Patria ще доставя на Словакия новата версия БМП AMV XP, организа съвместно производство на бойна машина 8x8

Pan.bg 21 ное 2017 | 11:27 views (664) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
armyrecognition.com

Словашкото и финландското министерства на отбраната се споразумяха на 10 ноември 2017 г. за съвместна програма за разработка на бойни машини 8х8 за пехотата. Kато част от програмата Patria бе избрана да достави нова версия AMV XP 8x8. Избраните индустриални партньори за реализация на проекта от министерствата на отбраната на двете страни са Konstrukta Defense a.s. (главен изпълнител), Patria Land Systems Oy (машина) и EVPU a.s. (оръжейна система).

На снимката: Patria AMV с купол Turra
image

През май 2017 г. словашкото правителство одобри искане от словашкото министерство на отбраната за поръчка на стойност 1,2 млрд. евро за 404 бойни машини с коледна формула 4x4 и 81 БМП с формула 8x8. Първите три БМП 8x8 трябва да бъдат произведени във Финландия, а втората партида от 3 БМП в Словакия, според генералният секретар на Дирекция "Сервиз и услуги" на словашкото министерство на отбраната Ян Холко. Програмата за развитие на бойната машина за пехотата включва фаза на изпитания в Словакия, а след това машината ще бъде тествана през тази зима и във Финландия. Въз основа на резултатите от тази програма за развитие и при успешни тестове, Словакия планира да закупи до 81 БМП, които ще бъдат доставени през 2018-2024 г. като част от програмата за модернизация на Сухопътните й войски.

В същото време словашкото министерство на отбраната е поискало оферти за 6 варианта на бронемашина с формула 4x4, но производителят все още не е избран.

Машината Patria AMV XP 8x8 включва решения, доказани в НАТО и ЕС, които отговарят на изискванията на клиентите. "По време на тази програма ще разработим заедно с компанията EVPU нова модификация на амфибийната машина AMV XP на базата на вече доказалата се в бой платформа AMV. Машината ще използва оръжейната система Turra, която отговаря на изискванията, както на словашките, така и на финландските отбранителни сили.

Списание "Клуб ОРЪЖИЕ" припомня, че Patria AMV с купол Turra бе демонстрирана и в България през месец декември 2016 г. на полигон „Тюлбето“, Казанлък.

Patria има серийно производство на машини от 2003 г. насам, което ще позволи доставки в кратък срок. Също така имаме солиден опит в програмите за трансфер на технологии и местно производството на машини. Словакия предвижда да закупи 81 бойни машини и да ги произведе локално. Това създава възможности за работни места и позволява голяма част от инвестицията да остане в държавата.

"Ние предлагаме на България идентичен подход за организиране на местно производство за 150 бр. бойни машини за модернизационния проект на Сухопътни войски“ заяви Мика Кари, президент на Patria Land System.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker