Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_10514.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Към единство на запасното войнство призовава конгресът на СОСЗР

Pan.bg 14 сеп 2017 | 01:29 views (675) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов
otbrana.com
Това бе една от основните теми в първия ден на Деветия конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), който се провежда в ЦВК. От избраните 172 делегати в София дойдоха 157. Вчера те бяха поздравени от президента ген. Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Днес конгресът бе приветстван от комадор Джузепе Имбалцано от Националния съюз на офицерите от резерва в Италия, капитан Александро Ветори от Международната федерация на планинските войски, полковник Дмитрий Байбичук от Руския съюз на ветераните от войните и от пратениците на Клуба на генералите и адмиралите от Република Сърбия генерал-подполковник Миломир Миладинович и генерал-майор Стоян Маркович. Председателите на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите капитан далечно плаване Атанас Илев и младши лейтенант от запаса Петър Велчев и заместник-председателят и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков удостоиха председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов със своите най-високи отличия. Преди това генералът бе удостоен с юбилеен медал „60 години Руски съюз на ветераните“. Официални гости през първия ден бяха още адмиралиет от запаса Иван Добрев и Димитър Павлов, както и председатели на други неправителствени организации.

Поздравителни адреси до делегатите бяха изпратили ген. Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в парламента, министрите на здравеопазванито и на труда и социалната политика, командващият на СКС, командирът на ВВС, началникът на Военна академия „Г.С.Раковски“, началникът на ВМА, директорът на Служба „Военна информация“, командирът на НГЧ, ДАР, ДАНС, председателят на ОС, областният управител на Русе, АРЗ, Народно движение против корупцията, Съюзът на пенсионерите – 2004, Съюзът на венноинвалидните кооперации, Международният консутативен комитет на организациите на офицерите от резерва, кметът на Община Петрич и др.

След продължителна дискусия делегатите приеха отчетните доклади за работата през последните четири години на управителния и централния съвет и на централната контролна комисия. В изказванията се откроиха няколко няколко основни теми. Почти всички акцентираха на необходимостта от единение на запасното войнство и обединение на неправителствените организации в сферата на отбраната и сигурността. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от чувствително издигане престижа на СОСЗР, авторитета на офицерите и сержантите от запаса и резерва и грижите на държавата за тези, които са отдали десетки години за нейната защита. Като важен въпрос в това оттношение, който иска скорошно решаване, бе опрделено приемането на закон за запасното войнство. Направено бе предложение да се гласува резолюция за отмяна на т.нар. закон за досиетата и закриване на създадената на негова основа комисия. Общо бе становището за преизчислляване на пенсиите на военнослужещите и премахването на т.нар. таван на сумата, която се получава. Поискано бе приемането на стратегия за развитие на съюза с цел повишаване на неговия авторитет, увеличаване на числеността му и сериозно представителство в Народното събрание. Обсъдени бяха някои организационни въпроси, като повечето от тях ще залегнат в предстоящото приемане на измененията и допълненията на устава на съюза.

Утре конгресът ще завърши с най-вълнуващата точка от дневния ред – избор на нови ръководни органи.

Снимка Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker