ГОРЕЩО: Ген.-майор Михаил Попов, Командир на СВ: „Проектът за инвестиционен разход (ПИР) за нови бойни машини на СВ е 150 машини на първия етап, бойните остават 8х8“

Pan.bg 09 ное 2017 | 16:11 views (3803) commentaries(10)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

-Г-н генерал, има ли вече гласуван от Съвета по отбрана Проект за Инвестиционен разход за нови бойни машини?
-ПИР за новата машина е изготвен, предстои да бъде внесен в Министерски съвет и оттам в Народното събрание. Надявам се че през 2018 г. ще продължат процедурите по неговото реализиране. С оглед на финансовата рамка от 1,2 млрд. лева, проекта бе леко бе променен и той вече предвижда придобиването на 150 машини вместо 198 машини. Проекта засега първия етап от модернизацията на СВ и с тези 150 машини ще бъдат оборудвани 3 батальонни бойни групи с ограничени бойни способности. В бъдеще, при налично финансиране, във втория етап на модернизацията ще бъдат придобити още 50 машини с което трите батальонни бойни групи ще бъдат с пълни способности. Предвиждаме машините от първия етап да бъдат доставени в рамките на 6-7 години, а плащането да е за 12 години. Борда за управление на проекта е записал в ПИР, че трябва да бъдат придобити нови машини, с участие на български фирми, които трябва да осигурят и пълната логистична поддръжка по време на целия жизнен цикъл на машините. Има и втори вариант, който не е на Управляващия комитет на проекта, който предвижда всички дейности да бъдат възложени на водеща компания от ВПК на България, която ще има грижа за сключване на договори с външни компании и подизпълнители в България. При двата варианта нашата цел е една и съща – окомплектоване на 3-те батальонни бойни групи със съвременна техника и максимално възможно включване на български фирми в реализирането на този проект. Амфибийността е опционална, а машините за механизираните отделения трябва да са с колесна формула 8х8, тези за родовете войски могат да са с колесна формула 8х8, 6х6 или 4х4. Този въпрос ще се реши на база конкретните предложения на фирмите-участници в процедурата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  ILIEV 09 ное 2017, 20:42
   
  14
   
  5

  А бе нещастници с колко още ще ги намалите бяха 230 сега 150 крадци мръсни! Народен съд трябва!

 2. #2
  Незнайко другото име 09 ное 2017, 21:54
   
  12
   
  0

  Отговор на коментар: #1 Интересно как ги мислят тия съкращения - ПИР??? Какъв "ПИР" - веднага ми извиква асоциация за "пир по време на чума" - да оставим настрана че и на мене ми се струва, че първоначално говореха за 230, а сега - "вместо 198".

 3. #3
  d.stavrev 09 ное 2017, 22:17
   
  15
   
  0

  Няма пари, това е истината. Пак добре, че СВ са успели да запазят за бойните машини формулата 8х8, че корпорацията зад едни полицейски машини от Виетнамската война напъваше всички да са 4х4, защото няма 8х8.

 4. #4
  Ne NE 13 ное 2017, 08:59
   
  6
   
  0

  Парите са 1,2 млд
  Едно е с 1,2 млд да купиш 230 машини
  друго е с 1,2 млд да купиш 198 машини
  трето е с 1,2 млд да купиш 150 машини - тук заделът е най-голям, само че след 6-7 години. Кой ще е още фигура от всичките тия министри и генерали още на власт??

 5. #5
  d.stavrev 13 ное 2017, 09:08
   
  7
   
  0

  Машините първо бяха 238, след това станаха 198, сега са 150 на I етап, и още 50 на втория етап след хх десетилетия. И всичко това за 3 батальонин бойн игрупи. Нали сертифицирахме 6 ББГ, другите 3 ББГ какво ще правят в следващите 12-15 години, все с БМП-1, БМП-23 и БТР-60ПБ ли ще карат?

 6. #6
  верига или гума 13 ное 2017, 19:07
   
  5
   
  0

  Най-подходящата бойна машина за БА е тази на верижна база. Защо? Няма да обяснявам.

 7. #7
  www 14 ное 2017, 18:21
   
  2
   
  0

  150 или 200 8 колесни БТР не стигат за формиране на 3 батальона, защото не се отчитат специалните машини - щабни, свързочни, линейки, ПТУРС и минохвъргачки. Освен това БГ армията няма съвременни свързочни средства, С2, и ПТУРС и тактическо разузнаване. Без тях новите БТР биха били само подвижни консервни кутии. Практиката показва, че за да се оборудват тези 3 бойни групи трябват поне още толкова пари. Нека сега да посмятаме малко. Съвременните колесни БТР, поне тези които се споменават за конкурса са с цена 3 - 5 мл € на бройка. Сглобяването им в България може да донесе заетост и малко печалба тука, но няма да промени съществено цената им. При бройка от 150 машини и цена от 3 милиона € се получава крайна сума от около 900 милиона лева, и това при най-оптимистичните прогнози, когато няма комисионни, а машините най-вероятно са в базова конфигурация, без съвременно въоръжение, без допълнителни брони и всички други екстри изброени по-горе. Да ме прощавате ама БА няма нужда от това. Такава придобивка би била пилеене на пари без да се получат нови бойни способности.
  Тези наши генерали мислят май с джобовете си!
  Ще маркирам само 2 по-добри алтернативи.
  1. Нашата армия има огромни количества МТЛБ и трябва да се възползваме от този факт. Една доста дървена но здрава и проходима машина. Тя може да се модернизира в България по примера на подобни програми в други страни, например Израел и М113. На МТЛБ може да се сложи нов, по-компактен, тих и мощен двигател. Може да се подменят трансмисията и ходовата част и да се сложи нова модулна броня. Предполагам че ако се направи в БГ цената няма да надхвърли 1 милион лева на бройка. За 3 батальона, заедно със специалните машини ще трябват не повече от 300 машини, плюс още 100 за другите подразделения, което прави крайна сума около 400 милиона лева. За още толкова биха могли да се купят всякакви съвременни въоръжения (например дистанционно управляеми куполи с малокалибрени оръдия) и електроника и в крайна сметка армията би получила за по-малко или същите пари напълно оборудвани 3 батальона.
  2. Опция. Вместо 8 колесни БТР да закупим 4 колесни леки бойни машини L-ATV (Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle). За тези които не знаят те бяха избрани от американската армия като заместник на Хамърите след 10 годишен ожесточен конкурс. Серийното им производство започна преди месеци и се предвижда да бъдат произведени над 50 000! Тази година и британската армия си поръча 2500 бройки. L-ATV са 2-4 по-леки от големите БТР и возят по 5 човека (вместо 10), но са идеално решение за армия която ще трябва да разчита на качество вместо на бройка. За тях има разработени и интегрирани огромно разнообразие от въоръжения, а в бъдеще това само ще се увеличава. Поддръжката, модернизацията и резервните части са гарантирани поне за 50 години напред - за разлика от някои бутикови БТР които ни се предлагат. Цената на един L-ATV в момента, заедно с Б кита за защита е около 0,5 милиона €. За 3 баталцьона ще трябват около 400 машини, т е. около 400 милиона лева. За още толкова могат се се купят въоръжения и електроника.
  И двата варианта които описах според мене са много по-подходящи за нашата армия и гарантират 3 напълно оборудвани бойни групи за цена под 1 милиард лева, нещо от което сегашния план за закупуване на БТР е много далече.

 8. #8
  Майор Пейн 15 ное 2017, 21:40
   
  0
   
  2

  Първия ти вариант по ми харесва. В специалните не си споменал машините за ПВО. В България има налични Стрела 10 на база МТЛБ. Друг е въпроса с оперативната съвместимост!

 9. #9
  Strike Eagle 16 ное 2017, 07:19
   
  0
   
  1

  www е казал всичко.
  Патрите струват колкото ОБТ, а НЕ СА!

 10. #10
  Ми да гледат 16 ное 2017, 10:07
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #7

  Тия модернизации на МТЛБ-то,няма да го превърнат от транспортьор в бойна машина.По концепция това трупче в бившия СССР е замислено като транспортьор,а не като бойна машина.В Сибир и сега си мъкнат и возят трупи с него.След като не знаем или ни е страх да решим от къде да очакваме врага,ние не сме и в състояние да решим каква бойна машина ни е нужна.С изключение на 10-на зомбирани лапацала,бивши военни,останалите униформени знаят от къде да чакат врага,дали с тумби танкове или тумби скачащи през ограда мургави скакалци.Ми да гледат какви са бойните машини на тия от югоизток и да търсят съпоставими на техните по характеристики машини - пък и понеже е превъоръжаване,това е опция за машини с по-добри характеристики.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker