От МО отговориха на МО: Военно обучение ли?

Pan.bg 17 апр 2013 | 10:10 views (2590) commentaries(5)
img Министерство на образованието: Военно обучение ли?
Военната подготовка не е първа грижа на учениците, заяви заместник-министър
БЛИЦ


Предложението на началника на Военната академия Димитър Ангелов да се върне военното обучение в училище свари неподготвено просветното министерство. Вчера Ангелов каза, че експерти дори работят по разработването на учебните програми. Заместник-министърът на образованието Мариана Банчева, обаче, каза че ще се консултира с юристите на ведомството.“Това нещо е гласувано в последните дни от предишното управление през закона за резерва. Ще проверя как е станало и защо един сектор се опитва да решава собствените си проблеми на гърба на друг”, заяви тя пред “Стандарт”.

“Военната подготовка не е първа грижа на учениците, особено след като имаме професионална армия”, допълни тя. По думите й същото станало преди време, когато през закон за спорта се опитали да предвидят трети час по физкултура, без дори да проверят има ли материална база в училищата за подобно нещо. Самата Банчева била по-скоро поддръжник на кампания за повече часове на класа, но не и за военна подготовка на децата.

Промените бяха приети от правителството на 20 февруари, когато акад. Стефан Воденичаров бе станал образователен министър едва от двайсетина дни. Съгласно Закона за отбраната и Закона за резерва, децата ще получават военна подготовка в девети и десети клас в т. нар. часове на класа. Петте урока на година ще се провеждат от класния ръководител съвместно с военен. Деветокласниците ще се запознават със задълженията на българските граждани по отбраната и оказването на помощ на населението.

В десети клас пък ще бъде представяна историята на въоръжените сили, мисиите им и участието им в операции извън територията на страната. Обучението на студентите пък е доброволно. Средствата за тази подготовка се осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Панайот 17 апр 2013, 10:16
   
  0
   
  0

  Ами и поповете да се намесват в обучението, не е най-удачно, но го обсъждат!

 2. #2
  Тони 17 апр 2013, 12:04
   
  0
   
  0

  Напълно съм съгласен с Министерство на образованието!

 3. #3
  Reserve officer 17 апр 2013, 12:39
   
  0
   
  0

  Това е поредната бомба на Аню Ньойски, само че в друго ведомство. Ньойски щеше да заложи бомба и в МВР, ако бяха приети в Закона за резерва текстовете на неговия измислен "териториален резерв", натоварен изцяло с функции на МВР, за които отговарят най-малко две дирекции в МВР. Десетки пъти писахме и им обяснявахме на Аню Ньойски и останалите говеда покрай него, дето продължават да са на хранилка в МО, че е много идиотско да се бъркаш в образованието чрез военен закон. Кое по-напред да направи класния ръководител в общо 36-те часа с коита разполага през годината? Да сплотява класа, да възпитава децата в общочовешки ценности, или да се прави на командос? Това е формален подход, който още повече ще отблъсне децата. След като в България вече не съществува задължителна военна служба, всякакви форми на военно обучение трябва да са извънкласни и доброволни, с изричното желание на ученика и подписите на родителите. Освен това Ньойски и говедата му, ако наистина искаха да въвеждат военно обучение, трябваше да го направят чрез просветните закони - за средното и за висшето образование. След като разбиха Българската армия, сега искат да разбият и други национални системи.
  Вече се чудим от доста време и доста хора, този престъпник Ньойски няма ли най-сетне кой да му повдигне обвиненията???

 4. #4
  Angel 1122 18 апр 2013, 17:38
   
  0
   
  0

  "Самата Банчева била по-скоро поддръжник на кампания за...." - ами тя да си е поддръжник на каквото си иска и където си иска. Докато е на тази позиция да изпълнява, а не да "поддържа"

 5. #5
  Димитър Панайотов 20 апр 2013, 17:03
   
  0
   
  0

  ДА СЕ ВЪВЕДАТ ЧАСОВЕ ЗА ВЕЗБОЛЕЗНЕН СЕКС С ПРОТИВНИКА

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker