Breaking Defence: Кои са най-опасните руски и американски бойни роботизирани системи

Pan.bg 21 окт 2017 | 15:48 views (801) commentaries(0)
img
blitz.bg


Русия набляга на земните роботи, а САЩ залагат на безпилотните летателни апарати

Американски експерти в интервю за изданието Breaking Defence посочили най-перспективните руски роботизирани оръжейни системи.

Според служителя в Центъра за военноморски анализ (Center for Naval Analyses) Самуел Бендет, Москва активно развива автономните бойни машини, докато във Вашингтон залагат на безпилотните летателни апарати. „Руснаците разработват цяла поредица от системи, сред които има образци сравними по габарити с танк. Много от тях са добре въоръжени, техните прототипи често са демонстрирани на изложби” – заявил Бендет.

Според експерта Пол Шар, сред най-перспективните разработки следва да се отнесат роботът-танк „Уран-9” (10 т, оръдие 30 мм) и разузнавателно-ударният комплекс "Вихрь" (15 т, оръдие 57-мм). Двете машини са снабдени със система за дистанционно управление и са предназначени да унищожават живата сила на противника и леко бронирани цели.

Шар обърнал внимание на плановете за модернизация на платформата „Армата”, върху чиято основа да се създаде автономен танк.

Експертът отбелязал, че някои руски разработки в тази област напомнят „рекламен трик” като антропоморфния робот FEDOR, когото неотдавна го научиха да стреля от два пистолета.

На въпроса кой е лидер при създаване на автономни наземни бойни комплекси, Шар отговорил: „Не зная кой е напред. Но по отношение на концептуалното развитие Русия е на по-висока степен от Щатите.” В заключение експертът препоръчал на Пентагона да отделя повече внимание на роботизираните системи от подобен тип.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker