Договорът за доставка на ОБТ Т-90 във Виетнам силно заинтересува Китай

Pan.bg 12 яну 2018 | 10:03 views (928) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Договорът за закупуване от страна на Виетнам на партия руски танкове T-90С предизвика значителен интерес в Китай. Параметрите на ОБТ Т-90С бяха анализирани в материал на портала mil.news.sina.com.cn. По-специално, авторите на статията оценяват степента, до която руският танк е подходящ за използване в тропическия мусонен климат на Виетнам, който се характеризира със силни валежи, високи температури и влажност. В допълнение, използването на бронирани превозни средства в страната се усложнява от терена: три четвърти от територията е заета от планини и плата, а крайбрежната равнина е покрита с гъста речна мрежа. Както се отбелязва в материала, сега паркът от основни бойни танкове във Виетнам в по-голямата си част се състои от машина на над 30 години. В инвентара са дори танкове Т-34. По този начин интересът на страната към придобиване на нови бойни превозни средства е напълно оправдан, посочват авторите.

Според тях T-90С е една от най-добрите възможности за Виетнам. Подчертава се това, че руският танк тежи само 46 тона, което ще му позволи лесно да преодолява трудния терен. В допълнение, неговата огнева мощ и бронирана защита отговарят на изискванията на виетнамската армия. Авторите на статията отбелязват, че руските танкове обикновено издържат повече на студове отколкото на топлината и "изпитват сериозни проблеми" в Индия.

Както обясни Алексей Клопотов, експерт по бронетехника, руските танкове Т-90 успешно работят при температури от около 50 градуса по Целзий и по-нагоре. "Т-90 главно служат само в горещи страни - Алжир, Азербайджан, Туркменистан, Уганда. Отделен въпрос е военната употреба в Сирия, там танковете от Нижни Тагил демонстрираха най-добрите си качества" заяви той. "Тази публикация, най-вероятно, има за цел да поставя под съмнение качеството на руската технология, за да покаже превъзходството на китайската" Клопотов.

Доставките на танкове Т-90 за Виетнам станаха известни от годишния доклад на "Уралвагонзавод" за 2016 г., публикуван през юли 2017 г. Разделът за плановете за военно-техническо сътрудничество за 2018 г. показва, че корпорацията възнамерява да изпълни два договора за доставка на танкове T-90С/СК. Единият от тях, за 64 танка, е сключен с Виетнам.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker