Мъката е безгранична! Погребаха с военни почести и в херметизиран ковчег трагично загиналия редник Тошев! Почерненият баща и приятелката му обаче…

Pan.bg 10 окт 2017 | 18:35 views (12952) commentaries(7)
img
blitz.bg


Вчера погребаха в Благоевград простреляния смъртоносно по време на обучение в Сливница редник Николай Тошев, който на 20 март 2017 г. постъпил в редиците на Българската армия като мерач-оператор на бронирана бойна машина „Гардиан“.

Херметизираният ковчег пристигна в благоевградското поделение 26 400, съпровождан от четири джипа военен ескорт. По устав в последния си земен път редник Тошев беше изпратен от сградата на военното поделение, а не от бащиния му дом поради факта, че е загинал по време на изпълнение на служебните си задължения.

Почетният караул посрещна катафалката с траурна духова музика и отдаване на чест. В този скръбен ден вратите на казармата в Благоевград бяха отворени за цивилни и десетки граждани се стичаха в специално отредена за ритуала зала, за да се сбогуват с редник Тошев. Заупокойната молитва беше прочетена от двама местни свещеници.

Погребението се състоя на новите гробища в „Струмско”. Десетки военни, близки, приятели и бивши колеги на редник Тошев го съпроводиха в последния му земен път. Опечаленият баща Николай нямаше сили дори да погледне лицата на хората, които състрадателно го потупваха по рамото. Загубата е необратима, а мъката непосилна за баща, който скоро очаквал единственият му син да се ожени и да заживее щастливо като семеен човек с всички типични за хората грижи и отговорности. Приятелката на Николай – Теодора, бе на траурната церемония на успокоителни.

Но най-непосилното за смазаните психически близки се оказа мълчанието на институциите. Бащата на Николай през сълзи промълви: „Има отговорни за смъртта на сина ми и те ще трябва да понесат своята отговорност, готов съм да търся правата си по всички възможни начини“. Пред най-близките си той е споделил, че не вярва в изявленията на прокуратурата и във версията, че синът му се е прострелял сам, защото, както всички запознати със случая потвърждават, Ники е обожавал новата си работа и е бил изключително стриктен и внимателен в служебните си задължения, дори си бил написал на тетрадка какво и как се прави по устав, за да не забравя никога и да не се злепостави пред висшестоящите.

Опасенията, че някой се опитва да представи инцидента като „самоубийство“, се прокрадват упорито сред близките на момчето и не им дават мира. На погребението се коментираше странната ситуация, че след двуседмично изследване на тялото, две назначени аутопсии, редица балистични експертизи и разследване на злополучните обстоятелства още не е изнесено публично заключението как е настъпила смъртта и кой я е предизвикал.

Военната прокуратура, която разследва причините за смъртта на редник Николай Тошев, не е издигала работно обвинение по случая.

„Военната прокуратура няма практика да работи с работни обвинения. Обвинение ще има след събиране на всички доказателства и изготвяне на сложните комплексни експертизи, които са назначени. Разследването е приоритетно за нас, след като има смъртен случай“, заяви вчера говорителят на Софийската военно-окръжна прокуратура полк. Елин Алексов.

Информация за заключението на съдебния медик, извършил аутопсията на трупа, относно причините за смъртта на загиналия редник бе отказана. Най-вероятната причина е остра кръвозагуба, след като останал патрон в гръмналата при транспортирането картечница уцелва лявото бедро на 31-годишния редник.

Благоевградчани ще продължават да питат какви са причините, довели до кървавата касапница на полигона в Сливница. Първата група въпроси са свързани с това от кого и как е извършена проверката на картечницата, която била празна, а след това гръмва? Колко пъти е засичала по време на учението? Кой е отговорен за техническата изправност на оръжията? Колко са били войниците, които са участвали в нейното транспортиране? Какви са били мерките за безопасност, кой е ръководител на военното занятие?

Втората група въпроси се отнасят до предприетите действия по време на разигралата се трагедия. Имало ли е адекватна лекарска намеса? Вярно ли е, че лекар не е имало и първа помощ на ранения войник са оказали негови колеги, а медицинската сестра, която е била там, е изпаднала в шок, защото не издържала на гледката? За колко време е пристигнала линейката?

Въпроси, на които военните дължат отговор, тъй като един 31-годишен българин, който по свое желание стана професионален войник, си отиде по такъв нелеп начин. Това искат да знаят близките, баща му, приятелката му, дружките от танцовата група, за които Ники беше „синът на полка“ като единственият мъж сред тях, на които бе обещал да ги събере скоро на сватба.
adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  един от тях 11 окт 2017, 20:17
   
  20
   
  0

  Почивай в мир, колега!

 2. #2
  volxov5 11 окт 2017, 23:20
   
  1
   
  7

  Има една прашка c инд.N 6В1.

  Hе е като 681 г от създаването на България.

  Има селфи без пълнител?

  p.s

  Преди пилот на въртолет c ``Пантера`` се гмурна и не хвана нищо !

  А тоз Херметизираният ковчег,„Военната прокуратура няма практика да работи


  Просто ЧеПе

 3. #3
  баба Даба много слаба 12 окт 2017, 09:28
   
  15
   
  0

  "Военната прокуратура не е издигала работно обвинение по случая." Не е ПОВДИГНАЛА обвинение! Обвинението не е строителен панел. Четейки статията в очи се набиват много неразбории и няколко човека са за съд и уволнение от армията.Медицинската сестра изпаднала в шок при вида на кръвта.Толкова е била и медицинска сестра,ами лека му пръст на колегата!

 4. #4
  ДДТ 12 окт 2017, 15:20
   
  12
   
  0

  Медицинска сестра "изпаднала в шок" при вида на кръв!!!!
  Като си помисля само, че още не сме стигнали дъното...Какво ли още зло ни чака...И кретенизми и ужаси...
  ЩОМ КАТО ЕДНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА в АРМИЯТА (!!!) ПРИПАДА ПРИ ГЛЕДКАТА НА КРЪВ И РАНЕН!!
  В АРМИЯТА!!!

 5. #5
  ДДТ 12 окт 2017, 15:23
   
  22
   
  0

  а генералите и стратезите с кухи тикви четат доклади и се черпят по банкети и празнуват празници!!!!!!!!!

 6. #6
  педерасковски 13 окт 2017, 22:24
   
  5
   
  1

  И нито един не смее да разкаже тук къде е била докторката, колко време е минало докато я намерят и довлекат до ранения...
  Направила се е на примряла лисица, защото е разбрала, че ще умре човека, а нея я е нямало на поста й.
  Честито на трансплантираните, докторката да почерпи за наградата!

 7. #7
  Ivanow 15 окт 2017, 14:46
   
  3
   
  0

  Слаба армията направо смешна жалко за момчето.
  Учудвам се ,че има момчета които имат желание да служат въобще.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker