Президентът Румен Радев: Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност

Pan.bg 20 апр 2017 | 12:41 views (2145) commentaries(3)
img 20 Април 2017 | 12:27 | Агенция "Фокус"

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото си слово по повод отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и Въоръжените сили е ясен и безпристрастен. Вие знаете много добре какво се констатира там, че Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната”, заяви Радев. „Причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав”, допълни още той. По думите на Радев за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. „Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече – като членове на най-мощния отбранителен, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции”, допълни още държавният глава. Той се обърна към слушателите и студентите в академията с думите: „На вас се пада огромната отговорност и привилегия, в следващите години, да превърнете тези средства в бойни способности”. В края на словото си той поздрави всички, които по някакъв начин са свързани с Военната академия и им пожела успех в развитието на военната наука.
Иван ЛАЗАРОВ

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  ДДТ 20 апр 2017, 13:09
   
  6
   
  0

  Вина има! И то каква! Става въпрос за животът ни!За животът на децата ни, майките, бащите ни...
  А виновни? Имена?
  Няма. Защо??

 2. #2
  Будна кома 20 апр 2017, 14:53
   
  3
   
  0

  Има и по-точна констатация от тази на президента Радев.Въръжените ни сили се намират в будна кома.

 3. #3
  ГРАДСКИЯТ 20 апр 2017, 20:39
   
  4
   
  0

  румИне,градски,как можа да го измислиш това "момент от своето развитие.." ?!?!?!
  то си е: РАЗПАД,АГОНИЯ,КЛИНИЧНА СМЪРТ...!
  А КЪДЕ БЕШЕ ТИ ПОСЛУШКО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КОМСОМОЛЕЦ
  (беше в САЩ,не веднъж...)?!
  ЧАСТ ОТ ВИНОВНИЦИТЕ- ПОЛИТИЦИ И ВИСШИ "ВОЕННИ" БЯХА ТВОИ ПОКРОВИТЕЛИ И ДРУГАРИ : Аню Ньойски,мИхо мИхов,ефенди С. сИмеонов,Дявол(ангел)нАйденов ,кУрнелия и .т.н.
  ЗАЩО ДРУГАРЮ прИзидент не се произнесеш от
  "Дондуков"-2 за Цинизма :(заплата + пенсия),
  за отлива на кадри поради чудовищната Корупция в БА !?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker