САЩ оцениха руските наземни бойни роботи

Pan.bg 20 окт 2017 | 14:16 views (765) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

"Русия създава цяла зоологическа градина с въоръжени наземни роботи до размера на бронетранспортьори" заяви Пол Шерр, директор по технологиите и сигурността в Центъра за нова американска сигурност. Експертът отбеляза руския 11-тонен "Уран-9", 16-тоннния "Вихрь" и 50-тонния T-14 (безпилотен ОБТ "Армата"). "Много от тези тежки рускимашини са силно въоръжени и Русия често показва тези прототипи на изложения" сподели Самуел Бендетт от CNA (Център за Военноморските анализи). Междувременно, много от руските роботи, според експерти, са по-скоро рекламни трикове, отколкото практически бойни превозни средства. По-специално, анализаторите приписват към тях антропоморфния робот FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), способен да стреля с пистолет. Повечето от роботите, отбелязва вестникът, са обикновени бронирани коли, пригодени за дистанционно управление. Те не могат да бъдат считани за наистина автономни продукти, тъй като тяхното управление изисква присъствието на човек, макар и извън машината. В автоматичният купол, създаден в Русия, според Шерр има "проблем с разграничаването на приятел и враг в самостоятелен режим", но експертът е сигурен, че с развитие на система за изкуствен интелект и с течение на времето, страната ще се справи с тази задача.

image
Руската безекипажна сухопътна машина "Уран-9"

Бендетт отбеляза, че по-голямата част от военните безпилотни наземни средства на САЩ са с дистанционно управление (това улеснява врага да използва радиолокационно заглушаване твърде лесно), и на практика, не са оборудвани с оръжие, ето защо не са пълноценни военни роботи. Експертите смятат, че е трудно да се сравнят предимствата и недостатъците на американските и руските наземни бойни роботи. Шерр предполага, че САЩ изостава Русия в разработването на мащабни бойни роботи земята поради трудности етични въпроси, свързани с проучване на възможността за унищожаването на човек от машината и "липса на идеи".

По-рано Бендетт призна, че военното развитие на безпилотни летателни апарати на Русия изостава от подобни чужди проекти, и призна Русия за лидер в електронната война. През 2017 г., американските военни ще похарчат 521 милиона долара за безпилотни апарати, от които 79% са летателни апарати. Само 4% от финансирането отива в сухопътни системи, предназначена главно за откриване и неутрализиране на крайпътни бомби. Останалата част (около 90 милиона долара) ще отидат за R & D. Най-голямата американски военен сухопътен безекипажен апарат е камион от стартиралата през 2017 г. система за доставки с конвой LFAGR (Leader-Follower Automated Ground Resupply).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker