Тепърва ще се изяснявало кои точно институции, поделения или по-висши военни са отговорни за яз. "Иваново"

Pan.bg 19 фев 2013 | 16:24 views (2230) commentaries(4)
img Кой ще понесе вината за потопа в Бисер остава мистерия
Тепърва ще се изяснявало кои точно институции, поделения или по-висши военни са отговорни за яз. "Иваново"
БЛИЦ


Делото за 6-та загинали миналата година във потопа в Бисер отива по компетентност във Военно-окръжна прокуратура Пловдив. До сега то се водеше от Районна прокуратура Харманли. Магистратите под пагон обаче могат да решат, че делото не е от тяхната компетентност и да повдигнат спор за подсъдност. Тогава то ще се прехвърли на по-висша инстанция, обясни за БЛИЦ шефът на военната прокуратура в града под тепетата полковник Емил Ангелов.Полковникът заяви, че информация по случая ще дава единствено Върховна касационна прокуратура. Нейният говорител Стоянка Кожухарова коментира, че казусът е сложен и заплетен. На въпрос дали ще се разпитва и разследва военният министър Аню Ангелов Кожухарова каза, че за сега няма подобни индикации, но може това да стане в по-късен етап.

Тепърва ще се изяснява кои точно институции, поделения или по-висши военни ще отговарят за станалото и са пряко отговорни за язовир „Иваново”. Ще се уточнява в чии точно граници е язовир „Иваново” заедно със всички съоръжения и кой носи отговорност за скъсаната язовирна стена, причинила голямата трагедия.

Въпреки, че язовирът попада в границите на военния полигон в Корен и това става ясно от постановление на Министерския съвет от 1961 година, ще се нищи отново кой е стопанина. Не на последно място Военна прокуратура Пловдив ще започне разследване само ако реши, че заключенията на Районна прокуратура Харманли са правилни и са в нейна компетентност.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  гpажданин 19 фев 2013, 17:40
   
  0
   
  0

  "... На въпрос дали ще се разпитва и разследва военният министър Аню Ангелов Кожухарова каза, че за сега няма подобни индикации, но може това да стане в по-късен етап... "
  Този "по-късен етап" наближава с много бързи темпове!!!

 2. #2
  ЗДР 19 фев 2013, 20:18
   
  0
   
  0

  Колеги недейте да критикувате, а защитете армията. Ние нямаме нищо общо със стопанисване на язовири, нито с отглеждане на риба в тях. Това е работа на местната власт, по-точно кметовете. Кмета да не прехвърля вината, а да си поеме отговорността, също така и фирмата дето е отглеждала риба във въпросния язовир. Местните също да не се правят на ощипани, много добре знаят кой стпанисва водоема. Да посочат виновника и да му търсят отговорност. Много им е лесно да обвиняват армията. Още по-лесно е когато скъпо платени PR специалисти и специалиски си мълчат и не си изпълняват задълженията по защита доброто име на БА.

 3. #3
  mill47 21 фев 2013, 09:59
   
  0
   
  0

  Прав си ЗДР. не е работа на армията да поддържа язовири, дори да са в техните граници на полигона. Има си министерство, язовири и каскади и какво ли не. Има общини и областни. Всеки гледа да печели от язовири, но няма никакъв контрол от никого. за да поддържа язовира МО трябва да има специалисти и екипи. Ако продължат с такива изисквания МО и армията ще се превърнат в еколози, водни специалисти, рибари, миньори, приодозащитници, строители, орачи, копачи, но не и военни и целия бюджет ще отива за тях. тук Аню и МО нямат вина. Виновните са областните, кметовете, МОСВ, но те са правителстовото и се измъкват

 4. #4
  grajdanin 22 фев 2013, 14:17
   
  0
   
  0

  През октомври 2011 г. бяха направени изменения в Закона за водите, които предвиждат, че в случай на спор между страни , за това чия е собствеността и чия е отговорността за дадено съоръжение ( язовир) до решаване на случая в съда или по друг начин отговорността за поддръжката, сигурността и безопасността при експлоатация се поема от съответния областен управител на чиято територия е съоръжението. В случая това е областния управител на Хасково. Още повече, че през ноември и декември 2011 г. кметът на община Харманли е информирал областната управителка, че има каверни по стената на яз."Иваново" и трябва да се предприемат превантивни действия.
  Чл. 138б. (Нов - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) При спор за собствеността на язовир областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение. Това е законовия текст.От него става ясно,че трябва да има СЪДЕБЕН СПОР,а не просто голословни твърдения.Няма заведено СЪДЕБНО ДЕЛО.Освен това,за да има спор в случая трябва да има две страни,което претендират за собственост върху една и съща вещ.МО винаги е твърдяло,че този язовир НЕ Е НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ.Напротив-с писмо №08-00-6 /26.01.2009 г.Николай Цонев-министър на отбраната в правителството,изрично се подчертава,че не е собственост на МО,не е строен от тях,не им е заведен в баланса!С подчертани букви е изписан текста,че МО не възразява собственика на язовира Община Харманли да предприеме действия за отстранява на явната фактическа грешка в картата на възстановената собственост.Излиза,че кметът Лисков спори сам със себе си.Никой не оспорва собствеността на Община Харманли.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker