Войната между Аню Ангелов и Дянков завърши с тревожно примирие

Pan.bg 02 окт 2012 | 11:13 views (2830) commentaries(15)
img Спирдон Спирдонов (argumenti-bg.com)


От 8 до 10% ще вдигнат заплатите във Въоръжените сили. Офицери негодуват и се отказват от повечето пари. Кой печели и кой губи? Бойко Борисов все още не си е казал думата.

Засега отстъпките са от двете страни. Аню Ангелов се съгласява да се въведе пенсионна възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите плюс сега изискуемите 27 години осигурителен стаж, а отпускът да се брои в календарни, а не в работни дни. Срещу това Дянков отпуска от 8 до 10 процента увеличение на заплатите във Въоръжените сили.

Финансовият министър обаче има условие.

„Необходимите за увеличението средства по фонд „Работна заплата“ да бъдат осигурени от собствени икономии и от икономии в държавния бюджет, които ще се постигнат чрез въвеждане на пенсионна възраст за военнослужещите и оттам намаляване на тежестта върху пенсионните фондове.” По всичко личи, че постигнатото съгласие ще бъде за сметка на хората в отбраната.

Симеон Дянков с основание може да бъде доволен, защото няма да му се налага през 2013 г. да увеличава бюджета на МО, защото военните се съгласили сами да се оправят.

От своя страна Аню Ангелов би могъл да приема поздравления, че отстоя оставането на т.нар. 20 заплати, т.е. заложените в закона еднократни парични обезщетения при уволнение. Известно е, че финансовият министър бе тръгнал да ги намалява наполовина.

Остава обаче открит въпросът дали напрежението в армията, породено от разнопосочните информации за евентуалното увеличаване на военните заплати и за ново свиване на социалния статус на хората в нея, което стигна до парламента, ще бъде потушено. Не само отвън, но и от парламентарната трибуна се чуха призиви за протестно пушене в пространството между министерствата на отбраната и на финансите. По това време двете ведомства водеха преговори. До пушене не се стигна.

Оказа се обаче, че никой не е питал какво мислят потърпевшите от тези решения, т.е. военнослужещите. Това наложи БОЛ “Раковски” да организира събиране в ЦВК, което излезе с отворено писмо до президента, премиера, председателя на парламента, министъра на отбраната и началника на отбраната. В писмото е заявено, че те се отказват от предложеното увеличение на заплатите от 1 януари 2013 г., като настояват предвидените за това пари да бъдат дадени на пенсионерите, майките с малки деца, лекарите и
учителите. Едновременно с това се изразява категорично несъгласие от въвеждането на възраст за придобиване право на пенсия, освен съществуващото сега условие за 27 години осигурителен стаж. Т.е. да не се правят никакви промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили и в Кодекса за социално осигуряване. Включително и за отпуските. Очакваме, каза председателят на легията майор Иван Милов, до 3 октомври да получим отговор на нашето отворено писмо. Ако не ни удовлетворява, продължи той, на 7 октомври ще организираме в София национален митинг-шествие под наслов „Да живее Българската армия!”. Аню Ангелов не прие тази позиция. Той смята, че легията не е изразител на желанията на хората в армията и особено на войниците.

Фронтът бе социалните придобивки на военнослужещите. Симеон Дянков не криеше намеренията да вземе от завоюваното. Аню Ангелов и неговият екип правеха спасителни маневри, но не изключваха варианта финансовото министерство да ги отреже и те да се изтеглят от бойното поле.

Министърът на отбраната и командирите, както се изрази той, са съгласни да се въведе възраст за пенсиониране на военнослужещите, освен 27 години осигурителен стаж. 52 години за сержантите и младшия офицерски състав и 54 – за старшите офицери. Това било привилегия, която я нямало в другите армии на НАТО и ЕС и затова трябва да я премахнем. Разбира се, според МО, решението щяло да бъде в полза на военнослужещите, защото ще има ограничения пред възможността за по-ранно уволнение. За намаляване на т.нар. 20 заплати, което Симеон Дянков иска много, Аню Ангелов няколко пъти изразяваше категорично несъгласие. Той дори не вижда как подобен ход би помогнал за увеличаване заплатите на военнослужещите.

Другото отстъпление на МО е отпуските да се измерват в календарни, а не в работни дни. И на това министерството намери решение. Дори от парламентарната трибуна Аню Ангелов даде акъл какво да правят подчинените му. Да се докладват по няколко пъти в годината в отпуск и то само в работни дни. От легията го определиха като подигравка, защото дали е в отпуска или не заплатата на военнослужещия е една и съща. Така че от тук икономии не могат да се чакат.

Преди последния рунд на преговорите всичко от страна на МО бе ясно. Само не се знаеше какво е предложението за размера на увеличението на заплатите, ако маневрите се окажат успешни. Резултатът вече е ясен: от 8 до 10 процента увеличение на заплатите както на военнослужещие, така и на цивилните служители по трудово правоотношение. Т.е. с около 50-60 лв. на войник или по 15-20 лв. на година, откакто ГЕРБ е на власт. За сержантите и офицерите малко повече.

Аню Ангелов е притиснат до стената с тазгодишния бюджет за отбрана. Сигурно е, че и следващият ще бъде пак под 1,5 на сто от БВП. Макар че той отново упрекна народното представителство за неизпълнение на собствените си решения. Наистина не му оставаше нищо друго, освен да отстъпва. Трябва да стане чудо, за да се променят нещата. Управляващите бяха силни през есента на 2010 г., когато записаха в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, че към 2014 г. трябва да се приведат разходите за издръжка на личен състав, за текуща издръжка и капиталови разходи в съотношение 60:25:15. Последните данни – от средата на тази година, са 71:27:2. Тук легията подкрепя министъра. Ще настоява 1,5 процента от БВП да отива за отбрана.

Другата лоша вест е, че в бюджета за 2013 г. пари в повече ще има за здравеопазването, образованието и социалните дейности, но не и за отбраната.

Потърси ли собствени средства за по-високи заплати на военните на Аню Ангелов ще му се наложи да остави капиталовите разходи без нито един лев. Или да съкращава хора. Кое да избере? Още повече, че проблемът в армията не е само заплащането.

По повод дискусията в последно време във връзка с увеличаване или не на заплатите в силовите ведомства военнослужещ пише следното: „ПАРИ за крушки вече-НЕ давам!!! ПАРИ за тонер и листове хартия вече-НЕ давам!!!ПАРИ за метли и препарати вече-НЕ давам!!!ПАРИ за корда, масло и бензин за тримера вече-НЕ давам!!! и т.н. Като ги сметнах на месец по 20-30 лв. През ден-дай 2 лв. за това, дай 3 лв. за еди какво си. Остава да започнем да събираме пари и за патрони да си купим, като тръгнем на стрелби !!!”Черните краски може и да са в повече, но в това има доста истина. А тя е доста тъжна.

Обществото е свидетел на големите реформи в Българската армия. Повече от 20 години те се превърнаха във всекидневие, включително и в мандата на това правителство. Въпросът обаче не бива да се изчерпва с големите оръжейни сделки. И този медал има две страни. Ето една констатация, която не е на военнослужещи, а лично на министъра на отбраната Аню Ангелов: „Централните снабдителни органи не се справят напълно с осигуряването на качествено вещево доволствие и други имущества. Недопустимо е военнослужещи да си осигуряват със собствени средства различни детайли от тяхната униформа и имущество, необходими за служебни нужди.” По всички закони, включително тези на военнослужещия и на министъра, очевидно това не е добре. Мотивацията за служба в армията е поставена под въпрос.

Какво означава командирите да събират левчета от офицерите, сержантите и войниците за крушки, тонер и хартия? Т.е. да даваш лични средства за служебни нужди. За една съвременна армия, за каквато претендира нашата, това е повече от озадачаващо. В реда на шегата е успокоението, че увеличението ще стигне военните да си плащат, за да им върви службата. Същият проблем стои и за униформите. Добре е, че министърът не го премълчава.

МО вече отчете, че не е изпълнен един от приоритетите в предизборната програма ГЕРБ в сектор „Отбрана: „Разширяване на оборотния фонд чрез изграждане по нови технологии на фамилни оборудвани жилища във войсковите райони или в близост до тях и наемане на жилищни площи за сметка на бюджета за отбрана.”

Тепърва се обещава изготвяне на концепция за бъдещо развитие на жилищния фонд, с оглед задоволяване на нуждите на военнослужещите в действащите гарнизони. Част от сега съществуващия е силно амортизиран и това води до липсата на желаещи да го заемат. От една страна съществува жилищна нужда, а от друга страна са налице апартаменти, които поради лошото си състояние не могат да се използват. За това се разработват различни подходи за финансиране на необходимите ремонтни дейности. Дали за по-малко от година това ще се случи или ГЕРБ не поставя под съмнение втория си мандат?

Това, което днес се случва в армията обаче е по вина на всички депутати в парламента без разлика на политически цвят. Според думите на Аню Ангелов отбранителната политика на кабинета „Борисов” няма алтернатива. Защо? При гласуването на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили през октомври 2010 г. опозицията не е била против, а се е въздържала. Т.е. дала е зелена светлина на управляващите. И днес тя не може да пита ГЕРБ защо военнослужещите вадят от джоба си за крушки, хартия, тонер и униформи.

Ако тези разсъждения на министъра на отбраната не са демагогия, а реална оценка на политическата обстановка, проблемът е неразрешим. Особено с очертаващия се бюджет за 2013 г. Вече стана ясно, че повече пари ще има само за образование, социални дейности и здравеопазване. За следващото правителство ще останат само поуките. В това Симеон Дянков е начертал всичко. Както се вижда, другите нямат думата.

Аню Ангелов не се поколеба да заяви на народните представители, че „необходимостта от увеличаване заплатите на военнослужещите е очевадна”. Той дори определи първоначалната офертата на Симеон Дянков като нереална. Призна и тригодишното замразяване на възнагражденията. Не е достатъчно обаче да го чуят депутатите. Нещата в България се решават на друго място. А Бойко Борисов мълчи. Така че не всичко е решено. Засега от примирието губят военните. Възможно е последната надежда на Аню Ангелов да е в премиера. Самите офицери обаче, които се събраха в ЦВК, не вярват, че нещата ще се променят на по-добро. За министъра нещата не стоят така. Дали не се отваря още една война?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  реалист чепик 02 окт 2012, 11:46
   
  0
   
  0

  Армията умря, всеки с малко мозък в главата ще си хвърли рапорта още днеска за да се бори за някакво бъдеще. А БА вече няма бъдеще. Каквото беше, беше.

 2. #2
  XXL 02 окт 2012, 11:50
   
  0
   
  0

  Явно вече наистина трябва да излязат веригите на жълтите павета ....

 3. #3
  of 02 окт 2012, 11:52
   
  0
   
  0

  Ако някой се колебае да го направи много ще загуби. Догодина и 20 заплати няма да има.

 4. #4
  engineer 02 окт 2012, 12:01
   
  0
   
  0

  Ако военните бяха вдигнали толкова шум и за проблемите в бойната подготовка, може би щеше да се промени нещо към по - добро. От изчетените коментари останах с впечетлението, че болшинството са станали военни само заради превилегиите. Защото според мен да си военнослужещ не е просто една професия, то си е едно призвание. Но повечето не го приемат така и поради тази причина се губи уважението и респекта към военнослужещите.

 5. #5
  миро 02 окт 2012, 12:27
   
  0
   
  0

  съгласен съм с теб engineer във армията стоят заради привилегиите а не заради призвание че те голяма част от тях нямат и средно образование за каква армия говорим,какво развитие ще имат...промените трябва да тръгнат отвътре да се изчисти низшата прослойка и да останат онези който са учили с години, а не такива които само си мислят за 20 заплати накуп

 6. #6
  Preslav 02 окт 2012, 12:44
   
  0
   
  0

  Тези, които учиха с години и са достойни - НАПУСКАТ! Просто им писна от поредните промени на техния министър и от липсата на уважение пак от същия, както и от липсата на изправна техника и от непрестанното присвояване на пари от горните етажи за важни проблеми...

 7. #7
  1 02 окт 2012, 12:59
   
  0
   
  0

  Да-а-а. Очевидно проблема на давещия се, е проблем на самия давещ! Едни гледат и констатират „Да, ще се удави”, други – „Дави се, помогнете!”, трети – „Дави се, но как му отива!”, четвърти – „Да се дави! Нищо не направи, когато други се давиха /въпреки, че на удавника му е забранено да се обажда по какъвто и да е повод/”, някои се опитват да помогнат, като хвърлят нещо по-едро на давещия се, но така, че го удрят по главата и го потапят по-бързо.
  Извод: Лошо е когато няма спасители на плажа!

 8. #8
  потърпевш 02 окт 2012, 13:02
   
  0
   
  0

  какво бъдеще,какъв беше смисъла от цялата тази глупост наречена "реформа",цели семейства останаха на улицата,със по 90 000 лв ипотечни кредити....хвърлиха хората в устите на лихвари ,мутри и биячи...изплащаш жилище в един град,плащаш наем в друг град....и после ми говорят за социални придобивки,разделиха цели семейства....От 3 години никакви добавки ,даваме пари за всичко :тонери,бои,латекси,бензин за тримери,корда за тримери,изцяло на самоиздръжка....закупуваме си дори част от облеклото,по-топли обувки,и т.н.За жил.фонда да не говорим....класирането за там е трудно ако се класираш все едно си плащаш на частно,или другата крайност ако се вредиш за ведомствено тряабва да се вложат минимум 5 000 лв за да стане годно за живеене......и накрая идва някой по-голям...и те изхвърлят от там......спирам до тук..господа депутати, министри държава без армия не е държава....

 9. #9
  1 02 окт 2012, 13:57
   
  0
   
  0

  Няма никаква война между АА и Монито.Това е един един ефтин театър.

 10. #10
  Boy-scout 7th Cavalry 02 окт 2012, 14:16
   
  0
   
  0

  "Войната между Аню Ангелов и Дянков завърши с тревожно примирие"
  Каква война бе Спиридоне? Пак нещо сънуваш. Не виждаш ли, че Аню Ньойски бе обявен от Б.Б. за "най-добрия военен министър", а от Симеон Дянков за "най-десния реформатор". Ние тука никаква война не виждаме. Съгласен с №9-1. Това си е театро в стил Аню Ангелов-Ньойски. Въпреки, че е най-мразеният министър в цялата история на БА, Аню Ньойски ще стои до последно. След това пак ще си смени партията и пак ще е на власт. Правил го е вече няколко пъти. Човекът се стяга за пожизнен министър на отбраната. Демек - армия няма да има! Ще има само експедиционни части и окупационни полицейско-жандармерийски формирования...

 11. #11
  denim 02 окт 2012, 14:35
   
  0
   
  0

  Докато не почервенеят жълтите павета в тая държава няма да има оправия,само военно положение и Пиночетовски мерки ще са от полза.А за самозваните първенци като лизача АА и мърляча СД трябва чаушевска съдба.

 12. #12
  акъл 02 окт 2012, 14:37
   
  0
   
  0

  То за да си в армията много акъл не се иска. За да скачам от самолет с парашут много акъл ли се иска? Дори напроитв, той само пречи. Аз иам висше (не съм офицер)и преди бях по-голяма хала. Началниците ми мислят за всичко. Аз почвам да мисля едва като изляза извън портала. Така, че аз си мисля, че сега като си заминат много хора армията няма да стане по-глупава, тя ще стане по-неможеща.

 13. #13
  Швейк 02 окт 2012, 17:14
   
  0
   
  0

  БРАВО на Аню Ангелов-Ньойски, размени АРМИЯТА за бъдещ ДЕПУТАТСКИ ПОСТ.

 14. #14
  куфара 02 окт 2012, 21:42
   
  0
   
  0

  смешен министър дъртак смешна армия слаб президент калпава държава няма какво да се коментира повече тая държава умира с часове затова хора спасявайтесе .....

 15. #15
  ognyan53 02 окт 2012, 22:31
   
  0
   
  0

  Миро, моите уважения към теб но няма хора без средно образование в БА.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker