Войните на бъдещето – с преобладаващо хибриден характер

Pan.bg 26 сеп 2017 | 22:15 views (809) commentaries(2)
img
Снимка: БТА

Войните на бъдещето ще са с преобладаващо хибриден характер, в които информационните технологии и невоенните средства ще намират все по-широко приложение, посочи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в изказване от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на научната конференция "Бъдещите въоръжени сили 2040" днес в Централния военен клуб.

Това поставя нови изисквания пред въоръжените сили. Нямаме много време за реакция. Хибридните заплахи ще бъдат сред главните предизвикателства за цялата система за националната сигурност. Те споделят някои общи характеристики - елемент на изненада, неяснота какво се случва и кой е отговорен, пропаганда и дезинформация, информационна война, подривна дейност срещу ключови сектори на системата за национална сигурност, включително и отбраната, и все повече и по-разрушителни кибератаки, отбеляза Запрянов, цитиран от БТА.

Изграждането на пълна оперативна съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на съюзниците от НАТО е ключов фактор за готовността им да посрещат бъдещите предизвикателства. Системата ни за отбрана трябва да бъде максимално адаптивна и готова в кратки срокове да отговори на промените, които трябва да се научим и да предвиждаме, което е въпрос на стратегическа култура, посочи още Запрянов.

За тази година заложените разходи за отбрана са около 1,5 процента от БВП - при условие обаче, че бъдат усвоени предвидените 402 млн. лева за реализацията на проектите за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС и нови кораби за ВМС, подчерта Запрянов.

Все още оставаме далеч от целта 2 процента. Същевременно за 2016 г. са били необходими още 667 млн. лева за отбрана, за да бъде достигната целта от 2 процента. Тази година сумата ще е още по-голяма, отчете заместник-министърът.

Той обаче подчерта, че въпросът не е само в парите, а най-важно е умението да се трансформира всеки допълнително вложен лев в реални отбранителни способности, за което е необходимо да се работи за повишаване на качеството на отбранителния мениджмънт.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев открои важността на модерните оръжейни платформи и системи, но акцентира най-вече върху хората във въоръжените сили. "Дори най-модерното въоръжение, без добре обучени и подготвени военнослужещи, е само купчина безполезно желязо", посочи висшият офицер.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2017/09/26/voinite-na-bydeshteto-s-preobladavashto-hibriden-harakter.354388
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Бай Кур контрактора 26 сеп 2017, 22:39
   
  7
   
  0

  Точно го каза генерал Боцев.
  Но кой го боли хуя за истината?
  Тая конференция е шменти капели.
  С ГМО срещу хибридите,дагоейбъ.Пидераска история,мамка му.

 2. #2
  Незнаен 27 сеп 2017, 10:48
   
  1
   
  0

  Би трябвало тези мъгляви прозрачни политически силуети да са по-изплашени от подобни констатации. Защото противодействието на такива заплахи изисква не стария модел храброст и готовност да останеш проснат на полето, а съобразителност, образованост, лоялност, иновативност, изобретателност. Все неща, които упорито се опитваха, че успяха, да погребат у българина през последните десетилетия. За огромно съжаление на електората, тия същите силуети не им е писано да носят каквато и да е отговорност. С пълна с безплатен дюнер или щатски хамбургер уста биха ронили горчиви сълзи на границата, когато й сменят надписа.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker