КОМАНДВАЩИЯТ СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА САЩ: «ХОРАТА СА ИЗТОЩЕНИ ОТ НАД 15 ГОДИНИ ВОЙНИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ»

Pan.bg 19 май 2017 | 12:27 views (1201) commentaries(1)
img
В началото на този месец генерал Раймонд Томас, началник на Главното управление на войските със специално предназначение към Министерството на отбраната на САЩ, по време на речта си в комитета за въоръжените сили към сената е заявил, че спецназът не е в състояние да поддържа текущата интензивност на операциите.
Военнослужещите психически са изтощени след 15.5 години непрекъснати войни, което се изразява в това число и в големия процент самоубийства сред войните от специалните части, допълнил той.
Генералът е подчертал, че 8000 бойци от спецназа на САЩ понастоящем са на служба в над повече от 80 страни в света и се намират на острието на бойните действия.
55.3% от военнослужещите са в Близкия Изток, 17,3% — в Африка и 12,7% — в Европа. Около 500 спецназовци се намират в Сирия.
От април са загинали вече четирима войници от спецчастите: един в Сомалия, трима в Афганистан. За година са загинали 20 военнослужещи от елитните части.
През 2016 г, според данни на СМИ, спецназът на САЩ е присъствал в 138 страни от света.
Спецназът воюва срещу терористичните групировки Ислямска държава, Ал Кайда и Аш-Шабаб, а също се подготвя за вероятни операции в Северна Корея и мисиите в Източна Европа — «в случай на руска агресия».
Подобна активност предизвиква все по-голям стрес. В конгреса главата на войските със специално предназначение е заявил буквално следното;
«Ние не сме панацея и не сме окончателното решение на всички проблеми, вие никога няма да чуете подобни думи от нас».
Освен борбата с терористите, а също рейдовете в тила на врага, спецназът изпълнява и мисия за мониторинг върху разпространението на оръжия за масово поразяване.
За прекомерното натоварване на силите на спецназа още през 2015 г. предупреждава техният бивш началник генерал Джозеф Уотъл.
Сенаторите споделяли тревогата на генерала.
Те считали, че в армията на САЩ се култивира митът, че само спецназът може да реши всичко, а армейските командири все по-често прекалено често разчитали на подкрепата на силите със специално предназначение по каквито и да било поводи, прехвърляйки така своите задачи към тях, използвайки спецназа извън рамките на привичните му функции.
Ръководителят на комитета по въоръжените сили Джон Маккейн също заявил, че в армията има «ненаситен апетит» към използването на специалните части. Армията и политиците мислели, че спецназът — това е нещо евтино и лесно.
Независимо от това Раймонд Томас е отказал да цитира конкретни цифри в доказателство на това, че военнослужещите работят до изнемогване.
На въпроса на Маккейн той отговорил уклончиво, някои почивали месец след задгранични командировка, някои — шест месеца след половин година в други страни, а някои почивали по три месеца след месец мисия извън САЩ.
Но генералът е подчертал, че хората са «изтощени».
News Front
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 19 май 2017, 17:31
   
  2
   
  1

  Еми като искате цял свят да управлявате и контролирате, няма да ви е лесно!
  И това все още не са всички... БРИКС, такива колоси като Русия и Китай, все още не са ви се подчинили... Да ви видя с тях как ще се "изморите", но май няма и да успеете да ги подчините даже?

  Кого сте "хванали"? Западна Европа и бившите соц. страни! Европа все още страда от комплекси за малоценност и не си знае силата. Немците, като най-силната икономически страна в Европа, не може да ви изгони базите и да се освободи най-после напълно от вас. За това си "разигравате коня" все още в Европа.... Но май вече се усетиха, че останат ли ви подчинени, вие пак ще им организирате война с Русия?
  А те вече са яли пердах от руснаците и няма да искат пак......

  Пък и като толкова сте "важни", идете сами да воювате с Русия? Какво ще ни карате нас да ви извоюваме други????

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker