Военните: Какви привилегии, вижте ни домовете и кучешките условия, дрехите и очуканите коли ...

Pan.bg 01 окт 2012 | 16:20 views (5422) commentaries(1)
img Предлагаме ви извадки от вчерашните изказвания на някои от военнослужещите, които дойдоха на срещата в Централния военен клуб в София.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/armiyata_se_otkaza_ot_skok_na_zaplatite-164968.html

Стандарт

Това е поредната гавра, единодушни бяха участниците в днешната среща.

Докато военните се събираха в Централния военен клуб, от министерството на отбраната бяха изпратили двама цивилни военни полицаи, които записваха кой пристига на сбирката. Тя беше организирана чрез форумите в социалните мрежи и сайта pan.bg. За да не обсъждат проблемите си на улицата, от легия “Раковски” поискали да им бъде дадена зала във Военния клуб. От министерството първоначално заявили, че всичко е заето и предложили това да стане в градинката пред “Кристал”. Военните обаче видяха клопка в това предложение, тъй като подобно събиране на едно място ще се приеме за стачка, което е забранено в армията.


"Всеки от нас има граждански права и може да казва какво мисли", заяви Иван Милов, председател на офицерска легия "Раковски". Той определи като провокация предложението да се съберат в градинката. Милов припомни, че досега армията основно се съкращава с обещанията за повече пари, но такива няма и заплатите не са актуализирани от 3 години. “Никой не дойде на срещата със супер кола или дрехи”, отговори той на критиките, че в армията има повече привилегии.Какви привилегии?

Разгорещената дискусия разкри и други проблеми, които притесняват военните. Полк. Божидар Борисов, който е бил зам.- командир на втория контингент в Кербала, заяви, че договорът му за служба е бил променен едностранно от военното министерство и той не е подписал анекс към него. Става дума за увеличение годините за служба в армията, които бяха промени от 25 на 27, както и намаляването на отпуската от 50 на 40 дни.

image
Снимка на събранието - в."Стандарт"

Всички присъстващи го подкрепиха, че това е нарушение. Майор Коцин пък попита до какви икономии ще доведе намаляването на отпуската от 40 на 30 календарни дни. “Искат да се подиграят с нас. Да ни ударят един шамар. Да ни кажат, че сме едно нищо”, посочи той и допълни, че досега за всички военни министри е казвал “нашият министър”, но аз Аню Ангелов ще каже – "ресорният министър".

“Не мога да приема това, което се внушава, че моят живот в армията е


преминал като паразит”
, заяви полк. Веселин Минчев и обясни, че от 15 години живее разделен от семейството си, което е в Сливен. Сега той е поставен преди дилемата дали да остане на служба или да напусне заради готвените пенсионни промени. Полковникът държа тъжна реч и накрая не сдържа сълзите си като каза: "Вижте ни колите и дрехите! Елате в моя апартамент - кучешки условия. От 15 години съм далеч от жена си заради службата!"
Майор Панамски пък попита какъв сигнал се дава към постъпващите в армията. Той даде за пример решението на генерал, който съкратил трима млади лейтенанти без много обяснение. “Другият месец подава рапорт за напускане. Няма смисъл да се заблуждаваме. Армията ще бъде съкратена отново”, заяви той.
------------------------------------------------------------------------------
otbrana.com

Няколкото десетки офицери, някои от които бяха дошли със съпругите и децата си
, решиха да изпратят отворено писмо до президента, председателя на парламента, премиера, министъра на отбраната и началника на отбраната. Отказаха категорично да удостоят с това внимание министъра на финансите.

От изказванията на участниците, които не се поколебаха да се представят, стана ясно, че никой не се е допитал до тяхното мнение. Много от тях дори изразиха недоумение защо докладната записка до министъра на отбраната със споменаните предложения не е от началника на отбраната, а от постоянния секретар на отбраната.

Нежеланието за въвеждане на възраст за пенсиониране се основава най-вече на несигурността по отношение на социалния статут на военнослужещите. Честите промени в последно време – осигурителният стаж за придобиване право на пенсия бе 20 години, стана 25, а само за няколко дни и 27, са довели до недоверие към обещанията на политиците. Не може да си служил 27 години и да те изхвърлят на улицата, за да чакаш две, четири или повече година правото си да получаваш пенсия, бе един от най-често споменаваните аргументи.

Тревогата идва както заради неясното бъдеще на военнослужещия и неговото семейство, така и на Българската армия. За какво е тази техника, която ще се купува, ако в поделенията няма хора, питаха се участниците в събирането.

Не бяха забравени и войниците. Мотивацията при тях за професионално отношение към службата изчезва напълно при положение, че тази професия не им дава шанс да се пенсионират и след като години са носили военната служба се оказва, че трябва да си отидат без нищо.

Категорично бе заявено желанието, ако все пак се правят някакви промени, свързани със социалния статут на военнослужещите, да има т.нар. гратисен период от няколко месеца или година, за да си направи всеки сметката. Поставянето пред свършен факт се приема най-малкото като неуважение към мнението на потърпевшите.

Всички офицери попитаха защо при въвеждане на нови параметри, включително на необходимите години за осигурителен стаж за пенсиониране, не се променят техните договори за военна служба.

Като подигравка бе определено предложението отпускът да се бори в календарни, а не в работни дни, при положение, че дали е в отпуск или не е, заплатата на военнослужещия е една и съща.

В офицерите личеше обидата от кампанията в обществеността, която се дирижира от политици, че едва ли не те са паразити и само ядат хляба на народа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Reserve officer 02 окт 2012, 09:49
   
  0
   
  0

  "В офицерите личеше обидата от кампанията в обществеността, която се дирижира от политици, че едва ли не те са паразити и само ядат хляба на народа."
  Обидените от политиката на Аню Ньойски офицеpи да настояват за запазване на пpавата, които г-н Ньойски е ползвал като кадpови офицеp. И да не забpавят да посетят избоpните секции по местоживеене като му дойде вpемето. Масово - семейства и пpиятели да покажат отношението си към министъp Аню Ньойски! Масово в закpитите и pедуциpаните гаpнизони...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker