Дали САЩ подтикват Европа към ядрено въоръжаване?

Pan.bg 21 ное 2017 | 13:50 views (640) commentaries(0)
img
Съединените щати подтикват и продължават да прокарват проекта за ядрено оръжие в Европа, въпреки волята на мнозинството европейски държави, разкри гръцки военен дипломатически източник. Вашингтон, чрез структурите на НАТО, се опитва да доразвие плана за разполагане на ядрени оръжия в Европа и Съединените щати биха искали да постигнат това до 2020 г., каза гръцкият военен дипломатически източник.
"През юни на среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел шефът на Пентагона Джеймс Матис заяви, че Съединените щати биха искали да пребазират F-35 и ядрени оръжия до 2020 г. Страните-домакини все още не са определени ", заяви гръцкият дипломат.
Дипломатът заяви, също така, че европейските държави не подкрепят инициативата на Вашингтон. Единствените държави от НАТО, които са "за" това разполагане, са САЩ и Обединеното кралство. На срещата останалите европейски държави бяха против това. Германия предлага да се проведат консултации с Русия по този въпрос. Италия се колебае и обикновено е против разгръщането. Франция смята, че това е въпрос на вътрешна сигурност и отбрана, и смята, че решенията трябва да бъдат взети от самите европейски страни, каза той, добавяйки, че Гърция също се противопостави на разполагането на ядрени оръжия в Европа. Съгласно същия източник, в края на срещата беше решено въпросът да бъде обсъден с Русия. В неотдавнашен доклад на турския парламент около 150 ядрени оръжия са разположени в пет държави от НАТО. Те са разположени в бази на НАТО в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, всичките са членки на НАТО, въпреки че тези страни нямат собствено ядрено оръжие. В Турция около 50 атомни бомби от тип В61 се разполагат в авиобазата в Инджирлик. Гръцкият комитет за международно достойнство и мир излезе с изявление, в което "осъжда гръцкото правителство за транспортирането и разполагането на ядрени оръжия от Инджирлик до авиобазата в Араксос".
М.ГЕНОВ
Сн: © Sergei Kazak
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker