Полк.Илиев: 30 процента напуснаха Четвърти артилерийски полк!

Pan.bg 30 дек 2012 | 22:13 views (5358) commentaries(3)
img Полковник Димитър Илиев: Полевата артилерия е жива
14.12.2012 | Цончо Драгански, в.Българска армияПолковник Димитър Илиев е завършил военното артилерийско училище в Шумен през 1985 г. и ВА „Георги Ст. Раковски” през 1994 г. Започнал е службата си в 49-и мотострелкови полк в Симеоновград, където последователно е бил командир на взвод и командир на противотанкова батарея. След това командва курсантски взвод във военното училище в Шумен. През 1994 г. е назначен за началник-щаб на реактивен дивизион в състава на 4-и артилерийски полк в родния си Асеновград. Бил е помощник-началник щаб по разузнаването в полка и 9 години командир на артилерийски дивизион. През 2007 г. е продължил обучението си в Колежа по отбрана на Сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания и го е завършил през 2008 г. с втора магистърска степен, приравнена на генерал-щабен курс. Служил е в щаба на Сухопътните войски. От 2009 г. е началник отдел в Съвместното оперативно командване, по-късно в Съвместното командване на силите е заместник-началник на отдел. От 3 декември 2011 г. е назначен за командир на 4-и артилерийски полк.


- Господин полковник, измина една година, откакто сте командир на 4-и артилерийски полк. Как може да определите за вас 2012 година?
- Годината беше трудна. Трудността идваше от това, че от 1 юли 2012 г., с влизането в сила на новата структурна схема, трябваше да се разделим с много хора. И откакто поех командването, започнах да се занимавам с тази дейност. Някои от хората, които трябваше да напуснат, предпочетоха да минат в щат 916 и да останат в разпореждане 6 месеца, които изтичат на 2 януари. През това време те използваха правото си да се запишат в курсове. Голяма част пък приеха длъжности в други гарнизони. Но самият процес при определянето на хората, които трябваше да останат да служат в Асеновград, беше доста невралгичен. Дори с мое предложение някои от реформиращите се подразделения бяха снети за два месеца от учебен процес, тъй като имаше огромен по обем задачи за прехвърляне на материални средства, ликвидиране на явни и секретни регистратури, местене на хора. Този процес нарушаваше ритъма на формированието. Назначени бяха нови командири. След 1 юли трябваше бързо да преминем към нормалния начин на живот. Взехме активно участие в


учението „Траен мир 2012” на полигон „Корен”. Имаше също редица други учения, които бяха планирани за втората половина на годината. В кратки срокове трябваше да запазим, това, което имаме и да градим ново. Така че 2012 година беше доста интензивна.

- Може ли да се каже, че 2012 година е била една от най-трудните в досегашната ви офицерска служба?
- Аз се бях подготвил за всички тези промени, знаех къде и в какъв момент идвам, защото бях запознат с План 2014. Годината наистина беше трудна, но не бих казал, че ми е била една от най-трудните в офицерската ми служба. В личен план, през тази година почина баща ми, той като че ли ме чакаше да се върна да служа в Асеновград, където живееше. Беше преболедувал доста тежко отсъствието ми през последните години.

- Голям ли беше процентът на освободените от полка?
- Съставът ни се намали с около 25-30 процента, общо войници, сержанти и офицери. Този процент можеше да бъде и по-висок, но умишлено през последните месеци поддържахме един постоянен некомплект.

- При реорганизацията имаше ли хора, които останаха недоволни. Спазени ли бяха всички критерии при подбора на хората, кои да останат и с кои да се разделите?
- Нашият стремеж беше да извършим този процес максимално обективно и прозрачно. Такива бяха указанията на Командването на Сухопътните войски. Получихме много ясни и точни разпоредби. Въпросите се разгледаха предварително и от правна, и от човешка страна. Имахме няколко срещи с командира на Сухопътните войски. С нас беше споделен опитът на колеги от други формирования, които вече бяха преминали на нова структурна схема. Провеждах и срещи по категории почти всеки месец, като давахме необходимата информация. Но, разбира се, при толкова много хора, имаше и такива, които се почувстваха по някакъв начин или недооценени или не се е случило, това, което са очаквали. Няма да скрия, че бяха подадени и няколко жалби до Инспектората на министъра на отбраната. Направена бе проверка и се оказа, че е нямало нарушения на изискванията и на законовия ред. Аз бях убеден в това нещо, но трябваше да се убедят и тези, които имаха притеснения, че нещо е нарушено.

- Как повлияха тези структурни промени на подготовката на артилеристите? Пропуснахте ли обучението на полигон „Корен”?
- През април, за разлика от други години, пропуснахме полевото обучение на „Корен”. Но през октомври участвахме на „Траен мир 2012” с демонстрация на огневи възможности. През ноември бяхме отново на този полигон, но реални стрелби не успяхме да проведем поради гъстата мъгла. Тренирахме само тактически действия и разгледахме теоретични въпроси. Но положителен ефект имаше.

- Заети ли бяха обявените за полка 102 места за Доброволния резерв?
- Явиха се около 100 кандидати, а с около 60 сключихме договори. Малък процент бяха тези, които са служили в нашето формирование. Процесът ще продължи и през следващата година.

- Попълнен ли е сегашният кадрови щат на формированието?
- От юли с кадрови войници сме попълнени на 100 процента. Докато не наберем Доброволен резерв ще разчитаме на мобилизационния и с Военно окръжие – Пловдив, сме в постоянна връзка. През последния месец имаме известен некомплект на офицери и сержанти, поради очакваната промяна на условията за пенсиониране. Напускат около 30 процента от старшите офицери. Всички те са на ключови длъжности. Напуснаха и някои сержанти. От командването само заместник-командирът по логистиката подаде рапорт за пенсиониране.

- Може ли да се каже, че след тази трудна година на реорганизации полевата артилерия е жива?
- Полевата артилерия при всички положения е жива. Смея да кажа, че докато има артилерийски полк, а нашият е в два гарнизона, полевата артилерия ще бъде жива. Обвързвам това твърдение със съществуването на полка, защото функциите на щаба не могат да бъдат изпълнявани от други щабове. Основното предназначение на полка е да оказва огнева поддръжка на маневриращите войски. Има области, в които изоставаме от нашите съюзници. Нуждаем се от модернизация на основното въоръжение и на различни системи, от които е съставена системата за огнево поразяване. През април сме планирали да отидем на полигон „Корен”, но все пак планът не е още утвърден. Имаме отпуснати и необходимите ресурси за провеждане на бойната подготовка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Сун Дзъ 31 дек 2012, 13:12
   
  0
   
  0

  Съвкупната ви огнева мощ е по-малка от тази на круповската артилерия пред Одрин 1912г. Полеви учения не сте провеждали от 2009г. заради трансформацията, така че и мерника ви не е точен. Нова техника не ви е необходима, защото и наличната не владеете. Доктрината ви е под всякаква критика и е писана в училището, а не от полеви командири и дори не е съгласувана с видовете ВС. "Богът на войната" е жив, защото ви се иска да е така, но реално не можете да развърнете един ПТРез.

 2. #2
  General Stonewall Jackson 02 яну 2013, 16:15
   
  0
   
  0

  Така е при най-великия герберастки плъховодец Аню Ангелов: Ньойски министър - Ньойска артилерия!
  Но изборите наближават и след тях ще има ревизия на Ньойското управление на хасковсия мургавелко Аню...

 3. #3
  Иван Атанасов 24 дек 2015, 22:34
   
  0
   
  0

  Късмет ви желая.Служил съм при Вас-49мсп,пиптб 1986-1987.Атанасов.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker