Ако вълната пада на брега и цялата е в пяна – значи има мъртво вълнение

Pan.bg 14 авг 2019 | 17:27 views (448) commentaries(0)
img gramofona.com/


Бурно море и мъртво вълнение. Сравнително нетипичната комбинация е валидна за почти цялото Черноморие в момента. Август обаче е месецът на отпуските и плажовете са пълни с летовници. Какво трябва да знаем за мъртвото вълнение и какви рискове крие морето през август – разказва един от най-опитните спасители в Бургаско Васил Алексиев. В момента той отговаря за сигурността на плажа в Крайморие и признава, че в последните два дни, когато морето е особено опасно, той и колегите му постоянно вадят от водата хора, надценили възможностите си.

В момента се наблюдава частично мъртво вълнение в комбинация с висока ветрова вълна. Много хора се подлъгват, защото си мислят, че вълната е само ветрова и ще ги избута на вън, а това не е така, обяснява Васил Алексиев.

Има няколко неща, които могат да ни подскажат, че в момента морето е опасно, разказва опитният спасител.

- Ако навътре в морето има висока вълна, която на брега се снишава и цялата е в пяна, то това означава, че има мъртво вълнение.

- Когато сте във водата до коляно и усещате как краката ви потъват, то това също е сигурен знак, че има мъртво вълнение.

- Когато вървите в морето и усещате как се появяват едни малки ямички под краката ви, които ви карат да се люшкате, по-добре не влизайте навътре. Това е още един от признаците за мъртво вълнение.

В този случай човек трябва да застане косо по течението, за да може то само да ни избута към брега. Това е способ, който се използва в бързотечащи води. Тялото се завърта на 45 градуса и дори без допълнителни движения, течението само ни приближава към спасителния бряг.

По принцип мъртвото вълнение продължава 3 дни. През есента – септември и октомври, то може да е и по-продължително, от 6 до 9 дни.

Почти винаги мъртвото вълнение идва след големи вълни. Реално мъртвата вълна е остатък от вълната, която е била преди това, обясни Алексиев. Горната, видима част е изчезнала. Морето е гладко като тава и е привидно тихо, но вълната е отдолу.

Обикновено след мъртвото вълнение идва още една опасност и това са дънните ями. При тях най-големият риск всъщност е елементът на изненадата, пояснява Васил Алексиев. „В този момент най-важното е да не
се губи самообладание. По принцип дънните ями не са много големи. Те са с диаметър от около 60 см., много рядко стигат до метър. Така че, ако се успокоите и загребете два-три пъти с ръце, просто ще се измъкнете“, обясни спасителят.

Във всяка една рискова ситуация, най-важното е да не губите самообладание. Ако има хора наблизо, викайте за помощ. А ако сте направили грешката да сте сами, просто се успокойте и опитайте да си припомните най-важните съвети в подобна ситуация. И не забравяйте – морето винаги е опасно, но ако не надценяваме възможностите си и не подценяваме рисковете, то тогава ще можем да се наслаждаваме на спокойна и приятна почивка
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker