Полевата икона на славния 14-ти пеши Македонски полк след дългогодишно отсъствие се завърна при своите наследници- военнослужещите от Бригадно командване – Благоевград

Pan.bg 14 ное 2017 | 08:46 views (622) commentaries(0)
img След дългогодишно отсъствие, в навечерието на бойния празник на Бригадно командване – Благоевград – 20- ти ноември, полевата икона на славния 14-ти пеши Македонски полк се завърна при своите наследници. На нея са изобразени закрилниците на полка – Свети седмочисленици и Архангелите Михаил и Гаврил, като тя е била неотлъчно до военнослужещите от полка на бойните полета по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Епични са победите, завоювани по време на тези войни в името на светлия идеал – свободна, обединена и независима Майка България.
Иконата-закрилница е предадена на свещенослужителите от Неврокопската епархия от благочестиви християни, за да бъде запазена и съхранена за поколенията и наследниците на полка. Сега тя се съхранява в свещенохранилището на благоевградския православен храм „Въведение Богородично”.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев инициира показването на полевата икона пред личният състав на подчинените му формирования, за да могат военнослужещите да се докоснат до святата реликва и още веднъж да си припомнят победоносните походи на полка, чиито горд наследник са. Конкретният повод за пристигането на полевата икона беше организираният водосвет за здраве на личния състав на големия християнски празник „Свети Мина” в навечерието на Празника на Сухопътните войски – 19-ти ноември и Празника на Бригадното командване – 20-ти ноември. Водосветът за здраве на военнослужещите и техните семейства беше отслужен от свещенослужителите от благоевградския православен храм „Въведение Богородично” отец Петър и отец Кирил.
В своето поздравително слово към личния състав полковник Красимир Кръстев пожела „никога повече полевата икона на славния 14-ти пеши Македонски полк да не се налага да излиза по бойните полета, а Светите седмочисленици и Архангелите Михаил и Гавраил да бдят над живота и здравето на всеки един офицер, сержант, войник и цивилен служител от Бригадното командване, над техните семейства, близки и роднини”.
По инициатива на ръководството и по желание на личния състав ще бъде направена реплика на иконата, която ще бъде осветена и поставена в района на Бригадното командване.

Източник: landforce.mod.bg/

armymedia.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker