МНЕНИЯ: Военни и цивилни за Peace Sentinel 2017 (И ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 15 юли 2017 | 21:15 views (8063) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
полигон Коренimage
След края на тактическото учение Peace Sentinel 2017, заместник-началникът на отбраната ген.-лейт. Пламен Атанасов сподели пред акредитираните на полигон „Корен“ журналисти: „Днес наблюдавахме тактически занятия с взвод в градски условия. Това е един от сложните видове бойни дейности. Изисква се много добра организация, много добро планиране, много добро взаимодействие и синхрон в действията, все пак се стреля с истински боеприпаси. Днес на полигон „Корен“ видяхме всичко това, и то в международна среда, а това е още по-трудно, защото в отделните взводове отделенията бяха от различни армии – от българска, от американската и от сръбската. Много съм доволен от това което всички вие също видяхте днес.
Демонстрираните днес дейности наистина са много сложни и комплексни. Демонстрирано бе подход към завладяна от противника сграда, прочистването й, отблъскване на опит за контраатака и прегрупиране на противника, имаше и огнева поддръжка от дълбочина. На етап с бойна стрелба, който наблюдавахме днес процентът на реализъм е около 70%. В предишните дни когато бе използвана симулационната система MAILS процентът на реализъм е 90%, защото тогава се отчитат и бойни загуби, защото взводовете играят един срещу друг.
Учението Saber Guardian 2017 като знаете е международно и се провежда на територията на България, Румъния и Унгария. България е домакин за втори път, след 22015 г. През 2017 г. то е особено мащабно, участват над 40 000 души, от тях на територията на България над 6000. Peace Sentinel 2017 е част от общия замисъл на Saber Guardian 2017.

image
Иван Налбантов, ИД началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Красимир Каракачанов сподели своите впечатления: „От действията на военнослужещите и от медийния интерес смятам че МО се справя добре с организацията и осигуряването на Peace Sentinel 2017 и Saber Guardian 2017. Особено съм впечатлен от транспортирането и настаняването на големи групи военнослужещи и техника без проблем по територията на страната, за което искам да похваля „Военна полиция“. Не мога да посоча конкретна сума, която МО е отделила за провеждането на Saber Guardian 2017, но каква и да е тя, всеки лев си заслужава. Нивото на професионализъм който придобиват формированията от БА
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > е много високо и българското общество не е загубило, че е отделило тези средства. Мога да кажа, че средствата са достътчно, за да може учението и отделните подучения които влизат в неговия сценарий да изпълнят целите си“. Ген.-лейт. Пламен Атанасов допълни, че „За Saber Guardian 2017 България не е отделила специален бюджет, всичко е за сметка на бюджета за бойна подготовка, без МО да е получавало отделни целеви средства за учението“.

image
Представителят на армията на Република Сърбия кап. Александър Григович заяви са получили покана от българското МО да участват в Saber Guardian 2017. Сръбската 3-а бригада от гарнизон Ниш, чийто взвод участва днес в учението Peace Sentinel 2017, е провеждала тренировки и с армията на Русия, но са приели българската покана, защото става въпрос за придобиване на способности и уеднаквяване на процедурите със съседи в един взривоопасен район. Сръбските войници бяха въоръжени със сръбско копие н аАК-74, но с НАТО калибър 5,56 mm, като всеки войник има индивидуален оптически прицел на автомата, също сръбско производство. По думите на кап. Григович, в предишните дни български военнослужещи са пробвали стрелба с тези автомати и са останали изключително доволни от точността на прицела.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МНЕНИЯ: Военни и цивилни за Peace Sentinel 2017 (И ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/12 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker