Генерал Мендес: Куба намали Въоръжените си сили, но ги модернизира

Pan.bg 12 авг 2017 | 14:04 views (459) commentaries(0)
img otbrana.com


Първият космонавт на Латинска Америка и Африка участва в международната лятна лагерна смяна "Космосът и ние" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".

Спирдон Спирдонов

В новата обстановка, за да намалим и тежестта върху националната икономика, бяхме принудени да намалим състава на Въоръжените си сили, но ги осигуряваме с най-съвременна бойна техника. Това каза за „Отбрана” бригаден генерал Арналдо Тамайо Мендес. Той е първият и единствен засега кубински космонавт, а в момента e съветник на министъра на отбраната на островната държава. Заедно с първия български космонавт генерал-лейтенант от запаса Георги Иванов участва в среща в РКИЦ, организирана от Асоциацията за приятелство „България-Куба”, СОК „Камчия” ЕАД и Россотрудничество в България.

Не изхвърлихме в морето тази техника, която остава неизползвана от Въоръжените сили, допълни ген. Мендес, а ги предоставихме на народната милиция в различните райони на страната. По този начин, продължи той, засилихме тази непрофесионално структура, която може да бъде мобилизирана всеки момент.

На въпрос за военното сътрудничество на Куба с други държави, ген. Мендес изброи Русия, Ангола, Южна Африка, Венецуела, Никарагуа, Китай, Виетнам, Северан Корея, Беларус и др., които имат в Хавана военни аташета. Той подчерта силните връзки, които са имали с Ангола и Етиопия. По искане на техните правителства, посочи генералът, участвахме в отхвърлянето на чуждестранни агресии. Помагали са за преодоляването на апартейда в Южна Африка и за независимостта на Намибия. И добави: „Нищо не сме взели от Африка, освен нашите загинали войници.”

Срещата бе посветена на няколко юбилейни дати, свързани с усвояването на Космоса - 60-годишнината от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята, която се навършва на 4 октомвр т.г., 160-годишнината от рождението на големия руски теоретик на очевшокото проникване в космическото пространство Константин Циолковский, 110-годишнината от рождението на прочутия съветски главен конструктор на космически кораби Сергей Корольов. Освен това през февруари догодина се навършват 40 години от първия полет по програмата „Интеркосмос”, която помогна на представителите на всички някогашни социалистически страни, както и на още няколко държави, да летят в Космоса със съветските кораби „Союз” и да извършват научни експерименти на станциите от серията „Салют”.

Ген. Мендес излита от Байконур на 18 септември 1980 г. заедно със съветския космонавт Юрий Романенко. Двамата извършват научни експерименти на станцията „Салют-6” и след почти 8 денонощия се връщат на Земята. Той е боен пилот. Подготовката си за космонавт води заедно с ген. Георги Иванов от 1976 г. Резултатите от нашите изследвания по време на полета още се ползват от икономиката в Куба, каза генералът. Той държи да отбележим, че е първият космонавт на Латинска Америка и Африка и 97-ят в Космоса. До сега светът има 600 космонавти. Куба е седмата космическа страна.

От началото на месеца бъдещите млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна "Космосът и ние" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" направиха началната крачка в своя космически път. Те се обучаваха под "звездното" ръководство на специалните гости на лагерната смяна - първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, съобщават от комплекса. Към тях се присъедини и Сергей Авдеев - участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития космос. Своеобразен домакин бе Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в "Камчия", който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия.

С Обръщение към всички хора по света, към всички политици и държавници - да подкрепят девиза "Заедно в Космоса - заедно на Земята!" на децата от петата смяна "Космосът и ние", завърши международната кръгла маса, която се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". В престижното събитие участваха космонавти, учени, изследователи, дипломати, общественици. Обръщението е подписано от летец-космонавт к.т.н. Александър П. Александров, два пъти герой на Съветския съюз, летец-космонавт к.фм.н. Сергей Авдеев, герой на Руската федерация, летец-космонавт бриг. ген. Арналдо Тамайо Мендес, герой на Република Куба и на Съветския съюз, летец-космонавт генерал-лейтенант, д.ф.н. Георги Иванов, герой на Република България и на Съветския съюз, България, космонавт-изследовател подполковник Красимир Стоянов, ръководител на Авио-космическия център в СОК "Камчия", България
и участниците в Кръглата маса.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker