По рота военнослужещи – във всеки граничен участък

Pan.bg 12 авг 2017 | 14:01 views (5242) commentaries(7)
img
otbrana.com


Спирдон Спирдонов

В Министерството на отбраната работят по проект „Граница”. За него вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов говори по време на редовното заседание на Комисията по отбрана, което се проведе във военното ведомство малко преди парламентарната ваканция. Четири години вече, казва той, много полицаи са командировани от различни краища на страната за охрана на държавната граница. Това, продължава заместник-председателят по обществения ред и сигурността, оголва тези региони и битовата престъпност там расте.

Вариантът, който споделя с депутатите министърът, е „с по една рота във всеки граничен участък или гранична зона, нека образно да ги разделим на пет”. Според него в ротата трябва да има военнослужещи от Специалните сили, Сухопътни войски, Военна полиция, Военна информация и ВМА. На практика, допълва той, става една операция, при която трябва да се оказва и първа помощ. При охраната на границата, уточнява министърът, военнослужещите от Специалните сили не са само обикновени граничари, които патрулират и залавят нелегални мигранти.

Народният представител Славчо Велков подкрепя идеята на министъра. Той дори предлага тези роти да използват съществуващата инфраструктура на Въоръжените сили, като бъдат разположени по основни направления в зависимост от характера и степента на заплахата. Според него разположени близо до приграничната полоса, тези въоръжени формирования трябва да са в състояние не само да взаимодействат с онези, които пряко отговарят за охраната, но и да прикриват при нужда отделни направления. Задължително, отбелязва депутатът, там трябва да има войскови разузнавачи за придобиване на необходимата информация и за взаимодействие.

Какво предвижда управленската програма на правителството?

В мярка 167 на раздел „Обществен ред и сигурност” е записано: „Увеличаване броя на военнослужещите от състава на въоръжените сили на Република България за охраната на границата, а при необходимост - и за обезпечаване на необходимите ресурси за тази цел”.

В цел 84 от раздел „Отбрана” е посочено: „Разширяване на участието на въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата, и противодействието на тероризма в съответствие с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в новия Закон за противодействие на тероризма.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  "военна експертиза" 12 авг 2017, 16:41
   
  11
   
  5

  Пълни глупости! Армията няма техника за границата, няма условия да се разполага в "съществуващата" инфраструктура на ВС по границата.За всичко това трябват много пари,съшо като и за глупостта да върнем наборната служба.

 2. #2
  грънцаровский 12 авг 2017, 19:42
   
  5
   
  4

  От 1992 - Камбоджа - БА основно се занимава с Чек пойнти и патрулиране. Защото всичките кинти и мерак се хвърляха по мисиите. Е сега дойде време да патрулират и правят чек-пойнти в България. Защото не изтрепаха тарамбуките докато бяха на мисии по земите им, сега тарамбуките ще спукат от ебан българите в България.
  А американците плащаха мисиите и се чудеха защо българите не трепят рязаните, а им се дупят.

 3. #3
  blq blq 12 авг 2017, 23:01
   
  16
   
  0

  Е щом ще е така, да възстановят Гранични войски и да ги подчинят на МО, между другото при някой комшии е така.

 4. #4
  Цецкова 14 авг 2017, 15:11
   
  11
   
  1

  Че то и сега има Гранична полиция, но са по майчинство и не можеш да ги командироваш на границата, защото са с малки деца до 8 годишни. Могат само да дават наряд по ГККПтата да тарашат багажите на гурбетчиите. Единственият вариант за граничари е насилствена казарма, иначе никой няма да иде в джендемите да му скъсат ануса рязаните.

 5. #5
  дрън дрън 15 авг 2017, 16:35
   
  0
   
  7

  Отговор на коментар: #3
  При кои комшии е така? И кога ГВ са били подчинени на МО? И какво разбира МО от охрана на границата, като в склада няма железни гащи?

 6. #6
  Генерал Куков 15 авг 2017, 18:35
   
  6
   
  1

  Да, да, да....и това ще стане...както стана и с плана: "Във всяко населено място - полицай"!
  Вие не разбрахте ли, че герб пари за армията няма да дава!?! Нито за граница, нито за модернизация! Така че влизайте пак в дупката, от която изпълзяхте!

 7. #7
  На ламарина 15 авг 2017, 21:26
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  До 1946г. българските граници се охраняват от армията.През 1962г.Караибската криза е причина Гранични войски да бъдат подчинени на МО.Това продължава до 1972г.Доскоро границите на Турция и Гърция се охраняваха от армията.Напоследък туриха Гранична полиция на ГКПП-тата,но зелената граница продължава да се охранява от армията.Наистина дрънчиш на ламарина.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker