Вицеадмирал Пламен Манушев: Трите „Пантер”-а са продължение на вековното ни военноморско сътрудничество с Франция

Pan.bg 15 дек 2011 | 10:11 views (2755) commentaries(0)
img Вицеадмирал Пламен Манушев: Трите „Пантер”-а са продължение на вековното ни военноморско сътрудничество с Франция

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Трите „Пантера”-а вече са в строя на българските ВМС. Те ще ни бъдат много полезни за изпълнение на задачите. Освен това вертолетите са добро продължение на вековното българо-френско военноморско сътрудничество. Това стана ясно от думите на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, който все още не е сдал официално на контраадмирал Румен Николов длъжността „командир на ВМС”. Първата публична изява на Пламен Манушев на новото длъжност и с новото звание бе снощи в НВИМ. Той участва в софийското представяне на книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)”.

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/thumb_normal_DSC01764%7E0.JPG

Автори на това забележително изследване, както го определи директорът на музея д-р Соня Пенкова, са д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморски музей- Варна, капитан ІІ ранг от резерва д-р Атанас Панайотов- дългогодишен журналист във в. „Българска армия”, а в момента главен редактор на „Морски вестник”, капитан ІІІ ранг от резерва д-р Александър Шелдон-Дюпле и вицеадмирал от резерва Франсоа Лафарг. Координатор на българо-френския проект е Ивелина Владева. Книгата е издадена от ИК „Морски свят” във Варна.

За първи път нашият музей представя книга на военноморска тематика, отбеляза д-р Пенкова. Тя акцентира и на големия документален материал, включително и от френските архиви, с който българският читател се среща за първи път. Оказа се, че независимо от своята 34-годишна офицерска и морска биография и подчертания си интерес към историята, вицеадмирал Манушев е прочел доста неизвестни за него неща в книгата. За капитан ІІІ ранг от резерва д-р Александър Шелдон-Дюпле е било повече от любопитно да погледне от другата страна на Желязната завеса, правейки изводи не само от френските, но и от българските архиви. Това, което неговата страна е наричала трафик на оръжие, у нас е било определяно като подпомагане на революцията в Алжир през 1961 г. Д-р Мариана Кръстева обеща да не спира изследванията на тази тематика.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker