"БЛЕКСИФОР": корабите са на рейда

Pan.bg 10 авг 2011 | 18:42 views (1873) commentaries(0)
img svodka.start.bg

На 10-ти август пристанище Новоросийск, в рамките на съвместните учения на участниците в групата "БЛЕКСИФОР", прие бойни кораби начело с големия руски десантен кораб „Цезар Куников”.

Военноморската групировка "БЛЕКСИФОР" е формирана през 2001 година в Истанбул след подписване на споразумение между Русия, Турция, Румъния, България, Грузия и Украйна. Експерти отбелязват, че в световната практика за първи път се появява многонационална военноморска група за оперативно взаимодействие с гъвкави функции, предназначена за използване в извънредни ситуации на Черно море с изключително мирни цели. Един от параграфите на споразумението предвижда политически и военни консултации на страните-участнички на равнище министри на външните работи и на отбраната.

В ресора на групата влизат операциите по оказване на хуманитарна помощ, разминиране, защита на околната среда, както и издирвателни и спасителни рейдове на Черно море. При това "БЛЕКСИФОР" може да участва в международната дейност, по-специално, в операции на ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в случай на тяхно обръщение към черноморските държави. В състава на групата има от 4 до 6 кораби различен тип, а маневрите се провеждат два пъти годишно – през април и август.

На сегашните учения за флагмански кораб е назначен руският „Цезар Куников”. На 12-ти август в Новоросийск трябва да пристигнат командващите флотовете на "БЛЕКСИФОР", а самите учения ще продължат в Черно море до 29 август, каза прес-секретарят на командващия на Черноморския флот на Русия, капитан първи ранг Вячеслав Трухачов:

- По време на морската фаза екипажите на корабите ще проведат съвместни тренировки по тактическо маневриране, борба с подводници, противоракетна и противовъздушна отбрана и връзка, както и учения по издирване и спасяване на кораби в бедствие. Отработват се действия в състава на многонационалния щаб и разнородните корабни сили, които представляват националните Военноморски сили. Освен това, те ще посетят пристанищата в турския град Трабзон и българския Варна.

На 16-ти август корабите на "БЛЕКСИФОР" ще напуснат пристанище Новоросийск, след което ще започне практическото отработване на задачите, поставени от командването на флотовете.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker