Отзвук от представянето на книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)”

Pan.bg 16 дек 2011 | 09:32 views (2953) commentaries(0)
img Представянето на книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)”

Изданието е продукт на съвместно българо-френско изследване на морските отношения между двете страни. Авторите д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския музей, капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов, капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле и вицеадмирал о.р. Франсоа Лафарг са си поставили амбициозната задача да обхванат огромен исторически ареал и да проследят отношенията между България и Франция във военноморското дело, като са засегнати и връзките в областта на търговското корабоплаване. Цялата тази пъстра история е подкрепена с богат документален материал, което е едно от достойнствата на книгата.
Гост на премиерата бе първият заместник-началник нa отбраната вицеадмирал Пламен Мaнушев, който благодари на авторите, че са успели да създадат всеобхватна книга и да проникнат във всички аспекти на отношенията между военноморските сили на България и Франция.
Капитан ІІІ ранг о.р. д-р Александър Шелдон-Дюпле, благодарение на който са изследвани документи от френския военноморски архив, изтъкна, че книгата е изключителен труд и първото по рода си кръстосано изследване по темата.

Нова книга: Съдбата на флота и ролята на Франция


15.12.2011 | Андрей Рангелов
http://www.bgarmy.eu

Така се е стекла съдбата на нашия военноморски флот, че тя много дълги години, в самото му израстване като организация, подготовка, позиции и задачи, е свързана с Франция. Това каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев в Националния военноисторически музей (НВИМ) при представянето на книгата „Военноморските сили на България и Франция в отношенията между двете страни (1878-2010)”. Автори на изданието са д-р Мариана Кръстева - директор на Военноморския музей във Варна, капитан втори ранг от резерва д-р Атанас Панайотов, който е и дългогодишен кореспондент на в. «Българска армия», а също двама френски офицери - капитан трети ранг от резерва д-р Александър Шелдон-Дюпле и вицеадмирал от резерва Франсоа Лафарг.
С голям интерес и вълнение прочетох книгата, научих страшно много неща, видях изключително много снимки, заяви вицеадмирал Манушев, за когото участието в представянето беше и първа официална изява на новата му длъжност. С помощта на френските специалисти и офицери са били подготвени първите български моряци, флотът ни е придобил своето значение благодарение на Франция, допълни той.
Книгата е пъстра по вид и по съдържание, много интересна и интригуваща, посочи директорът на НВИМ д-р Соня


Пенкова. Авторите са си поставили амбициозната задача да обходят изключително огромен исторически ареал, допълни тя.
Проследявайки историята, не мога да кажа, че България и Франция винаги са имали много добри отношения, но винаги е имало взаимно уважение и респект, изтъкна Шелдон-Дюпле. Има още какво да се работи, все още остават някои неизяснени въпроси, заяви Кръстева. Надявам се тази книга да попадне в повече хора, защото съм искрено убеден, че този, който я разтвори, на всяка цена ще намери нещо интересно, непознато и ново за него, сподели Панайотов.

Адмирал Манушев и водещият български военноморски историк Атанас Панайотов винаги имат теми за дискусии
image

Част от гостите на мероприятието
image

Адмирал Манушев и авторите на книгата
image

Снимки - Д.Ставрев, сп."КЛУБ ОКЕАН"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker