САЩ развърнаха цяла дивизия в Прибалтика

Pan.bg 12 окт 2017 | 12:50 views (942) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

На руските граници всъщност се разгръща цяла американска дивизия, заяви генерал-майор Игор Коннашенков, официален представител на МО на Русия. Според него, последните руско-беларуски учения "Запад-2017", са били придружени от безпрецедентно истерия в европейския медии за тяхната "липса на прозрачност", "хибридни" операции, "орди" военни вече получили заповед за "инвазия", и че Русия е оставила своя "ударна групировка" в Беларусия.

МО подчерта, че властите в балтийските страни и Полша особено се "отличават" в русофобията. Според Конашенков, министър на отбраната на Полша Антоний Мацеревич декларира, че "за защита от външни заплахи" в страната трябва да бъдат разположени няколко американски дивизии. Конашенков отбеляза, че ученията са завършени навреме пред десетки военни аташета, наблюдатели и медиите, руските военни са върнати назад от Беларус до местата на постоянна дислокации. Както подчерта Конашенков, истерията в Източна Европа "бе заменена от спокойствие и амнезия".

"Междувременно в Полша и в балтийските страни на фона на ученията "Запад-2017" се проведе ротацията на операцията "Атлантическая решимость" на 3-та бронирана бригада на американските въоръжени сили. Цялото оборудване на тази бригада (87 танка M1A1 Abrams, тежки самоходни гаубици M109 Paladin, 144 БМП Bradley и още стотина превозни средства) трябваше да останат. Персоналът на 3-та бронирана бригада, за да не се наруши "Основополагащия акт НАТО-Русия", подписан с Русия през 1997 г., бяха заменени от военнослужещи от 2-ра бронирана бригада на американските въоръжени сили " каза Конашенков.

Той добави, че на фона на истерията относно планираното военно нахлуване от Русия, 2-ра бронирана бригада на САЩ пристигна тихо в Полша и се остана там (Болеславец, Дравско-Поморске, Торунь, Сквежина и Жагань) заедно с бронираните си средства. В същото време в Полша и в балтийските републики бе изоставеното и военно оборудване на 3-а американска бронирана бригада заяви говорителят на министерството на отбраната.

"По този начин, противно на всички изявления на НАТО и Съединените щати за малобройността на войските, които са струпани до руските граници, де факто е разгърната не бригада, а механизирана дивизия", подчерта Конашенков. В същото време, за 2 часа, е възможно да се прехвърли подготвеният личен състав от най-близката американска база в Европа. Според него цялата истерия относно "руската заплаха" от "Запад-2017" е измамен информационна завеса на тази операция на Пентагона.
- Кой подготвя агресията? попита Конашенков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker