Рискът дебне сапьора, но той знае как да се справи

Pan.bg 19 май 2017 | 10:12 views (846) commentaries(0)
img През тази година вече имахме случаи, при които бяхме задействани и трябваше да обезвредим боеприпаси, открити в населени пунктове. След направено разузнаване ги транспортирахме и унищожихме на учебен център „Анево”.Така лаконично майор Христо Дъбов от 61-ва Стрямска механизирана бригада обяснява дейността на формированието, което ръководи, за разузнаване, извличане, транспортиране и обезвреждане на невзривени боеприпаси.
Майор Дъбов е завършил Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1994 г. като сапьор, а цивилната му специалност е „Пътно-строителни и специални машини”. Служил е 4 години в самостоятелния батальон на 7-а Ямболска дивизия в с. Бояново. И от 1998 г. е в 61-ва бригада. Заемал е различни длъжности, а сега е старши помощник-началник в отделение „Бойна подготовка” в щаба на бригадата.
В кои селища са откривани боеприпаси? През миналата година, посочва майорът, такива имаше в района на с. Горно Съхране – община Павел баня, с. Свежен – община Карлово, с. Столетово – община Карлово, и района около Производствена база „Иганово” на ВМЗ – Сопот.
Известният инцидент на база „Иганово”
с 835 производствен цех и 6-и склад беше през 2015 г. Тогава формированието на майор Дъбов е действало близо три месеца заедно с основната група от 14 военнослужещи от 55-и инженерен полк – Белене. Събирахме боеприпасите по категории и видове, товарехме ги в наша военна техника и ги транспортирахме до заводския полигон на ВМЗ – Сопот, който също е на Анево. И там ги сдавахме с протоколи за последващо унищожаване от полигонната команда, разказва майор Дъбов.
И макар този случай да е отпреди две години, все още има разпилени боеприпаси извън района на складовия център, които не са намерени. Ако някой от местното население открие боеприпас, той се обажда на кмета, който съобщава на полицията, тя иска разрешение от Министерството на отбраната и формированието на 61-ва бригада се изпраща със заповед за обезвреждането.
Преди всяко излизане се изготвя протокол, който се залага в явно деловодство, а началник-щабът на бригадата извършва инструктаж на членовете на формированието. След това майорът също прави инструктаж и всички се разписват в предназначената за това книга. И чак тогава формированието започва действия.

Процедурата е дълга, но е необходима, защото трябва да се спазват стриктно мерките за безопасност.
Кои са членовете на формированието за унищожаване на невзривени боеприпаси? Помощник на ръководителя майор Христо Дъбов е капитан Методи Киряков, АВ-специалист е майор Венцислав Русев, а редниците Драгомир Милев и Венцислав Беров са шофьори за транспортиране на невзривените боеприпаси. Към формированието има медицински екип, който съпровожда останалите при тяхната дейност. От Военна полиция пък правят ескорт при пренасянето на боеприпасите до полигона, където се унищожават. 61-ва бригада отговаря за зоната на изток до община Павел Баня, на запад е до община Златица, на юг до община Хисаря и на север до билото на Стара планина.
Точно на самото било на Стара планина, което граничи с учебен център „Анево”, е бил намерен 122-мм снаряд от минаващ бивш военен, на двайсетина крачки от туристическата пътека. И тогава отидохме със служител на Горското стопанство в Клисура с техен джип, защото друга техника там не можеше да мине, взехме снаряда и го транспортирали до учебен център „Анево” за унищожаване, спомня си майор Дъбов.
Намирани са от времето на балканските войни ръчни гранати – тип бухалка, в Клисура са взимали от къща ръчна граната от Втората световна война, унищожавали са 122-мм снаряд за гаубица, 120-мм фугасна мина, в канавка на околовръстния път на Карлово са откривали над 40 боеприпаса.…
Преди случая в Челопечене през 2008 г. заплащането беше 90 лева на боеприпас, без значение от калибъра и взривното вещество в боеприпаса. Сега се плаща на пакет съгласно наредба №15 – колкото и боеприпаса да са, взривното вещество, ако е до 10 кг, действията се оценяват на 90 лева. При взривно вещество на боеприпаси над 10 кг се счита втори пакет – т.е. 180 лева. И сумата се разпределя на групата, отговаря майорът.
Шефът на сапьорите признава, че в работата им има риск. Например когато се изземват стари снаряди с корозирани взриватели. Били са на влажно място и са се разпадали при транспортирането до площадката за взривяване. Друг случай в Калофер взривател от ръчна граната, намерена в населена къща, също се е разпаднал, и то в ръката на майора.
Оборудването на формированието е добро. Бойците имат леко и тежко защитно облекло, нов минотърсачен апарат, обръч за намаляване на въздействието на ударната вълна от взрива, сандъци с пясък, каросерията на автомобила е с чували с пясък… Но дори и при строгото спазване на мерките за безопасност риск винаги има. Спасението е само в бойната подготовка и дисциплината.

Унищожаване на невзривени боеприпаси

На 2 и 3 май формирование на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-и полк изпълни задачи по разузнаване, транспортиране и унищожаване на 75-мм артилерийски снаряд, открит в Панагюрище, два 80-мм артилерийски снаряда, една авиобомба и други боеприпаси, открити в ж.к. „Тракия” – Пловдив.
Отговорник на формированието е капитан Антон Делчев. В неговия състав бяха още капитан Стоян Мечкаров и редниците Калин Коджаманов, Илия Бараболов и Тодор Йорданов.


ЦОНЧО ДРАГАНСКИ
armymedia.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker