В Русия създават тежка огнеметна система от ново поколение на колесно шаси «Тосочка»

Pan.bg 12 яну 2018 | 11:08 views (1195) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

НПО «Сплав» започва да създава тежка огнеметна система (ТОС) от ново поколение на колесно шаси, която ще бъде наречена "Тосочка". Това заяви генералният директор на концерна "Точмаш" Владимир Лепин пред агенция Интерфакс. Работата по прототипа за предварителни тестове вече е започнала. Според Лепин през 2017 г. в рамките на инвестиционната програма за НПО "Слав" е стартиран проект "Прорыв" за разширяване на производствените мощности. В рамките на проекта е предвиден нов цех, който ще бъде открит през 2019 г. Серийното производство на снаряди за най-новата РСЗО "Торнадо-С" и за РСЗО "Град" ще бъде разгърнато в него. Освен това в концерна се планира да започне производството на бойни машини и на транспортно-зареждащи машини.

Припомняме, че на заседанието на Военно-промишлената комисия през септември руският президент Владимир Путин е инструктирал руските разработчици да се отърват напълно от чуждестранните компоненти. Държавният глава отбеляза, че в рамките на няколко години със стартирането на мащабна програма за превъоръжаване и модернизация на отбранителната индустрия е успяла да се превърне в един от най-бързо развиващите се индустрии в страната. В същото време местните оръжия се радват на голямо търсене в чужбина, което също повишава производствените темпове.

Днес най-популярният е руският ТОС е ТОС-1А "Солнцепек". Неговата ефективност бе отбелязана по-специално от специалните сили на Сирия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker