НО ген.-лейт. Андрей Боцев: Във военната област фокусът на българското председателство на ЕС е в развитието на отбранителните способности на ЕС и сътрудничеството с партньорите

Pan.bg 11 яну 2018 | 16:02 views (1294) commentaries(1)
img 11 януари 2018 г.
Пресцентър МО

“Фокусът на работата ни като председател на Съвета на Европейския съюз в областта на военните аспекти на Общата политика за сигурност и отбрана ще бъде в две основни направления: по-нататъшни дейности в развитието на отбранителните способности на ЕС и сътрудничество с партньорите”. Това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев на официалния прием, даден от негово име за представителите на държавите-членки и на институциите във Военния комитет на ЕС по повод откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието се състоя вчера, 10 януари, в Постоянното представителство на Република България към ЕС в гр. Брюксел, Белгия.

„В областта на способностите ще продължим усилията и инициативите, произтичащи от новата Глобална стратегия на Европейския съюз по външна политика и сигурност. Очакванията са, че Координираният годишен преглед на отбраната ще помогне да се реализира планът за развитие на способностите и да се определят нови области за стартиране на съвместни проекти, които биха могли да бъдат разгледани в рамките на Постоянно структурираното сътрудничество и Европейския фонд за отбрана“, допълни генерал-лейтенант Андрей Боцев. Той се спря също на продължаването на работата по Европейския фонд за отбрана и приемането на Регламента за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

Началникът на отбраната отбеляза, че по второто направление за работа при българското европредседателство ще бъдат продължени усилията за задълбочаване на стратегическото партньорство с НАТО. Той посочи също, че България ще постави специфичен фокус на взаимодействието между двете организации в региона на Западните Балкани.


В отговор председателят на Военния комитет на ЕС генерал Михаил Костаракос изказа благодарност за гостоприемството и пожела успех в изпълнение на приоритетите за работа на българското европредседателство.

От страна на най-високия военен орган в рамките на Съвета на ЕС, на събитието присъстваха военните представители и техните заместници, директорът на офиса на председателя и председателите на работните групи. Със своето присъствие приема уважиха също представители на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), Европейската комисия и Европейската агенция по отбрана, генералният директор и директорите от Военния секретариат на ЕС, ръководството на дирекция „Управление на кризи и планиране“ в ЕСВД, както и военните представители в НАТО и на страните-партньори.

Гостите бяха приятно изненадани от изпълнения на автентичен


български фолклор.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ще умра от смях 12 яну 2018, 17:40
   
  3
   
  0

  Най важния проблем на армията в момента според висшето военно ръководство е да не би да махнат хората с пенсия и заплата.
  Иии най важната стъпка пак според тях за да се спаси армията била да се вдигне предела.
  То бива наглост но това минава всякакви граници.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker