Изреал показа минохвъргачката Spear Mk 2

Pan.bg 13 сеп 2017 | 11:19 views (555) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев
сп. "Клуб Оръжие"

Elbit Systems (щанд S2-320) показва най-новата си 120 мм минохвъргачка с мек откат Spear Mk 2, интегрирана в задната част на бойна машина Plasan SandCat (4x4). Инсталирането на система за "мек откат" позволи да се намали отката на 120 мм минихвъргачка с предно зареждане до по-малко от 15 тона. Това позволява тя да се инсталира на широк спектър от платформи, като 8x8 леки бронирани автомобили и 4x4 / 6x6 тактически автомобили. Високото ниво на автоматизация позволи на екипажа да бъде намален на двама или трима души.

Spear Mk 2 е оборудван със система за управлание на огъня на Elbit, която е свързана със система за ориентиране на север, модул за определяне на наклона, което позволява бързото насочване към целта и осигуряване на по-голяма точност. Минохвъргачката е с изцяло електрическо издигане и завъртане. Според Elbit Systems, системата може да бъде активирана и да прекрати действие в рамките на 60 секунди. Максималната скорострелност е 15 изстрела в минута, но броят на готовите 120 милиметрови мини, които се превозват, зависи от платформата. Видовете 120 мм мини включват фугасни, димни, осветителни и прецизно направлявани.

Компанията твърди, че най-новата 120 мм минохвъргачна система Spear Mk 2 е вече в производство и в експлоатация с неразкрити клиенти. Тя се предлага на пазара заедно с 120 мм гладкоцевна минохвъргачка Cardom, който освен че е използван от Израелските отбранителни сили монтиран н аверижни БТР М113 , се използва и от много други страни, включително американската армия. Най-новият клиент е Дания, който по-рано тази година поръча 15 минохвъргачки Cardom 10 с помощта на австрийската компания ESl Advanced Information Technology. Те ще бъдат интегрирани в бронемашините General Dynamics European Land Systems MOWAG Piranha 5 (8x8), които сега се произвеждат в Швейцария.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker