Приета е Националната програма за честване на 100 години от Балканските войни

Pan.bg 11 май 2012 | 17:46 views (1855) commentaries(0)
img ОТБРАНА

Националният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни (1912-1913г.) обсъди и прие на днешното си заседание програмата на основните мероприятия за 2012 г. Освен това е подготвен национален календар с над 250 прояви в страната. Учредена е и фондация във връзка с предстоящата дарителска кампания. Предстои правителството да приеме постановление за финансово осигуряване на програмата. За тържествата през 2013 г. ще има отделен план.
Заседанието се проведе в МВР под ръководството на Августина Цветкова – заместник-министър на отбраната и заместник-председател на Националния инициативен комитет и Димитър Георгиев – заместник-министър на вътрешните работи. Председателят на комитета, който бе формиран с правителствено решение, вицепремиерът Цветан Цветанов не участва поради ангажираността му с решаването на проблемите от наводненията в с. Дъбене, Карловско. В заседанието участва началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.
Мероприятията в програмата са ориентирани в три лъча, според развоя на историческите събития. Те са основно в областите Стара Загора, Хасково, Бургас, Смолян, Благоевград и Кърджали. На 2 октомври ще бъде открита изложба на НВИМ, чиято тема, според неговия директор д-р Соня Пенкова, е щурмът на Одринската крепост. Има няколко международни научни конференции, организирани от Военна академия „Георги С. Раковски” и регионалните исторически музеи в Благоевград, Смолян и Кърджали. НВИМ заедно с Община Бургас ще покаже изложба за 24 пехотен Черноморски полк. Възстановки на събитията от преди един век ще има в Стара Загора и Благоевград, а тържествени зари проверки в Хасково, Бургас, Стара Загора, Кърджали, Благоевград и Смолян.
На 16 октомври в Крумово, Пловдивско, ще бъде отбелязана 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация. На 7 и 8 октомври във Варна е честването на 100-годишнината от подвига на моряците от торпедоносеца „Дръзки”. На 21 октомври в Смолян с награждаване на победителите ще завърши организираният от Съюза на ветераните от войните и Министерството на образованието, младежта и науката Национален конкурс за ученическо творчество на тема „Балканската война – 1912-1913 г. – освободителна война”. Общините Любимец и Свиленград организират поход до връх Шейновец с възстановка на историческите събития. Подобна проява ще има и в Кърджали. Пред мавзолея-костница на връх Средогорец се предвижда военен ритуал, а гвардейският спектакъл „Искри” ще се представи на централния площад в Смолян.
НВИМ е разработил сайт
„100 години Балкански войни”. Там може да се види целият Национален календар за честване на годишнината, който е разработен на базата на предложенията на ведомствата, областите, общините, неправителствените организации и научните общности. На сайта вече има и друга информация, която може да бъде полезна при организирането на тържествата.
За осигуряването на допълнителни средства, които ще бъдат за изграждане и възстановяване на военни паметници и за издаване на военно-историческа литература, е учредена фондация „Българска военна памет” под председателството на професор Божидар Димитров – директор на НИМ. Скоро ще бъде обявена дарителската сметка. Божидар Димитров има опит в изграждането на около 30 военни паметника и още толкова църкви.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker