Лазерния купол Dragonfire бе представен на DSEI 2017

Pan.bg 13 сеп 2017 | 10:47 views (438) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

image

Новият демонстратор на лазерен купол, създаден за Министерството на отбраната на Великобритания, бе представен за пръв път от консорциума на British Dragonfire в DSEI 2017 в Лондон. Ръководен от MBDA, по договор с Dstl, Великобритания, Dragonfire е група от най-добрите британски компании, събрани за разработването на тази модерна и сложна нова програма за въоръжените сили на Обединеното кралство.

За първи път консорциумът разкри дизайна на купола - известен като насочвач на лъча - който ще бъде използван за изпробване на тази нова технология. Насочвачът на лъча, който ще бъде осигурен от Леонардо, обединява мощния лазерен излъчвател на QinetiQ, както и електро-оптиката от световна класа за идентификация и проследяване на целта. MBDA дава опита си на водеща доставчик на оръжейни системи и усъвършенствана оръжейна система за командване и контрол (C2), както и способността за обработка на изображения, в допълнение към координирането на цялостното усилие.

Пълномащабният лазерен насочвач е на щанда ND4 на Dragonfire UK в зоната за статичен показ на системи за ВМС. Мащаблирани експонати има също така на щандовете на Leonardo, MBDA и QinetiQ. Известно като Програмата за демонстрация на способностите на лазерно насоченото енергийно оръжие (Laser Directed Energy Weapon (LDEW) Capability Demonstrator Programme (CDP), усилията ще помогнат на UK Dragonfire да изпробва този нов суверенен капацитет в морските и сухоземните области през 2019 г. Сред възможноте носители на LDEW са ЗРК с много къс обсег, системи за близка защита на военноморски кораби, системи за борба с БЛА, както и защита на приятелски сили от артелерийски и минохвъргачни.

Основно предимство на технологията Dragonfire LDEW е, че базовата система е силно приспособима и нейните ефекти са широко мащабируеми. Като такава тя предлага разнообразие от различни решения за ангажиране в зависимост от тактическия сценарий, включващи проследяване, възпиране, заслепяване на сензорите на потенциална заплаха, до разрушаване или унищожаване. UK Dragonfire получи договор за LDW CDP в началото на 2017 г. след строга конкурентна оценка. Екипът капитализира силните страни на всички участващи компании, включително Leonardo, QinetiQ, MBDA, Arke, BAE Systems, Marshall и GKN.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker