Августина Цветкова: Планирали сме съвместни учения в "Ново село" до 2017 г.

Pan.bg 11 юни 2012 | 10:52 views (2328) commentaries(0)
img Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова:
Планирали сме съвместни учения в "Ново село" до 2017 г.

в. „Българска армия“
www.bgarmy.bg

- Г-жо заместник-министър, как ще обобщите основните резултати от неотдавнашното заседание на Съвместната българо-американска комисия по споразумението между България и САЩ в областта на отбраната?

Заседанието беше на 31 май, а преди два дни се състояха ежегодните двустранни консултации между България и Съединените щати, на които обсъдихме резултатите от Срещата на върха на НАТО в Чикаго. По време на заседанието на Съвместната комисията отчетохме, че всички поставени задачи, които набелязахме на предходното заседание през декември миналата година са изпълнени.
Осигурихме възможност за започване на работата по водопровода, който трябва да захрани с вода „Ново село”. Беше подписано тристранно споразумение за изграждането му между САЩ, МРРБ и МО. Като цяло комисията работи по въпросите, които се отнасят до осигуряването на строителството на учебния полигон.
Съвсем скоро базата ще бъде окончателно завършена от американска страна и ще можем да кажем, че имаме едно от най-съвременните военни съоръжения за подготовка в Европа. То ще може да бъде използвано съвместно от американските и българските въоръжени сили, както и от трети страни при провеждане на международни учения.

- Какви други дейности бяха отчетени като постижения от съвместната комисия?

Споменах водопровода, тъй като се „борим” с него повече от две години и половина. За мен това е най-важното решение, защото ще захрани с питейна вода, както полигона, така и шест населени места, които от години са подложени на режим поради недостиг при водоснабдяването. А иначе – повече от 50 сгради ще бъдат завършени.
В момента се довършва голямата столова, в която ще може да се храни целият личен състав. Има предвидени до 2500 места за военнослужещи, които биха могли едновременно да пребивават в българо-американското съоръжение.
Завършва се театърът, а също и една голяма закрита спортна зала. Така че, когато говорим за отчет, можем да кажем, че сме във финалната фаза.
На полигона ще има възможност, както споменах, за съвместни учения и с други държави. Като пример бих могла да кажа, че след месец предстои провеждането на съвместно учение на военни подразделения от Сърбия, Украйна, Македония, България и САЩ.

- Във връзка с известната преориентация на приоритетите в политиката на САЩ към други райони на света, може ли в един момент
да настъпи намаляване на натовареността на полигона?

Съвместните съоръжения категорично ще бъдат използвани! Все още не бихме могли да кажем дали ще бъдат натоварени повече или по-малко.
Но имайте предвид, че сме планирали съвместни учения до 2017 г.
Изобщо не може да се говори за отлив! Напротив, имаме немалко предложения за пълноценно използване на съоръженията.
Разбира се, очакваме и решение от американска страна. Но ученията, които са планирани, ще бъдат регулярно провеждани.
Имаме амбицията „Ново село” да се превърне в място, където нашите съюзници и партньори от региона, да могат да провеждат учения и тренировки заедно с българските и американските военнослужещи. Искаме полигонът да се превърне в център, в който военнослужещите ще могат да усвояват и надграждат способности при общи критерии, за постигане на пълна оперативна съвместимост, която е от изключително значение при участието в мисии и операции.
Неслучайно България е предложила и щабът на бригадата за Югоизточна Европа (SEEBRIG) да бъде дислоциран постоянно в България, в Пловдив. Така ще може „Ново село”, както и летището в Граф Игнатиево, да бъдат използвани за тренировки и за подготовка на тази бригада. Искаме да имаме не само щаб, но и една добре подготвена бригада, чиито части да тренират на нашите полигони.

- Освен ученията, през юли у нас предстои важно събитие - форум по ръководения от България проект на НАТО „Ролята на жените в сигурността и отбраната". Кои основни теми ще се обсъждат и с какво проявата допринася за инициативата „интелигентна отбрана” на Алианса?

Самият факт, че този проект е в Ниво 1 на приоритетните проекти на НАТО по интелигентната отбрана, говори, че наистина е високо оценен. Той ще се фокусира главно върху изграждането на способности, защото използването на всеки един специалист, професионалист, независимо - мъж или жена, е важно да бъде в контекста на новите изисквания на времето и на променящата се среда засигурност. Необходимо е да се въведат адекватни политики и практики на международно и национално ниво за стимулиране и пълноценно използване на човешкия капитал и талант. Използването на разнообразието и пълното му включване в процесите на стратегическото планиране, развиване на способностите и готовността на войските и силите ще засилят и подобрят стратегическата и оперативна ефективност на НАТО, неговите съюзници и партньори.
Осъзнахме, че на по-ниските равнища има много форуми, на които могат да бъдат обсъждани проблемите, свързани с участието на жените в сигурността и отбраната. Но се оказа, че на стратегическото ниво, тези, които вземат решенията, нямат своя форум. Насочили сме се точно към това равнище.
Искаме да се обърнем към хората, които вземат решенията. От тях зависи те да променят своя начин на мислене и в последствие да бъде променен и начинът на мислене на другите, на по-ниските нива. Когато тези, които вземат решенията, се обърнат към проблема и надградят възможност за използване на способностите на жените в тази така наречена мъжка област, бихме могли да очакваме наистина цялостна промяна в отношението към присъствието на жените в отбраната и сигурността. Те могат да играят решаваща роля при формулирането на политики, вземането на решения и прилагането им на стратегическо, оперативно и тактическо ниво във военната област.
Затова отделяме много голямо внимание на проекта. Неслучайно президентът Росен Плевнелиев пое неговия патронаж. Министърът на отбраната Аню Ангелов също с много голямо внимание се отнася към проекта. Знаете, че съвсем скоро той отмени всички прегради пред жените в Българската армия. Те са допуснати до всякакъв вид обучение, до абсолютно всяка възможност да работят във всички звена на Българската армия.
Водим се от убеждението, че хората трябва да бъдат добри в професията си, независимо от техния пол. Както има добри професионалисти мъже, така има и добри професионалисти – жени. И обратното. Фокусираме се върху способностите, които тези хора биха добавили към способностите на Българската армия, а не спазваме някакви проценти и квоти, които да запълваме.

- На срещата на върха на НАТО в Чикаго България беше включена в обсега на противоракетния щит на алианса. Колко ни струва това и какви са следващите стъпки в развитието на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО, отнасящи се до страната ни?

Това е един от успехите на България, който най-ясно откроява голямото значение на нашето членство в НАТО. Първо, в момента вече сме под чадъра на ПРО, защото сме членове на Алианса. Второ, поради географското си разположение имаме възможност още при въвеждането на междинната способност на ПРО, която беше активирана по време на Чикагската среща, да сме сред първите четири държави, които вече са защитени. Това са Турция, Гърция, България и Румъния. Следва период, в който системата ще се доизгражда. Това е първият етап.
Вторият етап предстои да бъде въведен през 2015 г. Тогава ще се активират прехващачите на балистични ракети в Румъния. В момента действат само радар в Турция и прехващачи, разположени върху американски кораби в Средиземно море.
Третият етап е активизирането на прехващач в Полша. След 2020 г. цялостната система на ПРО ще бъде обновена и доусъвършенствана и вече ще бъде осигурен щит на всички държави, членуващи в НАТО.
Ние няма да отделяме средства за ПРО. Това ще е част от така нареченото общо финансиране, в което България участва с вноски. Ние имаме само 0.304 процента участие при внасянето на годишните вноски, от което се формира общото финансиране.
По този начин можем да видим колко голям е приносът на Алианса за сигурността на България. Отделяйки минимални средства в общото финансиране на цялостната дейност на НАТО, ще получим цялостна, пълна, 100-процентова възможност да бъдем защитени от противоракетния щит.

Интервюто взе: Андрей Рангелов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker