Чешкото МО предвижда 5 милиарда долара за модернизационни програми за СВ, от тях 2 милиарда за бойни машини

Pan.bg 25 сеп 2017 | 10:30 views (577) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

На снимката: Новите пехотни бойни превозни средства трябва да заменят остарелите съветски машини BVP-2 на Чешката република. Местните експерти считат, че БМП Ascod от General Dynamics European Land Systems е един от потенциалните заместители.

Чешкият министър на отбраната Мартин Стропнички заяви, че правителството е представило тази седмица план за изразходването на 117 млрд. крони (5 млрд. щ. д.) за модернизиране на чешките сухопътни войски до 2026 г., включително придобиване на най-малко 210 нови БМП.
"Предполагам, че правителството ще одобри [този план]" заяви Мартин Стропнички и допълни: "Това ще бъде първият път, когато ясна и всеобхватна инвестиционна програма за военните ще бъде подкрепена с конкретни финансови средства".
Новите БМП ще заменят остарелите съветски машини BVP-2 (чешки вариант на БМП-2). Местните експерти считат, че разглежданите варианти включват БМП Ascod,, който се предлага от General Dynamics European Land Systems; CV90 на BAE Systems; Lynx на Rhynmetall и Puma на KMW и Rheinmetall.

Министър Стропнички заяви, че правителството най-вероятно ще вземе окончателно решение за възлагането на поръчки на БМП след предстоящите парламентарни избори в страната, които са насрочени за 20 и 21 октомври 2017 г. Политическата партия ANO, която Стропнички представлява в кабинета, е очаква да спечели гласуването. Проучване на общественото мнение, публикувано на 9 септември от местната радиостанция Cesky rozhlas, показва, че 28,4% от анкетираните възнамеряват да гласуват за партията АНО, следвана от Чешката социалдемократическа партия, с 15,7% подкрепа. В избирателната си програма АНО обещава да увеличи военните разходи на Чешката република до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г. Партията също така заявява, че планираната придобивка по БМП е една от "значителните инвестиции, които ще бъдат осъществени през следващите години" ,
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker