Битка по пътя - ЯХБЗ или 38-и батальон

Pan.bg 29 апр 2013 | 17:28 views (4422) commentaries(0)
img bgarmy.bg


Андрей Рангелов

38-и батальон отвръща на удара на диверсанти и терористи

Истинска битка по пътя, но не като в едноименния филм, а в суровите полеви условия на военния сблъсък с коварен враг, води в продължение на два дни 38-и батальон за ядрена химическа и биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Сухопътни войски в Мусачево. Бойци и командири воюваха с хъс,

професионализъм и отговорност

по време на учението за потвърждаване на сертификацията по CREVAL. Батальонът е от декларираните сили на НАТО и всички военнослужещи бяха решени да докажат, че не са свалили гарда на подготовката от последната подобна проверка през 2010 г. Гръмове, стрелба и отривисти команди огласяха Софийското поле в продължение на два дни, горещи не само от слънчевата жега, а и заради трудността на учебните задачи. Воините отвръщаха на огъня на диверсанти и терористи, помагаха на пострадали сред отровни пушеци и пожари, спасяваха местното население след взрив на радиационна „мръсна” бомба.
Група наблюдатели – офицери от Франция, Гърция, България и САЩ извършваше непрекъснат мониторинг на всяко действие на хората. А учебният сценарий беше сложен, пълен с драматизъм и заплахи.

Ние сме от „добрите”

от условна държава, която е член на НАТО и е нападната от агресивен съсед, след погранични малцинствени етнически напрежения. Целта на врага е да сложи ръка върху нашите природни богатства – находища на петрол, злато и други полезни изкопаеми. Европейският съюз подкрепя страната ни, а НАТО предупреждава, че ще задейства член 5 от Вашингтонския договор, за да ни защити, обяснява учебната обстановка подполковник Георги Малинов, от сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ” в отдел „Бойна подготовка” в командването на Сухопътните войски.
Въпреки всичко противникът извършва агресията. На този фон формированието, което се включва в състава на корпус от съвместни многонационални оперативни сили, трябва да извърши

марш на собствен ход

от пунктовете за постоянна дислокация до районите за бойно използване, стана ясно от брифинга на командира на 38-и батальон подполковник Васко Михайлов. По думите му 30 на сто от личния състав на формированието има опит от мисии в Ирак, Афганистан и други горещи точки по света.
И колоната от десетки тежки машини потегли, ескортирана от автомобили на Военна полиция. Това е парадът ни за празника на армията, пошегува се някой. Така си беше! Мощната бойна
колона внушаваше респект и уважение, досущ като празничния строй на бойна техника по жълтите павета на 6 май… преди години.
Горда съм, че служа в това формирование, сподели възхитата си от железния строй Сийка Горанова, новоназначеният старши експерт за връзки с обществеността в батальона. За нея учението беше

бойно кръщение

Както, впрочем, и за мнозина военнослужещи, тъй като формированието е в сегашната си структура и състав от 1 декември 2012 г.
Още в първите километри от маршрута обаче положението от парадно стана фронтово. По радиостанциите зазвучаха въводните, с които се поставяха внезапни задачи на участниците.
По средата между две села край пътя се изви пушек от димка, с която беше имитирано огнище на поражение от изтичане на отровно вещество. Екипирани с противогази и защитни облекла воини обезопасиха района и взеха проби. Колоната продължи пътя си.
Внезапно настъпи ново усложнение. На един от мостовете беше забелязан прикрепен сандък с импровизирано взривно устройство (ИВУ). Колоната отново спря. Боец пропълзя до ИВУ-то и го обезвреди като преряза кабела, свързващ „експлозива” с взривателя. Оказа се, че

ситуацията е капан

защото терористи използваха момента, за да атакуват колоната. Група за бързо реагиране от батальона обаче даде отпор на нападателите и успя да ги неутрализира. Пътят на батальона продължи.
Въпреки премеждията по трасето, колоната достигна навреме района за бойно използване. Тук на всяко подразделение е назначено място и то започва оборудване в инженерно отношение, маскировка, охранение и така нататък, според изискванията, поясни полковник Анатоли Грозданов, началник на сектор за подготовка на подразделенията за ядрена химическа и биологическа защита и екология в отдел „Бойна подготовка” на командването на Сухопътни войски. Той беше директор и ръководител на учението.
Офицер, планиращ мащабната проява е полковник Николай Караиванов, началник на отдел „Бойна подготовка” на СВ. Учебният екшън беше част от

комплекта от учения

за сертифициране на декларирани подразделения, планиран за тази година под ръководството на командира на СВ генерал-майор Нейко Ненов. От този район батальонът има възможност да изпълнява задачи в назначени зони и участъци за отговорност в полосата на армейския корпус, заяви полковник Грозданов.
Докато бойците устройваха лагера и загръщаха машините с маскировъчна мрежа, в близката долчинка гръмна взрив. Диверсанти обстрелваха позициите на воините с минохвъргачка. Батальонът отвърна на удара като група бойци с точна стрелба отблъснаха нападението.
На следващия ден в района на автогара Елин Пелин терористи взривиха „мръсна бомба”, от която обширен район беше поразен с частици от радиоактивното вещество Цезий-137. Батальонът отново се намеси, спасявайки местното население от радиацията. С професионализма си воините защитиха уважаваното име на формированието.
-----------------------

Наблюдателите:
Воините са професионалисти

Твърде рано е да за окончателната оценка, но се вижда, че подготовката на батальона за сертификацията е на много добро ниво, военнослужещите са професионалисти, които си знаят работата. Това коментира за в. „Българска армия” ръководителят на екипа за мониторинг от оперативното командване в Мадрид подполковник Стефан Гио. Много съм щастлив да бъда отново тук, три години след първото учение по CREVAL, пазя много добри спомени от тогавашната сертификация, допълни френският офицер. По думите му за този период има промени в документите, като са добавили нови чек-листове, за да може подразделенията за ЯХБЗ и Е да се оценяват по-добре. В края на 3-годишния период се съставя доклад от тима по оценка и от наблюдаващия екип, заяви подполковник Гио. Този доклад дава указания и препоръки на командира на батальона какви недостатъци, установени по време на сертификацията, трябва да се отстранят, допълни той.
За първи път съм в България, впечатленията ми са много добри, чувствам се благословен, че времето е с нас, каза с усмивка друг наблюдател - майор Александър Ловац от армията на САЩ. Тук сме, за да се уверим, че се спазват стандартите на НАТО, мога да кажа, че засега батальонът се справя добре, допълни той.
Преди да дойдем, бяхме запознати с указанията и наръчниците, по които батальонът работи, каза US-майорът. И сподели собствената си максима, която смята за задължителна за воина: „Прави нещата по най-простия, най-семпъл начин”.
Оценката за учението се дава от председателя на комисията, ние просто наблюдаваме работата й и дали тя оценява дейностите съгласно документите на НАТО, изтъкна подполковник Цветан Каменов. Той е сухопътен офицер в командването на НАТО в Мадрид, български представител в международния мониторингов тим.
Присъствал съм на целия процес на изграждане и подготовка на батальона и виждам, че има области, в които нещата са напред, докато в други има леко отстъпление заради смяната на хора по време на реорганизациите от миналата година, заяви подполковник Каменов. Може би на хората им трябва още малко време, за да навлязат в новите си длъжности, но се надявам, че все пак ще постигнат най-малкото нивото, което показаха миналия път, сподели той.
Според българския офицер на международна длъжност, в доклада на тима при предишната сертификация е било записано, че се очаква промяна по посока на модернизация на техниката. Но заради икономическата криза всичко това се отложи във времето, заяви офицерът. Сегашната техника на батальона служи донякъде, но не покрива всичките изисквания, заложени в документите на НАТО, които България е подписала, изтъкна подполковник Каменов.
------------------

Мнения

Полковник Тони Трифонов от Командването на СВ, председател на комисията за оценка: „От това, което се показва до момента (след като батальонът достигна районите за бойно използване – б. а.), мнението на комисията е, че формированието има необходимата подготовка. Разбира се, налице са и определени пропуски в подготовката. Има проблеми и в оборудването. Но и проблемите, и пропуските в подготовката, не влияят съществено на изпълнението на задачите от формированието. Към момента мнението на комисията е, че батальонът е в състояние да изпълни задачи от рода на тези, които се отработват на учението.
Ясно е, че в период на световна криза не винаги ще получаваме това, което смятаме за необходимо. Същото могат да кажат колегите от инженерни войски, от всички родове войски в БА. Всеки иска нова техника. 38-и батальон е единствено формирование от подобен характер не само в СВ, но и в БА, то определено не е забравено.

Командирът на батальона подполковник Васко Михайлов: „Смятам, че батальонът е подготвен на добро ниво за изпълнение на задачите, които му се поставят в хода на учението и по принцип в хода на изпълнение на задачите в контекста и на трите мисии на въоръжените сили. Подготовката на личния състав започна доста рано, в смисъл – навреме, независимо, че миналата година от 1 декември имаше преструктуриране на полка в батальон и де факто батальонът е създаден в този му вид на 1 декември 2012 г.
Искам да благодаря на ръководството на СВ, че като наша старша инстанция направи всичко възможно, за да се осигури в материално отношение провеждането на това учение. Всички знаем, че има доста затруднения по отношение на снабдяването с материални средства, резервни части и т. н. Но за учението всички от СВ, в лицето на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, неговите заместници, ресорните началници, най-вече в областта на логистиката, направиха нужното занятието да се проведе така, както е планирано”.

Фото Красимир Тодоров
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker