Вадят от ведомствени жилища бивши служители на армията

Pan.bg 05 дек 2017 | 21:10 views (1900) commentaries(0)
img Близо 200 апартамента, ателиета и гаражи на територията на цялата страна от години се обитават от лица, загубили правното основание за това, докато настоящи военнослужещи чакат с години за покрив над главата
http://www.desant.net/show-news/42701


Автор: Янко Крумов

Министерството на отбраната предприема активни действия за справедливо решаване на наследения проблем с незаконното обитаване на ведомствени имоти.

Министерството разполага общо с 2591 апартамента, ателиета и гаражи в 78 населени места, на територията на 22 областни центъра. От тях близо 700 са в София и София област. Повечето служебни имоти се ползват законно от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия.

Близо 200, обаче, са ведомствените жилища, ателиета и гаражи на територията на цялата страна, които от години се обитават от лица, загубили правното основание за това.

В същото време е налице остър недостиг на служебни жилища, поради което 4 100 военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната и Българската армия са картотекирани като безквартирни, а някои от тях са със специфични нужди поради хронично болни деца.

На тези, които са наели частни квартири, всеки месец се изплащат компенсации от бюджета на Министерството на отбраната.

Както е известно, законодателят императивно е задължил Министерството на отбраната да предприеме действия за ефективно административно придобиване на обитаваните в разрез със закона ведомствени жилища (чл. 80а от Закона за държавната собственост и във връзка с чл. 226 б от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България).

С оглед на високата социална чувствителност на този въпрос и паралелно с изпълнението на закона, всеки случай ще бъде разгледан поотделно и за най-тежките ще бъдат предложени конкретни варианти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker