РУМЕН РАДЕВ ОБВИНИ ЗА ТЕЖКИЯ НОКАУТ НА АРМИЯТА НИ ПОЛИТИЦИТЕ И НЕДАЛНОВИДНОСТТА ИМ!

Pan.bg 21 апр 2017 | 06:54 views (6783) commentaries(9)
img
Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия ”Г. С. Раковски”.

Според оценката на държавния глава последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен. Вие знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната", припомни Радев.

По думите му причините са "до болка познати", а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

Според президента Радев обаче за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. "Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече - като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции", допълни още държавният глава. frognews.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Teraflop 21 апр 2017, 08:32
   
  22
   
  0

  "По думите му причините са "до болка познати", а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав." Прав е президентът Радев,така е.От години.

 2. #2
  миро миротвореца 21 апр 2017, 12:43
   
  10
   
  0

  До колегата от пост 1 -Teraflop
  Прав си на 50 %.
  Защото и колегите с пагони имат вина .
  Те не могат да въздействат пряко на финас. министър или премиера, но могат професионално да изкажат свое мнение по финансовото осигуряване на армията.
  Защото ,аз не си спомням накой сбор,откриване на учебна година,съвещание,среши и т.н. някой от шефовете на ВВС,флота, сух.войски или генерал да е изказал несъгласие с т.нар. бяла книга,или с предоставените финанс.средства.Все пак те са и разпоредители: второстепенни.
  Аз си спомням за шефове-
  1.Михо Михов
  2.Стефан Колев
  3.Симеон Симеонов
  като бивши команд. ВВС а впоследствие Михов и Колев като нач. на отбраната както и други генерали.
  За Нюйския Аню ,Валентин Радев & commpany не искам да коментирам.
  За съжаление позицията им като аташета в Европа,САЩ, и на други в различни междунар.институции на синекурни длъжности заместиха : честта с дупето.
  Та, докато си надупен, то хляба ще горчи./според един мой старшина от H-то поделение впоследствие политик /.

 3. #3
  Teraflop 21 апр 2017, 16:46
   
  6
   
  1

  Прав си Миро,че съм прав наполовина.Но...българските военни имат мнение за себе си.Те нямат синдикат,като полицаите.Макар че не съм видял нещо да се е подобрило при тях,дори със синдиката. Военните не се изказват по наболелите въпроси, защото няма кой да ги чуе.Началниците не се интересуват от мнението ни,а от наличието на добър Закон. Такъв не се вижда на хоризонта.За сега.

 4. #4
  ГРАДСКИЯТ 21 апр 2017, 18:09
   
  12
   
  5

  румИне,градски,как можа да го измислиш това "момент от своето развитие.." ?!?!?!
  то си е: РАЗПАД,АГОНИЯ,КЛИНИЧНА СМЪРТ...!
  А КЪДЕ БЕШЕ ТИ ПОСЛУШКО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ КОМСОМОЛЕЦ
  (беше в САЩ,не веднъж...)?!
  ЧАСТ ОТ ВИНОВНИЦИТЕ- ПОЛИТИЦИ И ВИСШИ "ВОЕННИ" БЯХА ТВОИ ПОКРОВИТЕЛИ И ДРУГАРИ : Аню Ньойски,мИхо мИхов,ефенди С. сИмеонов,Дявол(ангел)нАйденов ,кУрнелия и .т.н.
  ЗАЩО ДРУГАРЮ прИзидент не се произнесеш от
  "Дондуков"-2 за Цинизма :(заплата + пенсия),
  за отлива на кадри поради чудовищната Корупция в БА !?

 5. #5
  Orchard 21 апр 2017, 19:12
   
  8
   
  1

  А гащникът Колев, без да е летец, носеше летешка фуражка и се оказа обикновен доносник в посолството на ФАЩ.

 6. #6
  Дедо Поп 22 апр 2017, 10:45
   
  6
   
  1

  Никой, нито с изказвания, нито с декрети не може да отмени или заличи вината на висшия военен състав от последния четвърт век за днешното състояние на войската. Разбира се, политиците не са невинни, но тяхната виновност се обосновава върху "експертизата" и послушанието на военните. Както показва близката история, голямата част от тях освен че по време на действителна военна служба са активно партизирани, след пенсиониране с удоволствие продължават стават "политици" за да продължат служат на партийните централи и да "допринасят" за развитието на армията. Е как тогава да има обективност и стремеж за възстановяване на войската, която отдавна е ударила дъното и трябва да се изгражда от кота под нулата? Никак.
  И Господ да слезе при това височайшо овчедушие и партийно послушание няма как да помогне. Великите военни от миналото и създатели на Българската армия сигурно се въртят.................................

 7. #7
  БГ 22 апр 2017, 12:21
   
  6
   
  1

  Да каже сега и " генералите " - т.е. мишоците имат ли вина за състоянието на БА .
  Като е започнал да казва истината нека да е до край.
  Да той единствено сред "генералите" каза публично, че в армията има проблеми - но твърде късно го направи.
  Политиците и всички генерали от последните 15г. са за народен съд.

 8. #8
  ELLCAR 23 апр 2017, 11:13
   
  2
   
  0

  Това, че една истина най-накрая се изрече на глас е колкото добре, толкова и безполезно защото беше обществена тайна. По-важното е как ще се процедира по-нататък. Дали армията ще продължава да съществува единствено и само като донор за кражби на финансови и материални средства, а в същото време не е в състояние да предислоцира едновременно поне 20% от формированията си на 100 км. разстояние за да докаже смисъла на съществуването си.

 9. #9
  БГ 23 апр 2017, 18:39
   
  0
   
  0

  До
  #8 ELLCAR
  Да обществена тайна ама те на друго общество ли служеха ???
  Прав си делата са важни.
  Но ако нещо можеше да се промени с избори - то те щяха да бъдат забранени.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker