АКТИВАЦИЯТА НА БЛЕКСИФОР ЗАВЪРШВА ВЪВ ВАРНА

Pan.bg 27 авг 2011 | 10:27 views (4154) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”,
снимки на автораНа 26 август корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море БЛЕКСИФОР застанаха на Морска гара Варна. Още преди да посетят Военноморската база и Общината, в пресконференция за медиите участваха командирът на групата капитан I ранг Юрий Земский (Русия), нейният началник-щаб капитан I ранг Хакан Еркан (Турция), както и командирите на кораби – капитан-лейтенант Теодор Кабаков на базов миночистач „Прибой”, капитан III ранг Олексей Заяц на миночистач „Черкаси” (Украйна), капитан II ранг Илкер Озкан на фрегата „Йълдъръм” (Турция), капитан II ранг Сергей Ларчук на флагмана на групата - десантен кораб „Цезар Куников” (Русия), и капитан II ранг Корнел Танасеску на корвета „Е. Себастиан” (Румъния).
Голяма част от предварителния брифинг бе преговор на стар материал – предистория на БЛЕКСИФОР, създаване на групата преди 10 години, мисия, задачи, символи, принципи на командване и т.н. По-интересни бяха актуалните цифри: текуща активация от 10 до 29 август под руско командване (прието от Румъния), 6 дни на море и 14 дни в портовете, участват 5 кораба с общо над 600 души в екипажите, изминати са над 800 морски мили, посетени са 3 пристанища (Новорусийск, Трабзон и Варна), в първите две корабите са разгледани от повече от 3300 граждани. В епизодите на море между пристанищата успешно са отработвани видовете отбрани на корабно съединение, маневриране, комуникации, оказване на помощ, търсене и спасяване и др.
В отговор на журналистически въпроси капитан I ранг Ю. Земский каза, че на Грузия са изпратени всички документи, касаещи активацията, но официален отговор за участие в нея не е получен, екипажите са показали висока подготовка, „специално отбелязвам българския кораб и неговия прекрасен командир Теодор”, до 29 август във Варна моряците ще почиват, а командването и щаба на групата с участието на командирите на кораби ще анализират изпълнението на задачите и ще планират следващата активация през април 2012 г.
Специално за списание „Клуб ОКЕАН” капитан-лейтенант Теодор Кабаков сподели, че за четвърти път участва в мисия на БЛЕКСИФОР – два пъти като помощник-командир на еднотипния базов миночистач „Шквал” и два пъти като командир на „Прибой”. Сега обаче самочувствието на екипажа е друго – корабът е сертифициран през есента на миналата година на второ НАТО-ниво като
оперативно съвместим за участие в операции и мисии на алианса, а ако има воля и възможности – и в Противоминната му група в Средиземно море. Всички задачи на море са изпълнени, доволен е от действията на подчинените си. „Прибой” е обменял леки товари на ход с „Цезар Куников”, „Йълдъръм” и „Е. Себастиян”, буксиран е от руски граждански влекач, два пъти е подхождал към него и три пъти към „Йълдъръм” за отработване на този епизод. Два пъти е участвал в превеждането на групата през канал в „минно поле”, осигурявал е други кораби в епизод по оказване на помощ при авария, изпълнени са задачи по тактическо маневриране, търсене и спасяване и др. Според капитан-лейтенанта работата в международна среда дава възможност за повишаване на подготовката, изграждане на реално взаимодействие, въпреки различията между корабите, установяване на благоприятен климат между командирите и екипажите, независимо от посещаваното пристанище, както и възможност на български кораб да се съизмери с колегите и изяви своите способности.
Всички кораби от оперативната група ще бъдат отворени за посещение от граждани на 27 август от 10 до 12 часа и на 28 август от 14 до 16 часа.


image
Командирът (вляво) и началникът на щаба на БЛЕКСИФОР

image
Пълен командирски комплект

image
С езика на цифрите

image
Старателни

image
Капитан-лейтенант Кабаков

image
„Черкаси” и „Прибой” (вдясно)

image
Флагманът „Цезар Куников”

image
„Йълдъръм” и „Е. Себастиану” (вляво)


image
Нащрек
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker