Артилерията избухна с цялата си мощ

Pan.bg 19 апр 2017 | 10:49 views (5816) commentaries(3)
img АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ · 13/04/2017

Въпреки недостига на финансови средства, въпреки намаления състав на формированията, артилеристите от Сухопътните войски успяха да проведат своето незаменимо с нищо полево обучение. Освен 4-и полк, на полигон „Корен” бяха самоходните дивизиони на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Състоя се и управление огъня на Сухопътните войски, което показа цялата мощ на артилерийското воинство.

Как протече полевото обучение? От 27 до 31 март полигонът бе на разположение само на 2-ри противотанков дивизион от състава на 4-и полк. Под ръководството на майор Атанас Димитров – началник-щаб на дивизиона, бяха проведени батарейни тактически учения с бойни стрелби. При предварителната подготовка операторите бяха направили достатъчен брой пускове на тренажора и по дългогодишна традиция отново показаха, че броят на изстреляните ракети от тях е равен на този на поразените мишени. Командирите на батареи – капитаните Любомир Попов, Любен Ненов и Пламен Костадинов, реагираха на бързо изменящата се обстановка и взеха правилните решения.

На 3 април на полигон „Корен” пристигнаха и други формирования от 4-и полк. Реактивният дивизион с командир майор Недялко Киров направи тренировки по стрелба и управление на огъня с използване на 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” и системата-заменител ПУС-96. Дивизионът с командир подполковник Стоичко Белишки извърши тактически действия и стрелби със 152-мм оръдие-гаубица Д-20.

Проведено бе управление огъня на групата под ръководството на командира на 4-и полк полковник Лъчезар Мишев.
image

В следващите дни в полевото обучение се включиха 61-ви самоходен дивизион с командир подполковник Николай Радев от 61-ва бригада и 20-и самоходен дивизион с командир майор Диан Желев от 2-ра бригада.

Започнаха тренировки по управление огъня на Сухопътните войски, което не бе правено от 2014 г. Трябваше да се съвместят действията на двата бригадни дивизиона с тези на 4-и полк. Командният пункт на полка поемаше управлението на всички дивизиони. Целта бе да се използва автоматизираната система за управление на огъня „Вулкан” на самоходните дивизиони, така че да се получава информация от всички разузнавателни органи. По този начин, заяви полковник Лъчезар Мишев, ние демонстрирахме моментната снимка на артилерията на Сухопътните войски.

В някои от дните действията на артилеристите наблюдаваха началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и новоназначеният от 1 април т.г. началник на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в командването на Сухопътните войски полковник Петър Кръстанов.

Включихме и механизирани бригади
image
Полковник Петър Кръстанов
Годината е наситена с много учения, в които артилерийските формирования на Сухопътните войски ще участват. А това изисква много добра координация и предварителна подготовка, за да могат нещата да се получат по начина, по който сме ги замислили, и да покажем нашите способности.
Разликата при полевото обучение на „Корен” от предишните две години е, че се включиха самоходните артилерийски дивизиони на механизираните бригади.

Проведоха се тактически учения с бойни стрелби на батареите от дивизионите на 4-и полк и завършихме с тренировка по стрелба и управление огъня на Сухопътните войски, което е венецът на подготовката.

Целта на това обучение е в реални условия да си сверим часовниците, образно казано, и да се повиши натренираността на хората. Тук няма ограничения и може на големи разстояния да се проверят и комуникациите, и взаимодействието между отделните формирования и най-вече – управлението на огъня.

Артилерията има своето важно място в съвременните условия, тъй като основната ни задача, която смятам, че изпълняваме с чест и достойнство е да осигурим огнева поддръжка на маневрените формирования и по този начин да дадем свобода на техните действия.

Имахме по четири ракети
image
Подполковник Красимир Ташев – заместник-командир на 4-и артилерийски полк
На сегашната ми длъжност съм от октомври 2016 г. Бях отговорник на първата част от полевото обучение на полка.
Проведохме последователно тактическите учения с бойни стрелби на батареите от 2-ри противотанков дивизион.

Създадени бяха различни ситуации, отработиха се и елементи по защита на силите. Но когато започнаха пусковете, тогава някои от тактическите обстановки малко отпаднаха, за да може да се наблегне на изпълнението на огневите задачи на противотанкистите и да се спазват строго мерките за безопасност. Защото стрелбата може да се извършва само на този полигон. За всеки оператор бяха планирани по четири ракети.

Полигонът винаги е предизвикателство
image
Подполковник Кирил Байлов; началник на щаба на 4-и артилерийски полк
Бил съм много пъти на полево обучение на „Корен”. Но тазгодишното е едно ново предизвикателство за мен, тъй като то е първото ми като началник-щаб на 4-и полк. На тази длъжност съм от 27 март т.г. Ползата за артилеристите от излизането на „Корен” винаги е голямо. На полигона имаме възможност да изпълняваме огневи задачи с щатна материална част, благодарение на което се поддържат изградените способности по командването на артилерийските формирования.

Участие като за добре дошъл
image
майор Недялко Киров
Командирът на реактивен дивизион в 4-и артилерийски полк майор Недялко Киров бе назначен само преди седмица на тази длъжност. Завършил е военното училище в Шумен през 1999 г. и Военната ни академия през 2013 г. Служил е в други формирования като командир на взвод, старши офицер на батарея и командир на батарея. Майорът се пошегува, че участието му на полевото обучение е като за „добре дошъл” в 4-и полк. 12-13 batareia
На полигона дивизионът демонстрира своите способности и изпълни задачи по огневата поддръжка на маневрени формирования. При една от тях реактивната батарея на капитан Божидар Костов се намираше в очаквателен район и след подаден сигнал по най-бързия начин се изнесе, зае огневи позиции в предварително указан район и откри огън по цели. И светкавично машините тръгнаха за друг очаквателен район за изпълнение на следващия учебен въпрос. Подобни бяха и задачите на батареите с командири капитаните Мирослав Абрашев и Димитър Шомов. През цялото време действията трябваше да са много бързи, за да не бъдат машините засечени от „противника”.

Стреляхме в мъгла и дъжд
image
Капитан Илиан Илев (вдясно) уточнява задачата на капитан Искрен Вутев.
От две години съм в 4-и полк и вече за трети път съм на „Корен”. Тук, на полигона, научих много практически въпроси и мога да кажа, че израснах професионално, сподели капитан Искрен Вутев – заместник-командир на батарея и офицер по управление на огъня. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2008 г. и е бил в 61-ва бригада командир на противотанков взвод и заместник-командир на самоходна батарея. От 2015 г. е в 4-и артилерийски полк в дивизиона на подполковник Стоичко Белишки.
Преминахме няколко занятия по управление огъня на дивизиона и на групата. След това продължихме с тренировки по управление огъня на артилерията на Сухопътните войски, обясни командирът на батарея капитан Илиан Илев. Всички тактически действия, както и бойните стрелби със 152-мм оръдие-гаубица Д-20, са провеждани в променливо време – мъгла, дъжд и вятър, и на разнообразна местност, а това е повишило натренираността на воините. Така че, продължи капитан Илев, усъвършенствахме практическите си знания и умения в реална среда, тъй като може да използваме щатната ни артилерийска система само на полигоните „Корен” и „Ново село”. На учебния център „Червен” артилеристите стрелят със система заменител 122-мм гаубица, но пък за нея през тази година няма отпуснати снаряди.

Маньовър на самоходните дивизиони
Един от най-изявените артилеристи в Сухопътните войски е подполковник Николай Радев. Той е завършил военното училище в Шумен през 1993 г. Служил е в артилерийския полк в Стара Загора и 5-а механизирана бригада в Казанлък. Сега е в 61-ва Стрямска механизирана бригада и от април 2014 г. е командир на самоходен дивизион.
Участвал е в артилерийските конкурси между офицерите артилеристи и е заемал многократно първото място в категориите командир на взвод и командир на батарея.
На полигон „Корен” подполковник Радев бе със самоходните артилерийски батареи с командири капитаните Иван Радев и Венцислав Кънев. Те участваха в съвместната тренировка по стрелба и управление на огъня на Сухопътните войски, заедно с 4-и артилерийски полк и 20-и самоходен дивизион на 2-ра бригада. Изпълнихме задачи от временни и основни огневи позиции, както и извършване на маньовър, посочи командирът на 61-ви дивизион. Същите действия демонстрира и 20-самоходен дивизион с командир майор Диан Желев от 2-ра бригада.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  landforce 19 апр 2017, 18:26
   
  18
   
  2

  "Артилерията избухна с цялата си мощ" - и двете ли гаубици гръмнаха?

 2. #2
  61MБР 19 апр 2017, 23:43
   
  6
   
  0

  Ти си нашата гордост Вутев :)))

 3. #3
  Завод 21 апр 2017, 20:01
   
  3
   
  0

  Нещата отиват към дърпане на оръдията с коне и волове......с една дума-върнаха ни през 1914 год.Само,че тогава живата сила е била 10 пъти повече.......... А сега-срамота -полицията 2пъти повече от армията!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker