За състоянието на армията ни Радев обвини политическата недалновидност

Pan.bg 20 апр 2017 | 13:20 views (2915) commentaries(1)
img
news.bg
Автор: Десислава Антова
20.04.2017 12:49:35

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност.
Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски".

Според оценката на държавния глава последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен.
Вие знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната", припомни Радев.

По думите му причините са "до болка познати", а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

Според президента Радев обаче за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече - като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", допълни още държавният глава.

Той се обърна към слушателите и студентите в академията с думите: "На вас се пада огромната отговорност и привилегия, в следващите години, да превърнете тези средства в бойни способности".

В края на словото си той поздрави всички, които по някакъв начин са свързани с Военната академия и им пожела успех в развитието на военната наука.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  пехотинец 20 апр 2017, 17:14
   
  3
   
  1

  Я отрочето роднина на аню Ньойски на първа линия. Какви ли мъдрости ръси груди на г-н Президента. Извинявам се той е наше момче пехотинче, така че или хубаво или нищо. Пишете на воля, аз ще мълча
  А защо за наш Груди няма повишение в звание и длъжност - питам аз. Лошо г-н Янев, много лошо. Той наш Груди е свикнал на всеки шест месеца и малко да има радост. Янев сериозно, ще имаш проблеми с Ньойски, помисли имаш време. Няма да си вече момчето на Ньойски и ти. Тогава му мисли.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker