ТРЕВОГА ЗА АРМИЯТА: ТЕХНИКАТА Е НЕРАБОТЕЩА! НЕДОСТИГЪТ НА КОНСУМАТИВИ Е ХРОНИЧЕН! ЖИВОТА НА ВОЕННИТЕ Е В РИСК!

Pan.bg 07 яну 2017 | 18:42 views (9154) commentaries(7)
img Янко Янков, зам.-председател на Комисията по отбрана: Трябва ни качествено нов мениджмънт на сигурността

Въпросът за състоянието на БА има две страни. Като парламентарист искам да кажа какво направи през двете години за армията парламентът. Приехме закони, нормативна база, която дава възможности за БА и отговаря на очакванията на българските граждани и държава. На нашата дейност като Комисия по отбрана и като политици може да се даде добра оценка. А какво е реалното състояние на БА от гледна точка на техническото и финансовото обезпечаване, на мотивацията на хората в системата.
Много сериозен недокомплект мъкне като гърбица армията от много време. Ако нещата продължат така, няма да се компенсират години напред. Големият проблем е, че в бюджена за 2017-а за отбрана не е включен финансов ресурс който да обезпечи целия недокомплект, а само малка част от 500 човека.
От гледна точка на социалния статус, определящ за мотивацията, направихме крачки напред. И даваме възможност интересът към постъпване във ВС и към военните училища да е по-сериозен.
Знае се за техническото обезпечаване с остаряла техника, в много случаи неработеща. Определени системи не работят във всички видове ВС, а недостигът на консумативи е хроничен. Това е проблем, който в определени моменти поставя буквално живота на военнослужещите в рискова ситуация. Въпросът трябва да се реши спешно като неотложен национален приоритет. То няма да стане само с финансиране, защото заради лобизъм, интереси и липса на политическа воля нещата се провалят. Това е най-сериозният проблем за България не само за отбранителния сектор, а и в други политики – липсва приемственост и консенсус по стратегически приоритети на държавата за години напред, независимо кой ще я управлява. Няма съвършен проект без негативи. Но се надявам това, което ще се случи в отбраната през следващите години, да бъде реализация на осъзнатия неотложен конституционен приоритет за защита на териториалната ни цялост и сигурността на гражданите и държавата. В тези термини се фокусират много нови моменти, свързани със заплахите за националната сигурност. Наложи се да променим нормативната база, защото се налага
армията да се включи в неспецифични дейности характерни за конвенционални конфликти.
Трябва ни един качествено нов мениджмънт на сигурността в България, който да включва армията, МВР, специалните и разузнавателните служби. Не да се работи на парче без синхрон, което намалява потенциала на сектора сигурност. При един качествен мениджмънт на сектора отново основна роля имат човешкият фактор и техниката при добро финансиране и добра нормативна база. Аз се надявам, че отделените за модернизация средства ще доведат до реална модернизация. Дано следващото правителство да не смени приоритетите в модернизацията.
Важен фактор е комуникацията ни с НАТО по възможности за реализиране на комплексни проекти, свързани със стабилизиране на ВПК на България. Защото е важно състоянието на ВПК и ролята му в създаването на БВП на България. В условията на глобални конфликти тя може да е значително завишена. И по линия на Алианса ще има сериозни възможности по възстановяването на страните, които днес са терен на конфликт. Защото по отношение на Ирак ние дадохме жертви, но с нищо не участвахме при възстановяването му. Така сега българските граждани ще получат дивиденти за лишенията, които получават заради пренасочване на финансов ресурс в сигурността. Надявам се да надделеят оптимизмът, прозрачността, отговорността и реализмът във всичко, което се случва в отбранителния сектор в страната. А в него работят високоподготвени, качествени и отговорни професионалисти, които, осъзнавайки че рискуват живота си, изпълняват служебните си задължения даже и понякога некомпетентно зададени. Така че специално ги поздравявам с идващите празници като човек с дългогодишно отношение към отбранителния сектор и пожелавам здраве на тях и семействата им. И дано през следващите години изборът на тази професия да им носи удовлетворение, спокойствие и гордост, а не огорчение и безсънни нощи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Незнайко със забраненото 07 яну 2017, 21:03
   
  17
   
  1

  Боже, прибери си вересиите, още един от редицата, на Найденов, Тошев и Валентинчо. И тоя корифей си дава "добра оценка" на работата и явно не е разбрал за новата мода сред колегите му - посипване на главата с пепел.
  Амо то явно си е нещо чул-недочул, защото долу е изплещил и още глупости - "по линия на Алианса ще има сериозни възможности по възстановяването на страните, които днес са терен на конфликт", след като им продаде оръжие за $700 млн. (дано не се окаже, че и тях ще опрощаваме) и след като очертаващия се вече победител се очератава Русия и коалицията и към която вече се примъкна и Турция - щял да възстановява, де*ил!

 2. #2
  Идиот 07 яну 2017, 22:13
   
  21
   
  0

  "От гледна точка на социалния статус, определящ за мотивацията, направихме крачки напред. И даваме възможност интересът към постъпване във ВС и към военните училища да е по-сериозен."


  Добре бе, аз ли нещо не съм у ред!? Направили били ... ужас!

 3. #3
  Гражданин под шапка 08 яну 2017, 11:49
   
  34
   
  0

  Аз бих подредил проблемите така:
  1. Неработеща и остаряла техника.
  2. Некомплект на бойниформирования.
  3. Раздута и излишна администрация, която в повечето случаи пречи на подчинените формирования с безсмислената документация която бълва.

 4. #4
  Шапкарски гражданин 08 яну 2017, 18:00
   
  14
   
  2

  Да си забравил нещо?
  Ами превъзходното военно и полит-ръководство, което създаде тези проблеми?

 5. #5
  Шивач на шапки 08 яну 2017, 20:33
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Тук говорим за проблеми, а кой ги е създал е друга тема. А кой ще ги решава пък е още по-различна тема.

 6. #6
  Lockheed SR-71 Blackbird 08 яну 2017, 21:14
   
  8
   
  1

  За отстояване или завземане на територии основен фактор са сухопътните, или някой мисли другояче, може би подводниците, корабите, самолетите и тъй натам...

 7. #7
  Росица Цонева 11 яну 2017, 14:49
   
  0
   
  0

  Да бяхте дали знак, че е от в. Б.армия

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker