Тепърва ще се изяснявало кои точно институции, поделения или по-висши военни са отговорни за яз. "Иваново"

Pan.bg 19 фев 2013 | 16:24 views (2213) commentaries(4)
img Кой ще понесе вината за потопа в Бисер остава мистерия
Тепърва ще се изяснявало кои точно институции, поделения или по-висши военни са отговорни за яз. "Иваново"
БЛИЦ


Делото за 6-та загинали миналата година във потопа в Бисер отива по компетентност във Военно-окръжна прокуратура Пловдив. До сега то се водеше от Районна прокуратура Харманли. Магистратите под пагон обаче могат да решат, че делото не е от тяхната компетентност и да повдигнат спор за подсъдност. Тогава то ще се прехвърли на по-висша инстанция, обясни за БЛИЦ шефът на военната прокуратура в града под тепетата полковник Емил Ангелов.Полковникът заяви, че информация по случая ще дава единствено Върховна касационна прокуратура. Нейният говорител Стоянка Кожухарова коментира, че казусът е сложен и заплетен. На въпрос дали ще се разпитва и разследва военният министър Аню Ангелов Кожухарова каза, че за сега няма подобни индикации, но може това да стане в по-късен етап.

Тепърва ще се изяснява кои точно институции, поделения или по-висши военни ще отговарят за станалото и са пряко отговорни за язовир „Иваново”. Ще се уточнява в чии точно граници е язовир „Иваново” заедно със всички съоръжения и кой носи отговорност за скъсаната язовирна стена, причинила голямата трагедия.

Въпреки, че язовирът попада в границите на военния полигон в Корен и това става ясно от постановление на Министерския съвет от 1961 година, ще се нищи отново кой е стопанина. Не на последно място Военна прокуратура Пловдив ще започне разследване само ако реши, че заключенията на Районна прокуратура Харманли са правилни и са в нейна компетентност.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  гpажданин 19 фев 2013, 17:40
   
  0
   
  0

  "... На въпрос дали ще се разпитва и разследва военният министър Аню Ангелов Кожухарова каза, че за сега няма подобни индикации, но може това да стане в по-късен етап... "
  Този "по-късен етап" наближава с много бързи темпове!!!

 2. #2
  ЗДР 19 фев 2013, 20:18
   
  0
   
  0

  Колеги недейте да критикувате, а защитете армията. Ние нямаме нищо общо със стопанисване на язовири, нито с отглеждане на риба в тях. Това е работа на местната власт, по-точно кметовете. Кмета да не прехвърля вината, а да си поеме отговорността, също така и фирмата дето е отглеждала риба във въпросния язовир. Местните също да не се правят на ощипани, много добре знаят кой стпанисва водоема. Да посочат виновника и да му търсят отговорност. Много им е лесно да обвиняват армията. Още по-лесно е когато скъпо платени PR специалисти и специалиски си мълчат и не си изпълняват задълженията по защита доброто име на БА.

 3. #3
  mill47 21 фев 2013, 09:59
   
  0
   
  0

  Прав си ЗДР. не е работа на армията да поддържа язовири, дори да са в техните граници на полигона. Има си министерство, язовири и каскади и какво ли не. Има общини и областни. Всеки гледа да печели от язовири, но няма никакъв контрол от никого. за да поддържа язовира МО трябва да има специалисти и екипи. Ако продължат с такива изисквания МО и армията ще се превърнат в еколози, водни специалисти, рибари, миньори, приодозащитници, строители, орачи, копачи, но не и военни и целия бюджет ще отива за тях. тук Аню и МО нямат вина. Виновните са областните, кметовете, МОСВ, но те са правителстовото и се измъкват

 4. #4
  grajdanin 22 фев 2013, 14:17
   
  0
   
  0

  През октомври 2011 г. бяха направени изменения в Закона за водите, които предвиждат, че в случай на спор между страни , за това чия е собствеността и чия е отговорността за дадено съоръжение ( язовир) до решаване на случая в съда или по друг начин отговорността за поддръжката, сигурността и безопасността при експлоатация се поема от съответния областен управител на чиято територия е съоръжението. В случая това е областния управител на Хасково. Още повече, че през ноември и декември 2011 г. кметът на община Харманли е информирал областната управителка, че има каверни по стената на яз."Иваново" и трябва да се предприемат превантивни действия.
  Чл. 138б. (Нов - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) При спор за собствеността на язовир областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение. Това е законовия текст.От него става ясно,че трябва да има СЪДЕБЕН СПОР,а не просто голословни твърдения.Няма заведено СЪДЕБНО ДЕЛО.Освен това,за да има спор в случая трябва да има две страни,което претендират за собственост върху една и съща вещ.МО винаги е твърдяло,че този язовир НЕ Е НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ.Напротив-с писмо №08-00-6 /26.01.2009 г.Николай Цонев-министър на отбраната в правителството,изрично се подчертава,че не е собственост на МО,не е строен от тях,не им е заведен в баланса!С подчертани букви е изписан текста,че МО не възразява собственика на язовира Община Харманли да предприеме действия за отстранява на явната фактическа грешка в картата на възстановената собственост.Излиза,че кметът Лисков спори сам със себе си.Никой не оспорва собствеността на Община Харманли.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker