„Негушево” – модерна база с големи възможности

Pan.bg 04 май 2013 | 10:01 views (10137) commentaries(1)
img 30.04.2013 | Цончо Драгански - в. Българска армия

Централната снабдителна база „Негушево” с началник полковник Янко Янков бе посетена от военни аташета, акредитирани у нас. Брифинг пред тях изнесе командирът на бригада „Логистика” полковник Костадин Сталев. Той обясни, че в изпълнение на плана за организационното изграждане и модернизация на Въоръжените сили до 2015 г., със заповед на министъра на отбраната, от 1 юни 2006 г. Командването за материално-техническото осигуряване е трансформирано в Командване и щаб на бригада “Логистика”. Бригадата е подчинена на командващия на Съвместното командване на силите. Подготовката на подразделенията се провеждат в районите на приказармената и полевата учебно-материална база, като учебният процес се води по специализирана програма.
Какви са задачите, които изпълнява бригада „Логистика”? Те са предимно по ремонта и обслужването на въоръжението и техниката, и по съхранението на материалните средства на Българската армия. Подчинените военни формирования от състава на бригадата са разположени на цялата територия на страната. В зависимост от мобилността и предназначението им, те се подразделят на стационарни и мобилни бази.
В брифинга си полковник Сталев посочи още, че формированията на бригадата могат да бъдат класифицирани на няколко вида в зависимост от типа на материалните средства, които се съхраняват, и от извършваните дейности. А те са за съхранение, обслужване и ремонт на отбранителни продукти, за осигуряване на формированията от Българската армия с отбранителни продукти и услуги в зоната на отговорност, за текущо осигуряване и приемане на материални средства от централна доставка и за транспортно и полево снабдяване на войските. Развърнати са и териториални пунктове за осигуряване на военнослужещите с вещево доволствие.
От създаването на бригадата, 73 военнослужещи от нея са взели участие като различни специалисти в областта на логистиката в мисии по операции за поддържане на мира. И сега има офицери, които са на мисия в Босна и Херцеговина и Афганистан.
Полковник Сталев отбеляза, че „Негушево” е една от базите за съхранение на материални средства и е създадена през 2000 г. Пред военните аташета бяха показани способности за ремонт на бронетанкова и автомобилна техника, инженерна техника, въоръжение и оптически прибори. Демонстрирано бе транспортно осигуряване с автомобили на база „Мерцедес”, на база „Шкода - Европа” и трайлери. Гостите видяха при какви условия се съхраняват различни видове техники.
Интерес предизвика и полевият продоволствен пункт,


с развърнат модул М-150. В него са обособени всички елементи, които са необходими за осигуряването на личен състав. Показът завърши с демонстрация на възможностите на противопожарни автомобили и техните екипажи.
База „Негушево” е едно от основните формирования в бригада „Логистика”. Тя има може би всички логистични функции – по направления на ремонта, обслужването и осигуряването с материални средства. Ние от бригадата разчитаме много на тази база. Смятам, заяви полковник Сталев, че в близко бъдеще, както в базата, така и в бригада „Логистика” няма да има организационно-щатни промени.
----------------------

Отговорността е много голяма

Полковник Янко Янков е началник на Централна снабдителна база „Негушево” от 2005 г. Завършил е военно училище през 1983 г. и Военна академия през 1991 г. и стратегически курс на академията през 2007 г. Бил е командир на взвод, командир на рота, командир на батальон, началник-щаб на полк и командир на полк.

- Господин полковник, какво е характерно за дейността на Централната снабдителна база „Негушево”?
- Базата ни е предназначена за комплексно логистично осигуряване и поддръжка на военни формирования, структури и обекти на Министерството на отбраната и Българската армия. Състои се от модул за логистично осигуряване и сектори за съхранение на имущества и техника. А те са за автобронетанково имущество, за тилова техника, за продоволствие и лабораторен контрол, за вещево имущество, за технически средства за ЯХБЗиЕ, средства за комуникационна и информационна дейност и парашутно-десантно имущество, и за квартиро-експлоатационно и противопожарно имущество. Имаме и отделение „Медицинско имущество и апаратура”. Модулът за логистично осигуряване е с пълна автономност при изпълнението на задачите си. А те са по транспортирането на твърди и течни товари, извършване на текущи ремонти и поддръжка на автомобилна и специална техника, пътно-комендантско осигуряване на войскови подразделения при полеви условия, развръщане на временни полеви складове…Наша задача е също така приемането, съхранението и обслужването на имущества от закрити и реформиращи се военни формирования.

- Обемът от задачи изглежда доста голям?
- При нас е много голямо и движението на материални средства. Всички централни доставки минават оттук. Само автомобилната техника е около 700 единици, а номенклатурите са над 63 000. Над 130 милиона лева е стойността на материалните средства, които съхраняваме.

- Как се променя базата през годините?
- От 2005 г. базата се разрасна изключително много като дейности и като материални средства, които съхраняваме. Миналата година към базата беше придаден и формиран модулът за логистично осигуряване, който вече споменах. В него има транспортна рота, ремонтна рота и рота за комунално-битово обслужване. Транспортната рота е с много големи възможности на база на автомобили „Шкода – Европа”, прицепи „Европа” и прицепи „Мерцедес”. Имаме на база МАЗ гориво-зарядчици за превоз на течни товари. Мерцедесите са нови, а шкодите са в отлично състояние. Скоро изпълнявахме мисии по транспорт на боеприпаси. Тази техника е на разположение в Българската армия и на бригада „Логистика” за изпълнение на транспортни задачи.
Сравнително добри са възможностите на ремонтната рота. Можем да развърнем полеви лагер до 500 човека, примерно за бежанци, при наводнения или земетресение.

- Имате ли проблеми при поддържането на самите складове?
- Не, складовете са със стоманобетонни конструкции, подредени са добре и нямаме проблеми по поддържането.
Халетата са с огромни обеми, такива няма на друго място
Базата е направена точно за съхранение на материални средства. Изградена е като логистична база - и като организация, и като сграден фонд. Модерна е и като инфраструктура, с рампи е, и можем с автоматизирани средства наведнъж да обслужваме много автомобили за товарни и разтоварни дейности. Разполагаме и с подготвен противопожарен взвод с четири противопожарни автомобила.

- Каква е подготовката на хората за специфичните им задачи?
- Ще спомена, че заместник-командир на базата е подполковник Димчо Маринов, а заместник-командир по логистичното осигуряване – подполковник Румен Лулчев. Мога да заявя, че офицерите, сержантите, войниците и военните служители са подготвени и опитни специалисти. Трябва да си много добре подготвен, за да съхраняваш, примерно, 1200 номенклатури – от болтчето до агрегата и автомобила. Да знаеш всяко нещо за какво е, каква е характеристиките му, за какво се ползва, как да се поддържа. Това е сериозна професия и не всеки се хваща с нея. И отговорността е много голяма. Личният състав може да бъде спокоен за своето бъдеще, защото логистика винаги ще има.
----------------

Командирът на Съвместното командване на силите
генерал-лейтенант Атанас Самандов:

Условията са отлични

База „Негушево” е много важно формирование от бригада „Логистика”, тъй като изпълнява редица отговорни задачи.
Построена е с много голям замисъл. Тя е една много добра, компактна база, с отлични условия, която получава, съхранява и снабдява формированията с необходимите логистични средства.
Личният състав е подготвен. От офицерите, сержантите, войниците и военните служители се изисква голям професионализъм и спазване на всички наставления и нормативни документи, които регламентират дейността по охраната, по опазването и поддържането на различните материални средства.
--------------------

Впечатления

Подполковник Йоана Флореа – военно аташе на Румъния:
За първи път съм в това формирование и много съм впечатлена. Говорих с мои колеги военни аташета и техните оценки за базата са също добри, както моята. Видях модул М-150, разбрах, че е френски и осигурява всички условия за войските в полеви условия. Наблюдавах ремонтни дейности на най-различна техника. Впечатленията ми са много хубави. Личеше, че тук има ред и дисциплина. А мястото, където се намира базата, е фантастично.

Подполковник Горан Милошевич – военно аташе на Сърбия:
За първи път съм във формирование на бригада „Логистика” от Съвместното командване на силите. Бригадата е професионална. Складовете на базата са големи, а военнослужещите са професионалисти.
Бригада „Логистика” е като нашата в Сръбската армия. Впечатлен към от това, която видях и много съм доволен от посещението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  az 24 юли 2013, 08:44
   
  0
   
  0

  Върху гърба на кого стана Негушево модерна база. На гърба на нас обикновените военнослужещи от Негушево. Това защо не го пише в статията. Бай Янко казва "Само да спомена, че зам. бил Лулчев Мулчев и тем подобни"
  Защо Бай Янко не каза "Само да спомена, че в Негушево има капитан еди кой си, старшина еди кой си"
  Ще ми споменава за тези, които се скриха като мишоци когато дойдоха аташетата.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker