Голяма датска отбранителна компания фалира заради договор за доставка на БТР Piranha V

Pan.bg 11 окт 2017 | 14:29 views (3160) commentaries(0)
img pan.bgВ самото начало на октомври 2017 г. компанията Falck-Schmidt Defence Systems (Дания) бе обявена в несъстоятелност в Одензе и Колдинг. Съобщението е на вестник Fyens Stiftstidende. Това не е нещо необичайно, но какво се крие зад това сухо съобщение?
Всъщност една от най-големите отбранителни компании в Дания бе принудена да спре работа след дългосрочни икономически сътресения. От дълго време в отбранителната индустрия вървяха слухове за лошото икономическо състояние на Falck-Schmidt. Финалът дойде в края на септември 2017 г., когато компанията нямаше пари в брой, за да плати заплатите на служителите си.
Falck-Schmidt бе големият победител през декември 2015 г., когато Дания избра БТР Piranha V на General Dynamics European Land Systems за нова бронирана машина на страната. Съгласно плана, компанията Falck-Schmidt трябваше да асемблира по-голямата част от 309-те бойни машини. Освен това, Falck-Schmidt получи възможността да произведе многобройни компоненти за БТР Piranha V. Конкретните фирмени договори за тези дейности обаче не са се реализираха и със сигурност са фактор, допринесъл за фалита на компанията
Обявеният във вторник фалит на Falck-Schmidt Defence Systems, може да има сериозни отрицателни последици за работните места в Дания, които бяха свързани с доставката на договорените с General Dynamics European Land Systems през 2015 г. 309 бронирани машини на стойност 4,5 млрд. евро.
Фалитът на компанията всъщност е тясно свързан с сглобяването на 309 БТР Piranha V в завода на Falck-Schmidt Defence Systems във Федериция. Сътрудничеството и общата договорена сума биха създали поне 200 работни места. За да бъде готова за окончателното сглобяване, компанията Falck-Schmidt Defence Systems има закупени за фабриката си във Федериция компоненти и части двуцифрена сума в милиони евро, както и назначени и обучени служители, без производството на БТР MOWAG Piranha да бъде стартирано.
Това постави ликвидността на Falck-Schmidt Defence Systems под натиск и в крайна сметка парите свършиха. Поради това служителите на компанията бяха освободени на 3 октомври 2017 г., а мениджмънта разполага с 14 дни, за да намери решение как да управлява компанията или част от нея.
Развитието на БТР Piranha V, и дизайна на шестте различни варианта, поръчани от Дания, вече закъснява, а ако
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > трябва да се търси друга компания, която да извършва окончателното асемблиране, това вероятно ще забави още повече процеса. Следователно производителят MOWAG, може с право да твърди, че е по-разумно сглобяването на машините да се осъществи в завода й в Креулинген (Швейцария) вместо в Дания. А въоръжените сили вероятно нямат да имат нищо против. Те се интересуват само от това тяхната доставка на нови БТР-и да не се забави допълнително.
Това може да означава, че датските оръжия и минохвъргачки, както и особено чувствителното електронно оборудване за управление, трябва да се изпратят от Дания в Швейцария, за да бъдат инсталирани. Което нямаше да се случи ако машините се произвеждаха от датски компании.
Преди БТР Piranha V да бъде избрана за превъоръжаване на датските СВ, General Dynamics European Land Systems и Falck Schmidt сключиха така нареченото споразумение Exclusive Teaming, съгласно което Falk Schmidt бе отговорна за окончателното сглобяване на 309 машини, а в същото време трябваше да предоставя широка гама от кабели и компоненти за нуждите на производствата на General Dynamics European Land Systems. В замяна на това Falck Schmidt трябва много активно да лобира за два от кандидатите на търга зад които стои General Dynamics European Land Systems - БТР Piranha V и БМП ASCOD Belt, произвеждана от Santa Barbara, систерната компанията на MOWAG в Испания. В крайна сметка Дания избра MOWAG и БТР Piranha V.
След като спечелиха търга, изведнъж General Dynamics European Land Systems и MOWAG престанаха да са заинтересовани да използват продукцията на Falk Schmidt. Вместо това Falck Schmid бе пристисната и щеше да получи поръчката да доставя кабели и компоненти само, ако предостави оферти с най-ниски цени спрямо другите потенциални доставчици.
Непосредствено след избирането на БТР Piranha V няколко източника заявиха, че General Dynamics European Land Systems и MOWAG са предложили на Дания изгодна цена за БТР Piranha V благодарение на благоприятния обменен курс евро-швейцарски франк.
Второто действие на драмата дойде с девалвацията на швейцарския франк. Той бе девалвиран с около 20% в сравнение с еврото, което внезапно съответно оскъпи значително стойността на машините. Поради това MOWAG обещаха на СВ на Дания, че ще направят икономии при производството на машината. Това вероятно е накарало MOWAG да не изпълнят обещанието си към Falck-Schmidt Defense Systems, които от години доставят компоненти за БТР Piranha III, които Дания купи преди време.

източници:
http://nytkampfly.dk/archives/10250

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Голяма датска отбранителна компания фалира заради договор за доставка на БТР Piranha V

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker