НЯМА ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОЕННИТЕ ЗАПЛАТИ!!! НОВИТЕ ПЕНСИИ ГИ ИЗЯДОХА

Pan.bg 20 апр 2017 | 17:06 views (10431) commentaries(5)
img Заглавието е на ПАН.БГ

Спирдон Спирдонов
otbrana.com


По всичко личи, че раздел „Отбрана” от огласените Приоритети за управление на „ГЕРБ-Обединени патриоти“ до 2021 г. е резултат от уникален компромис. Така са пострадали предизборните програми и на двете политически сили. Ако има губещ, то ще бъдат най-вече въоръжените сили.

Няма спор, че приоритетите са на основата на програмата на ГЕРБ за отбраната, която обаче е сериозно пипната от патриотите. Стигнало до отпадане на цял раздел, наречен „Най-ценният капитал в отбраната са хората”. В него формацията на Бойко Борисов обещаваше на избирателите да повиши заплатите и социалния статут на военнослужещите. Залогът за създаване на управляващо мнозинство обаче – вдигането на минималната пенсия, без значение на 300, 200 или 180 лв., най-вероятно ще изяде замисленото увеличаване на военните възнаграждения чрез изравняване на базата за формиране на минимално възнаграждение на военнослужещите с минималната работна заплата за страната. Не само подобен, но никакъв социален елемент няма в приоритетите за управление на отбраната през следващите четири години.

Интересен е резултатът и от сблъсъка на силното желание на обединените патриоти за въвеждане на наборна военна служба с категоричното несъгласие на ГЕРБ с такова решение. В приоритетите се е родил следният текст: „Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба”. Тоест отпадат ония пет учебни часа в девети и десети клас, в които се получават само знания за отбрана на страната, оцеляване и действия при кризи от военен характер, както и се запознават с мисиите и задачите на въоръжените сили. Преминава се към познатото отпреди повече от две десетилетия военно обучение, за което има достатъчно мотиви в днешната рискова среда за сигурност. Ако това може да се приеме като победа, донякъде за патриотите, то втората част на този приоритет говори за сериозно отстъпление от тяхна страна. Вярно е, че за доброволна военна служба те апелираха в предишния парламент с внесените от тях промени на законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Това обаче не беше съкровеното им желание. На първо място, и то много упорито и емоционално, те настояваха за въвеждане на задължителна наборна военна служба. Дори бяха определили сроковете – 6 месеца за деца от мъжки пол. А за тези, които имат причини да не влязат в казармата, 12 месеца алтернативна гражданска служба. В името на коалиционната стабилност са се задоволили с военното обучение в училищата, което при нашата образователна система едва ли ще се случи до края на мандата, дори той да бъде и четири години.

Много сериозна е темата с подготовката на армията. Всъщност липсата на такава. Непроведените учения се разпределят така: две летателно-тактически учения поради недостиг на изправни летателни средства; две учения с формирования с ранг на батальон поради недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната бойна техника; 10 тактически учения с кораби поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част; 12 учения с формирования с ранг на рота, като две от тях не са проведени поради недостатъчно осигурени гориво-смазочни материали, а 10 поради ангажименти на формированията по оказване на съдействие на МВР за охрана на държавната граница. Всичко това води до нарушаване на бойната подготовка.

Доста срамежливо в приоритетите стои въпросът за изпълнение на инвестиционните проекти за превъоръжаване на армията. Тук патриотите са се намесили много сериозно. По-паметливите помнят позицията на един от лидерите им, че „тръгваме да правим едни проекти в армията, които, честно казано, харчат едни немалко пари без необходимия ефект”. Депутатският огън беше насочен срещу проекта за двата кораба за Военноморските сили.

Не по-малък интерес представлява споразумението между ГЕРБ и обединените патриоти да направят преглед на организацията и дислокацията на въоръжените сили, включително и с оглед на охраната на държавната граница. Това е стара идея на патриотите. Те обаче я свързваха с наборната служба като втори начин за попълване на армията, което да даде възможност за пропорционално разпределение на въоръжените сили на територията на страната, в т.ч. и заради функциите им в борбата с тероризма. Разбира се, това е победа, но малка, на обединените патриоти. На избирателите си те обещаваха „Незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България”. Без да уточнят откъде ще вземат ракетите и комплексите за тяхното изстрелване.

Очевидно е, че с тези приоритети, които са по-скоро странен хибрид между две различни виждания за отбраната на страната, нещата няма да стигнат до добър край. Остава ни да разчитаме на по-мъдри решения.

От политиката
в реалността

През миналата година са планирани 284, а са реализирани 258 учения. Не са проведни 26 (9,19%) от планираните учения с формирования от родовете и специални войски, става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който предстои да бъде обсъден и приет от новоизбраните народни представители.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  real deal 20 апр 2017, 18:54
   
  18
   
  2

  Спиридоне,стани си от ушите,циганите не ми трябват войници! Наборната служба, освен че е отживелица,НЯМА ДА ВИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ,САМО ЩЕ ГИ ЗАДЪЛБОЧИ!! Нещата тръгнаха рязко надолу ,откакто на армията СПРЯХА ДА Ѝ ПЛАЩАТ ,а не откакто махнаха казармата. На първите конкурси 2007/08г. имаше доста момчета със желание и перспектива за развитие. Само че когато се оказа че парите се/не се увеличават тогава и както им скимне на политиците,хората взеха да си ходят,също когато се разду щата безсмислено със дирекции,отделчета. И Бойко не беше първия който го направи. Преди това имаше и Станишев,и Царче и т.н.....Няма нищо общо с махането на казармата,а с безумието на армията да не се плаща адекватно.Никой не би ходил войник (наборен) вече без да има насрещна престация налице. Може би защото на НИКОЙ не му се мре за децата на Каракачанов,Сидеров,Симеонов,Златко баретата и др. има недостиг на хора. -ами докато една майка-циганка с 14 чаавета взима 2000лв. месечно за това ,че е инкубатор с трети лъч на метрото между краката,а един редник е с 600лв. заплата..... Така ще бъде !! И стига ми втълпявахте безсмилена отговорност .ДООООБРЕ,при всички положения миенето на плаца ежедневно и стрелбата с калашник два-три пъти в годината ще ме направят истински войн и патриот....С други думи да не ви мъча-да не е сложно-КАК ЩЕ ГАРАНТИРАТЕ че наученото няма да се използва при постъпване на работа за същите тези олигарси ,които с право не понасяте? Патриотизма е чудесно нещо господа, НО НЕ СЕ ЯДЕ. И когато наборниците го разберат ще ви питам какви ще ги дъвчете и междувременно ще се заливам от смях,защото щом толкова професионални войници предприеха тази стъпка (а те имат договори,гонят ги по различен начин уставите и т.н.) без никакво противодействие какво остава за 10-16 хил. души м/у 18-32 които няма да имат работа,занаят и т.н. Така че не се хващайте на въдицата кой е комунист и кой не ,а помислете в тая ситуация тези хора на кого ще са верни-на святата република на Левски или на първия богаташ/мутра/бежанец с конвертируема валута с повече 1000лв. (средния доход е не повече от 680лв.) Колко пъти да я дискутираме тая тема бе хора ,докато някой не се усети че тая служба си е изпяла песента.

 2. #2
  Тъпотии Спирдонови 20 апр 2017, 18:57
   
  16
   
  0

  Очаквах в края на статията Спирдон да призове да изтрепем родителите си за да има пари за увеличение на военните заплати.
  Спирдоне, написал си поредната статия с цел манипулация на военните. Ако беше прочел внимателно предизборните "обещания" на ГЕРБ наречени "програма" щеше да ти направи впечатление, че се предвижда увеличение на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат. А за повишението на доходите даже няма и срок. За да ти повярваме, че наистина си журналист, а не плямпало напиши статии за раздутата администрация в МО, за кражбите от бюджета на армията, за огромния бюджет от 80 милиона на НСО и смисъла от тази структура, която се занимава с изключително полезни дейности като "охраната на Пеевски"! А ти се взря в увеличениeто на минималната пенсия на старците.

 3. #3
  Снайпера 29 апр 2017, 12:20
   
  4
   
  5

  Много добра новина! Вдигнете заплатите на всички без войниците ! Тези не заслужават и 500 лева

 4. #4
  Che 29 апр 2017, 13:56
   
  4
   
  0

  За сетен път се убеждавам, че в МО работят хора които изобщо не мислят и предполагам,не знаят защо са там.Кое налага охраната на действащите поделения, които сега са по ДЩР и са подчинени на командира, да се дават на частни фирми.80 процента са бивши военнослужещи, това ти е резерва, а те ходят да търсят резервисти.На изток, на юг и на запад ври и кипи, те ще слагат охранители, да охраняват важни обекти за 300 лева?, нека дойдат те, от агенцията, да ги охраняват за тези пари.С какво ще ги мотивираш тия хора, с каквото мотивираш кадровите военнослужещи, че не могат да намерят нито офицери, нито сержанти, нито войници.Тия защо стоят там или да вземат хубави заплати без да анализират положението в което се намира България.Допитаха ли се до генералитета, искаха ли им мнението или заповядаха.От този батак, с такива управници, армията скоро няма да излезе от батака.Съжалявам, но трябва да го кажа.

 5. #5
  Сержант77v 29 апр 2017, 15:41
   
  11
   
  0

  Нещата в БА вървят назад от 2010г.
  Ниски заплати ниска мотивация но до 5 години армия няма да има ще останат офицери пенсионери и някоя друга жена.Но народът го е казал който не храни своя ще храни чужда армия

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker