Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_10509.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

В Белене празнуват 139 години от създаването на инженерни войски

Pan.bg 13 сеп 2017 | 04:18 views (459) commentaries(1)
img Otbrana.com

Празникът на Инженерни войски на Българската армия и 139 години от създаването им отбеляза днес личният състав на 55 инженерен полк.

Честването на празника започна с тържествено събрание и продължи с финална среща от ежегодния турнир по футбол между формирования от състава на полка за преходната купа на командира на полка, съобщава КСВ.

Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с предметни награди и грамоти бяха наградени военнослужещи от състава на формированието, а със своя заповед командирът на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев също награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.

В словото си той изказа своята признателност към личния състав за проявените всеотдайност, упоритост и отговорност в ежедневната професионална дейност и отправи пожелания за здраве и много бъдещи успехи.

„Убеден съм, че и в бъдеще ще продължавате да издигате авторитета на Българската армия и на 55 инженерен полк и да съхранявате приемствеността в традициите и бойния дух, за да бъдете пример на следващите, избрали тази професия”, каза в словото си полковник Арабаджиев.

На празника присъстваха кметът на Община Белене Милен Дулев, главен инспектор Николай Карлев и главен инспектор Ангел Спасов от МВР.

Празничните мероприятия завършиха с награждаване на отбора, класирал се на първо място в турнира по футбол.

***

Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.

Със заповед на Министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55 понтонно-мостови полк, чиито наследник е 55 инженерен полк.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Теодор Бригов 13 сеп 2017, 12:29
   
  0
   
  0

  Догодина се навършват 140 години от създаването на инженерните войски в България, във тази връзка добре би било да се организира една национална среща - събор на всички офицери (бивши и настоящи) от инженерни войски. С домакинството могат да се заемат или НВУ"В. Левски", или някое от инженерните поделения.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker