Генерал-майор Груди Ангелов: Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидери

Pan.bg 21 апр 2017 | 01:02 views (695) commentaries(0)
img
Агенция "Фокус"
Генерал-майор Груди Ангелов: Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидериСнимка: Информационна агенция "Фокус"
София. Военна академия „Георги Стойков Раковски“ е институция, водеща във военното образование, която е дала много военни и цивилни лидери. Това каза в предаването „Това е България“ на „Радио Фокус“ началникът й генерал-майор Груди Ангелов по повод 105-тата годишнина от създаването на учебното заведение. Той допълни, че преди създаването й военните кадри на България са се подготвяли в чужбина. „До 1921 г. в района на днешната Военна академия се е помещавало Военното училище. Но в началото на миналия век с модернизацията и реорганизацията, която се извършва в българската армия през подготовката за Балканската война, се вижда необходимостта от добре подготвени кадри, които да ръководят армията. До този момент висшите кадри в армията са се подготвяли в чужбина. Това от една страна е било скъпо, а от друга е ограничавало броя на хората, които могат да завършат. Затова министърът на войната тогава генерал-майор Никифор Никифоров внася предложения в НС за създаване на Военна академия“, обясни генерал-майор Груди Ангелов. Той допълни, че Военната академия трябва да подготвя лидери, както за нуждите на българската армия, така и за цивилното управление на държавата. "Институцията трябва да подпомага Министерството на отбраната в различни изследвания и вземането на решения, като за целта са подготвени две нови магистърски програми", уточни генералът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker