Военната ни Алма матер ще обучава и психолози

Pan.bg 12 авг 2017 | 10:13 views (408) commentaries(0)
img – Г-н полковник Карастоянов, какво наложи създаването на новата специалност „Психология в сигурността и отбраната“?
– Става дума за нова магистърска специалност. Преди това обаче искам да кажа, че тя е потребна от гледна точка на специалисти, които работят в Българската армия, и потребността от психологическо осигуряване не само на ежедневния живот на войските, а също така и осигуряване на такива дейности като психологически операции и гражданско-военни отношения, информационни операции, стратегически комуникации. В крайна сметка няма как да правим PR, без да си даваме сметка за обекта, върху който въздействаме, да познаваме неговите особености, начина, по който регулира поведението си.

– Какви са били и са психолозите в армията?
– Те винаги са били част от психологическата общност и са имали водеща роля. Ние считаме, че имаме потенциала, а и капацитета да бъдем още по-полезни на системата, за която работим – военната академия.

– Как подбрахте преподавателите и какви специалисти и експерти са те?
– Като цяло катедрата винаги е имала приемственост, като доайен на специалността е професор Гошо Петков, тук трябва да спомена доц. Карева, полк. доц. Димитър Янков Димитров, ас. Куманова, насочихме се към специален подбор.

– Как изградихте учебната програма?
– Това у нас се прави по два основни начина – единият е да се подберат преподаватели, другият е да се види какви компетентности трябва да се придобият от обучаемите, после да преценим какви дисциплини ще се учат, а едва след това да се подберат преподаватели. Ние избрахме втория начин, който е много по-труден, и като цяло това е екипна работа и ние подбрахме съмишленици. Това са хора, които имат значителен опит в областта на националната сигурност. Например двама от преподавателите са от академията на МВР, като единият е ректорът – доц. Неделчо Стойчев, който е на практика най-титулуваният криминален психолог. Повечето големи престъпления в България са били изследвани и от него, той беше и директор на Института по психология на МВР.

Другият преподавател е началник на катедра „Психология и управление“, също е с много опит. Привличаме преподаватели от ВМА – подполковник д-р Иван Бонев, който е докторант и на катедрата, д-р Анелия Миткова, която работеше в Центъра за военна психология и психопрофилактика, в момента работи към Института по психология на МВР. По такива по-деликатни специалности, за които нямаме подходящи специалисти, подбираме хора, които са публикували във „Военен журнал“, участвали са в наши конференции и въобще имат отношение към националната сигурност и са съмишленици. Такава е още гл. ас. д-р Валерия Витанова от СУ, която ще преподава „Трудова и организационна психология“, нещо за което ние нямаме експертиза да преподаваме, но това е част от базисните знания заедно със социалната психология и психологията на личността, които преподаваме на университетско ниво. Част от екипа от няколко години е и доц. Маргарита Бакрачева, която много често се появява в медиите – един от най-уважаваните млади специалисти в областта на психологията.

Когато правихме учебния план и дисциплините, ние имахме възможност да ползваме експертиза и на обучаемите – капитаните от Факултет „Командно-щабен“, и подполковниците от генерал-щабното класно – бъдещите генерали, това е неоценима експертиза, защото това е елитът на офицерския корпус у нас. Те дадоха мнение какво да включим в тези програми, на кое да се акцентира и кое да се п
fakultet nacionalna sigurnost i otbrana

Факултет ''Национална сигурност и отбрана''
реподава, но да не се акцентира. –

-Какво още допълнително трябва да могат, да умеят преподавателите в тази катедра?
– Това, което отличава нашата програма, е, че започваме първо с базисните неща и след това доразвиваме и търсим специалистите. Включва се също и 120 часа обучение по английски език за психолози. То ще се води от преподавател от Военната академия, която има и психологическо образование от СУ – старши преподавател Таня Нейчева.

– Какви специалисти ще излизат, завършилите тази нова магистърска програма, как ще се реализират те, след като приключат образованието си?
– Много е важно да кажем, че акредитацията, която получихме от Националната агенция за оценяване и акредитация, дава възможност да се работи като психолог, когато се завърши тази специалност. Освен че хората могат да работят в сферата на сигурността, където са необходими психологически знания, те могат да се реализират и като психолози. Магистърската програма дава правоспособност на психолози.

– Програмата стартира с новата учебна година от 1 септември, има ли вече достатъчен интерес към нея?
– Има интерес. Има наши студенти от други университети, колеги от войските, които знаят за тази специалност и се интересуват за допълнителна квалификация.

– Как се популяризира новата програма?
– Разпратихме информация за новата магистърска програма по видовете въоръжени сили, полиция, структурите за сигурност, включително и МВР, и получихме обратна връзка, с която сме се постарали да се съобразим при подготовката на учебните планове. Много хора участваха в конструирането на програмата.

– Кое е важното за студентите в тази магистърска програма?
– Има три важни неща за студентите – знанията, които получават, ако касаят степента „бакалавър“. Когато говорим за магистърски програми, това са моделите на мислене и рамка на съотнасяне. Никой не може да знае цялата психология, никой не може да знае и половината психология, но може да има модел на мислене, който да му дава възможност да разбира много неща. Второто нещо, което е важно, са преподавателите. Повярвайте ми, почти всеки месец бивши мои студенти се обаждат и питат за наши обучаеми, които питат за други наши обучаеми дали са подходящи за дадено работно място и позиция.

armymedia.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker