслужава да се отбележи, че проектът 10510 се смята за основа за предстоящото усвояване на Северния морски път след 2025 година. По това време всички ледоразбивачи от съветската ера ще бъдат бракувани. Известно е, че такива страни като САЩ, Китай, Франция, Южна Корея, Япония и други имат свои собствени инициативи за развитието на Арктическо море и Крайния Север. Успешната реализация на този проект ще направи Русия безспорен лидер в „северната надпревара“.
Източник и илюстрация: topcor.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Ghost_ 19 юли 2019, 02:55
   
  4
   
  3

  " ...ЩЕ замени ЛК-60Я "Арктика" ... институтът ЩЕ създаде система за електрозадвижване ... ефективност ЩЕ бъде доста по-висока ... ЩЕ разработят свръхмощен електродвигател ... ЩЕ бъде следващото поколение ледоразбивачи ... ЩЕ направи Русия ..."

 2. #2
  юс юс юс юр брейн 19 юли 2019, 10:50
   
  4
   
  3

  Нещо си се объркал.
  Да иронизираш руснаците точно в тема за ледоразбивачи е смешно. Все едно някой да иронизира САЩ за самолетоносачи.

 3. #3
  Ето нещо наистина реално 19 юли 2019, 13:54
   
  1
   
  0

  от Русия. Напълно съгласен с 2. Досега каквото са казали на тази тема са го изпълнили. И макетите са малко. Почти нямат.

 4. #4
  Ghost_ 20 юли 2019, 01:53
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Има защо да иронизирам: много станаха ЩЕ-тата!

  А нови ледоразбирачи се създават по същия начин, като нови самолетоносачи - с ПАРИ.
  Които в Русия не стигат, защото се крадат на поразия!

 5. #5
  юс юс юс юр брейн 20 юли 2019, 20:03
   
  0
   
  0

  Погледни, кой колко ледоразбивача има. Погледни колко нови ледоразбивача има Русия и колко САЩ или Канада. Затова иронизирането е неуместно!

 6. #6
  юс юс юс юр брейн 20 юли 2019, 20:12
   
  0
   
  0

  Колкото до краденето в Русия се краде, да, но на запад също се краде, къде повече, къде по-малко, само дето са легализирали корупцията под благовидното наименование лобизъм. Погледни им средната класа през 90-те години и средната класа сега, неравенствата за същите периоди и т.н. Също погледни състоянието на Русия 90-те години и състоянието сега. Така наречения Запад икономически е очевидно много по силен, а някъде и военно - например при тактическите оръжия (като цяло, а не отделни образци), но тенденцията е в полза на руснаците. При Китай нещата са направо извън класацията.

 7. #7
  Все пак 21 юли 2019, 13:54
   
  0
   
  0

  За Русия самолетоносачите са направо излишни, но със затопляне на климата ще им трябват ледоразбивачи и те го оценяват. Каквото са обявили, това са построили.....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker