До края на годината ще имаме договор за новите патрулни кораби на ВМС

Pan.bg 11 авг 2019 | 11:44 views (402) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


Обсъжда се възможността за придобиване и на още два минни ловци втора ръка

До края на годината трябва да имаме сключен договор за строежа на нови патрулни кораби за Военноморските сили, каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той припомни, че стойността на проекта е 820 милиона лева без ДДС, а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия.

През последните няколко години се работи непрекъснато за подобряване на социалния статус на военнослужещите, допълни Каракачанов. По думите му ще бъде направено всичко възможно повишение на заплатите с 10 процента да има и през 2020 година.

Министърът каза още, че проектозаконът за доброволната военна служба е готов и предстои да бъде внесен за гласуване в парламента. Той уточни, че по този начин ще се даде възможност, който има желание, да премине подготовка в рамките на 3,6 или 9 месеца, като през това време ще бъде защитен от евентуално уволнение. Преминалите през военна служба ще имат предимство при постъпване на работа в полицията или структури, свързани със сигурността, обясни Каракачанов.

За големия проект за сухопътните войски министърът посочи, че вече са изпратени писма до 4-те фирми, които проявяват интерес. Очаква се те да представят своите оферти. По думите на Каракачанов, ако всичко се движи по план, проектът може да бъде финализиран до април 2020 г.

Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един - "Цибър", затова имат нужда от още два минни ловци.

Министърът на отбраната и контраадмирал Михайлов днес участваха в тържествата по случай 140-та годишнина на Военноморските сили. Празника уважиха висши офицери, представители на дипломатическия корпус, на местната и държавната власт, много граждани. Честванията започнаха с ритуал по тържественото вдигане на флаговете на корабите от ВМС и присвояване на първо офицерско звание на випускниците на Висшето военноморско училище. Отбелязването на годишнината ще продължи с учението "Парад 2019", което ще се проведе в акваторията на централния плаж във Варна. Зрителите ще видят демонстрация по задържане
на плавателен съд, заподозрян в незаконен трафик на оръжие, действия по неутрализиране на терористи, въздушна вертолетна демонстрация. Празникът ще завърши с парад на военни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker